Konzervativní učitelka Shameti: Sledování porna v manželství škodí zdraví

15.09.2012 17:45

ROZHOVOR První menstruace, sex a masturbace. Jde o témata, o nichž si povídají nejvyšší ročníky na pražské Základní škole Kuncova při sexuální výchově. Veřejně proti tomu vystoupila francouzštinářka Arjana Shameti a už tam neučí. Nyní má jiné starosti. Za Konzervativní stranu kandiduje do Senátu. A její témata jsou manželství, ale i úcta a důstojnost rodiny.

Konzervativní učitelka Shameti: Sledování porna v manželství škodí zdraví
Foto: Repro ČT
Popisek: Učitelka francouzštiny v pořadu Máte slovo

Jak tedy přesně skončila vaše bitva s ředitelem školy Pavlem Petrnouškem?
Nevedla jsem boj s panem Petrnouškem, ale s drzostí a oplzlostí pedagoga, jemuž kurzy sexuální výchovy a náš postkomunistický školský systém umožňují překračovat hranici důstojnosti, úcty a intimity dětí. Po půl roce od události jsem školu opustila.  Ředitel použil všechny prostředky mobingu a boxingu, počínaje veřejnými urážkami až po kontrolu mojí mailové adresy, aby mne ze školy vypudil. Dokonce mi nabídl odstupné formou odměny. Tyto události však přinesly neočekávanou změnu v postojích žáků. Bojovali za spravedlnost a za mě. Prokázali statečnost a odvahu. Jedna dívka za mnou přiběhla s hrůzným objevem: „Paní učitelko, učitelé vás šikanují!“ Jiná statečná dívka si v hodině českého jazyka stoupla a prohlásila, že už má dost pomluv, kterými mě učitelka špiní. Tyto děti se doslova přes noc staly dospělými osobnostmi se zralými postoji a srdcem na pravém místě. Mentálně přerostly své učitele. Prožily občanskou výchovu v praxi i s krutou realitou, že spravedlnost vždy viditelně nevítězí. Mám naději na novou báječnou generaci!

Mnoho žen si stěžuje, že muži koukají na porno na internetu a jsou méně romantičtí. Není i toto důsledkem až moc otevřené sexuální výchovy?
Samozřejmě, že důvodem je otevřená sexuální výchova. Žijeme v otevřené liberální společnosti, která upřednostňuje takzvanou svobodu. Co to však pravá svoboda je? Svoboda rovná se zodpovědnost. Manželé žijí jeden pro druhého. Zodpovědností je, že o svého partnera pečujete jako o vzácnou květinu. Aby vám květina neuschla, musíte ji zalévat. Tak je to i se vztahem, na kterém vám záleží. Pečujete o něj a pravidelně ho zaléváte, což v praxi znamená, že si na partnera uděláte dostatek času. Když nebudete vztah zalévat, uschne. Pokud budete chodit na jídlo do fast foodu, dříve nebo později budete mít vážné zdravotní potíže. Tak je to se sledováním porna v manželství. Ignorací těchto pokušení chráníte svoje zdraví, romantickou duši, čas, peníze a zejména své blízké. To je snad nad vší pochybnost.

Není právě zliberalizovaná morálka jednou z příčin tolika rozvedených manželství v Česku?
Kam lidé spěchají? Ke smrti?  Nevnímají to, čeho je potřeba si vážit a tím je manželství, jako prazáklad rodiny. Co si představíte pod pojmem manželství? Lásku na život a na smrt, zodpovědnost, chtít skály lámat pro vyvoleného, tedy chuť se obětovat a pečovat. Namísto předmětu sexuální výchova by měly být důležitým tématem výchovně - vzdělávacích institucí manželství a rodina.

Proč kandidujete do Senátu právě za Konzervativní stranu?
Jsem křesťanka a tradiční, tedy i trvalé, hodnoty jsou mi blízké. Baví mě objevovat myšlenky a věci prověřené časem. To máte jako se židlí, kterou jednoho dne objevíte na půdě. Otřete z ní prach a zjistíte, že je krásná, má svoji funkci a vysokou cenu. Konzervativní myšlenky chrání společnost od módních myšlenkových proudů. Konzervativce chápu jako rodiče, kteří s láskou dohlíží na své ratolesti. Vycházejí z moudrosti staletími ověřené, dohlížejí na zdravý růst svých dětí. Nemůžete dětem dovolit konzumovat jenom zmrzlinu, protože jim chutná, ale dbáte na jejich vyváženou stravu.

Nemyslíte, že konzervativci si nejsou vědomi mnohých práv žen v moderní společnosti a zastávají klasický model, tedy muž pracuje a je hlavou rodiny, žena stojí u plotny, stará se o děti a poslouchá?
Muž má mít rád svoji ženu jako sebe sama. Tato věta by měla být vepsána do srdce každého muže. Znám mnoho mužů, jejichž životy tuto větu dosvědčují. Třeba můj manžel. Vidíte, kandiduji do Senátu a nejsem u plotny, přestože ráda vařím.

S jakými hlavními tématy půjdete do předvolební kampaně?
Úcta a důstojnost rodině a manželství. V naší současné společnosti se adoruje ekonomický úspěch jednotlivce na úkor významu rodiny. Význam rodiny je tak veliký, že jej z perspektivy našeho krátkého života nemůžeme vůbec dohlédnout.  

Není ve vysoké politice málo žen?
Počet žen ve vysoké politice není měřítkem kvality politiky. Nedostává se v ní přirozených autorit, odvážných osobností s pevným charakterem a vírou v Boha.

Jakou českou političku byste mohla jmenovat jako hodnu následování?
Jednoznačně Miladu Horákovou a Františku Plamínkovou.

Co si myslíte o úsporných opatřeních vlády? Nedopadají nejdrsněji na lidi, jako rodiny s dětmi, důchodci a zdravotně postižení, co se mohou nejméně bránit?
Ano, dopadají. Špatný hospodář musí dělat úsporná opatření, když společný majetek promrhal. Dokud se bude česká politická kultura spolčovat se zloději a příživníky, tak nemáme vyhlídky na lepší časy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…