Korte z TOPky k rudé slině na Havla: Zbytečné komentovat, Grebeníčku

23.12.2011 19:03

V den posledního rozloučení s bývalým prezidentem Václavem Havlem vysvětlil komunistický poslanec Miroslav Grebeníček, proč on sám se nezúčastnil úterního smutečního zasedání sněmovny. Dřívější hlava státu se podle něj nemalou měrou zasloužila o to, že na české politické scéně zdomácněl jev nazývaný jako politický rasismus, když občany a jejich zástupce dělil v rozporu se svým prezidentským slibem na vyvolené a zavrhované.

Korte z TOPky k rudé slině na Havla: Zbytečné komentovat, Grebeníčku
Foto: kscm.cz
Popisek: Miroslav Grebeníček, poslanec KSČM

Svou neúčast na úterním smutečním zasedání sněmovny se rozhodl vysvělit bývalý předseda KSČM a nynější poslanec Miroslav Grebeníček. Poukazuje na to, že ani ve chvílích nejsmutnějších okamžiků pro rodinu zesnulého a lidi mu blízké by se z piety nemělo stávat pouhé politické divadlo, na němž by se vynucovala účast, nebo naopak známkovala neúčast.

„S Václavem Havlem jsem měl možnost několikrát jednat. V té souvislosti chci připomenout jedno. Kdyby na místě prezidenta Havla byl člověk schopný demokratické diskuse a nadstranického přístupu, ochotný plně respektovat a hájit Ústavu a Listinu základních práv a svobod, mohly být škody napáchané autoritářskými vládami přece jen menší,“ tvrdí Grebeníček.

Prezident nesmí dle svého slibu dělit občany na vyvolené a zavrhované

Je přesvědčen, že právě letitá nemožnost dialogu, cenzura politických hlasů opozice a nezávislých odborníků je jednou z příčin hluboké politické, ekonomické, sociální a morální krize české společnosti těchto dnů. „Ano, právě Václav Havel se nemalou měrou zasloužil o to, že na české politické scéně zdomácněl jev nazývaný jako politický rasismus,“ poukazuje expředseda KSČM.

Grebeníčkovo prohlášení ZDE

Nikdy prý nežádal po Václavu Havlovi ani po jeho nástupci, aby miloval všechny skupiny občanů. „Jenom jsem požadoval, aby dodržoval Ústavu a plnil prezidentský slib, aby občany a jejich zástupce nedělil podle svých osobních sympatií na hodné a nehodné, na vyvolené a zavrhované. Chtěl jsem, aby byl skutečně prezidentem všech občanů, jak to stanoví zákon,“ vysvětluje Grebeníček.

Zbytečné komentovat, nechtějí politici reagovat na Grebeníčkova slova

K jeho tvrzení o nedodržování Ústavy a neplnění prezidentského slibu ze strany Václava Havla se politici v den posledního rozloučení s bývalým prezidentem vyjadřovat nechtěli. „Zbytečné komentovat,“ dal pro ParlamentníListy.cz poslanec TOP 09 Daniel Korte hodně zřetelně najevo, jakou váhu Grebeníčkovým slovům přikládá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …