Konzervativec kolegovi Bátorovi: Jako Žid mu říkám, že udělal blbost

04.09.2011 8:11

Politolog a konzervativní myslitel Alexander Tomský se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil ke kauze Bátora. Podle něho není Ladislav Bátora v žádném případě neonacista a jedná se o hon na čarodějnice, na druhou stranu tím, že je „profláklý“, Bátora podle něho spíše Akci D.O.S.T. škodí.

Konzervativec kolegovi Bátorovi: Jako Žid mu říkám, že udělal blbost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý kontroverzní úředník ministerstva školství Ladislav Bátora

Vládní krize nakonec skončila tím, že Bátora odešel z personálního oddělení a stal se vicekancléřem ministra školství Josefa Dobeše, avšak protesty proti němu pokračují dál. Naposledy ve čtvrtek demonstrovali zelení a další před budovou MŠMT.

Více:

Tomský zná Bátoru ze Strany svobodných občanů, které byli oba členy a Bátora byl členem celostátního výboru. „Já jsem tehdy říkal, že člověk, který se zapletl s Národní stranou, i když sám je inteligentní, normální konzervativec, tak mu ten škraloup nikdy nezmizí a média mu to budou už navždy připomínat. Když si Katka Biomasa udělala ostudu, tak v politice skončila. Každý jí to už do konce života bude připomínat. Politika je v tomto neúprosná," řekl ParlamentnímListům.cz Tomský.

 

Manifest D.O.S.T. je v pořádku

Tomský sám Manifest D.O.S.T. podepsal. „Je to celé škoda. Ta petice je velmi dobře napsaná. Není tam nic extremistického. Naprosto s ní souhlasím, s každým jejím bodem. Žádný fašismus, rasismus, nacismus tam není, jenom konzervatismus a vlastenectví. To je celý problém Bátory. On nemůže politicky a mediálně přežít, stal se z něj hromosvod. Bátora v žádném případě není neonacista. Byl prostě strašně ambiciózní, cítil absenci patriotismu u politických stran a chtěl za někoho kandidovat. Ale nelze to dělat s takovými lidmi, jako byla Národní strana," říká Tomský.

Odborník na extremismus Miroslava Mareš míní, že Bátora je typem reakčního konzervativce, který postrádá revoluční prvek dominantních směrů fašismu a neofašismu.

Čtěte také: Josef Dobeš: Kalousek je provokatér. Bátora a nácek? Drzost

„Já jsem ho poznal osobně a žádný extremista to není. Ta kampaň je nespravedlivá, je to politický a mediální  klacek. Takhle dopadla i Margaret Thatcherová. Udělala jednu jedinou chybu. Udělala ji veřejně v televizi a konec, sesadili ji. Začala být zátěž pro tu stranu. Bohužel Bátora je zátěž pro každou stranu i pro tu iniciativu D.O.S.T., což je škoda, protože ten manifest by klidně podepsalo dvacet, třicet procent občanů, ale kvůli Bátorovi nakonec skončí i D.O.S.T., protože on je prostě profláklý, odhaduje myslitel. Tomský sám vystoupil na debatním setkání Hovory na pravici, které pořádá Akce D.O.S.T., jejímž je Bátora předsedou.

Politická korektnost vs. profláklost

Tomský říká, že problémem dneška je politická korektnost, která je cenzurní a omezuje svobodu smýšlení. „Vezměte si starého Aristotela, řeckého pohanského filozofa a empirika. Ten říkal, že je homosexualita je defekt. Něco jako němota nebo hluchota. Není to statistická veličina. I kdyby devadesát procent lidí bylo homosexuály, tak zbytek heterosexuálů je na tom lépe. Řekové byli velmi tolerantní. Ale kdyby dnes Aristoteles viděl, že se dnes z toho dělá alternativa k normálnímu životu, tak bych řekl, že je to něco takového, jako by hluší říkali, že jsou na tom lépe než slyšící," vysvětluje filozof.

Čtěte také: Dělá problém Klausovi i Topolánkovi. Politická korektnost

Politická korektnost podle něho v podstatě zakazuje, aby se mohli vyjádřit konzervativci. Ale je to něco jiného než když je někdo profláklý. „Profláklí lidé jsou i na levici. Třeba ta Kateřina Jacques. Politicky skončila. Špidla řekl: zdroje tu jsou. Gross: myslím to upřímně a definitivně se odrovnali. Politika je nemilosrdná. Já jsem Žid, čili také mi vadí, že si zadal s tou Národní stranou. Neměl s nimi spolupracovat ne proto, že by to bylo politicky nekorektní, ale proto, že to byla blbost. Hon na čarodějnice to proti Bátorovi každopádně je, ale za chyby se platí," uzavřel myslitel.   

Psali jsme: Hlasy ze zákulisí. Co může doopravdy být za kauzou Bátora

Klaus proti bátoriádě

První velká kontroverze vznikla, když se objevila zpráva, že má Ladislav Bátora stát náměstkem ministra školství Josefa Dobeše. Ten se po tlaku premiéra Nečase a médií nakonec nestal náměstkem, nýbrž poradcem ministra a později byl pověřen vedením personálního oddělení ministerstva.

Psali jsme: Kalousek rozbíjí vládu, vypálila ODS. Dostali úžeh, odmítá ministr

Prezident Václav Klaus se tehdy Bátory zastal a celou kampaň označil za bátoriádu a příznak diktatury politické korektnosti. „Je to hluboce konzervativní, autenticky pravicový člověk, který se zúčastňuje různých veřejných akcí proti věcem, se kterými nesouhlasí. Patří mezi ně Evropská unie, protože si pravděpodobně myslí - stejně jako já - že je Evropská unie, zejména ve svém dnešním provedení, mylnou konstrukcí a že je třeba tento názor říkat nahlas...Za sebe říkám, že jsou mi názory pana Bátory v mnohém blízké. I já raději tradici než údajný pokrok," řekl o Bátorovi konzervativec Klaus.

Čtěte více: Klaus: Kauza Bátora je malá hilsneriáda 

Odpůrci Bátorovi vyčítají, že kandidoval před mnoha lety za pravicovou Národní stranu, která ostře kritizovala romskou minoritu a vystupovala proti členství v EU. Bátora je předsedou konzervativní euroskeptické Akce D.O.S.T., která dlouhodobě podporuje prezidenta Václava Klause. Do Senátu kandidoval za Suverenitu Jany Bobošíkové.

Akce D.O.S.T. pořádala například demonstrace proti Lisabonské smlouvě. Na těchto akcích spolupracovala Strana svobodných občanů Petra Macha, Bobošíkové Suverenita, několik politiků z ODS jako například europoslanci Ivo Strejček a Hynek Fajmon, senátor Jiří Oberfalzer či bývalí poslanci Eva Dundáčková a Jan Schwippel a další občanská sdružení.

Aktivity D.O.S.T. mají sympatie Hradu

D.O.S.T. má také sympatie Hradu, především Ladislava Jakla a Petra Hájka. Sám prezident Václav Klaus šel pozdravit odpůrce Lisabonu na akci D.O.S.T., která se konala po druhém irském referendu před Hradem a nedávno zástupce iniciativy přijal ve své kanceláři.

Bátora byl členem Strany svobodných občanů, ale kvůli své kandidatuře za Suverenitu ze strany vystoupil. Konzervativec a odpůrce EU Bátora vystudoval anglistiku a amerikanistiku na Filosofické fakultě UK, posléze ekonomiku zahraničního obchodu na Vysoké škole ekonomické v Praze, kde později absolvoval i doktorské studium mezinárodních politických vztahů, a nakonec vystudoval pražskou Právnickou fakultu. Působil v podnicích Škodaexport, ČEZ či ČKD Holding Praha a v dalších společnostech. Vyučoval v církevní Vyšší odborné škole publicistiky.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: Lukáš Petřík

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…