Koskuba: Když dopadnou volby blbě pro koaliční strany, bude pád vlády na dosah

13.10.2012 6:30

TÝDEN S KOSKUBOU A KUBEROU Poslanec ČSSD proti senátorovi ODS v politické aréně názorů na události uplynulých dnů. Tentokrát Jiří Koskuba a Jaroslav Kubera komentují pro ParlamentníListy.cz zatčení a propuštění Marka Dalíka a pak také očekávání toho, jaká překvapení přinesou senátní a krajské volby o tomto víkendu.

Koskuba: Když dopadnou volby blbě pro koaliční strany, bude pád vlády na dosah
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

Lobbista a blízký přítel expremiéra Mirka Topolánka Marek Dalík byl v pondělí zatčen policií. Přes všechna očekávání toho, že na něj bude uvalena vazba, byl však ve středu propuštěn na svobodu.

„Bez znalosti spisu, se k tomu však lze jen těžko nějak vyjádřit – vše jsou totiž v takovém případě spekulace. Ovšem jisté je, že kdyby Dalík utekl, tak by se ocitl ten soudce, který rozhodl o jeho propuštění, v nepříjemné situaci – a toho si je zcela určitě dobře vědomý. Je třeba si připomenout i to, že vlastně v dnešní době už skoro není kam utéct – na celém světě je možné člověka najít,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz senátor ODS Jaroslav Kubera.

Zdůraznil však, že pozadí toho všeho on osobně nezná, nerozumí ho, není o tom informovaný. „Nevyznám se v takovýchto hrách. Nedokážu proto ani komentovat to, proč se tak stalo, ani proč zrovna teď,“ řekl Kubera.  

Někdo si s námi hraje

I podle poslance ČSSD Jiřího Koskuby může jít v případě Marka Dalíka o jistou „hru“.

„Mám takový pocit, že ono vlastně nejde o žádný skutečný boj s korupcí. Někdo si s námi jenom tak hraje. Ona to spíše bude taková šachová partie. Byť nelze než toliko spekulovat o tom, kdo je v ní tím pouhým pěšákem určeným k obětování. A kdo figurka vyšší hodnoty, hodná patřičné ochrany. Byť právě i za cenu několika ztracených obyčejných piónů. Natož pak zjistit, která to mocná ruka, pro koho, proč, za co i kterým směrem vlastně jednotlivé figurky tahá. Ostatně nelze i vyloučit, zda nejsme jenom svědky nějaké té války gangů. Dělících si nejen sféry svého vlivu, ale bojujících též o získání postu Capo di Tutti Capi. Ať už jako předsedy strany nebo dokonce příští vlády. Nezapomínejme na pana náměstka Šišku,“ uvedl Koskuba v komentáři týdne pro ParlamentníListy.cz.

Jaká je tedy podle něj pravda? „Toť otázka, ne však pro prince Hamleta. Spíše pro televizního generála špiónů Ándora Šándora. I když ani na něj bych už nevsadil. Je dlouho ve výslužbě a situace na bojišti se přece mění každým okamžikem. Jak říkal Napoleon Bonaparte a taky c.k. dobrý voják Švejk. Snad jedině slavný Hercule Poirot by na to uměl kápnout. Jenže ten je zase na to naše současné české lobbisticko-korupční bahýnko moc nóbl pán, aby se jím pošpinil. Je mi líto, sám tedy pravdu neznám a mohu také jenom spekulovat. Díky bohu, sám totiž do tohoto dnešního světa takzvaných úspěšných nepatřím. A jsem tomu rád. O poněkud podivné roli pana Dalíka, hlavně pak ve spojení s panem expremiérem Topolánkem, se toho namluvilo, napsalo i natočilo moc a moc. Přitom uznávám, že oproti svému o mnoho staršímu šéfovi se vždy projevoval jako o mnoho zralejší, klidnější. A taky jej prý chválil jeho kolega pan Šlouf, známý to šéfporadce současného prezidentského kandidáta pana Zemana. Jistě věděl proč – jejich práce si byla blízká. Prý o něm tvrdil, že drží slovo. Zřejmě se nemýlil,“ konstatoval dále Koskuba.

A připomenul nahraný rozhovor Marka Dalíka s redaktory MFD po volbách v roce 2006. V něm prý zaznělo: „Budeme se socany jednat a pak je kopneme do zadku…“.

„Jak řekl, tak to i Jiřímu Paroubkovi provedl,“ podotkl Jiří Koskuba v těchto souvislostech.

Děsivě pokroucené paragrafy

Zopakoval pak i to, že opakovaně Marka Dalíka spojovali a spojují s korupcí. Nic se mu však nikdy nestalo. „Byť třeba ve známé kauze Kořistka byl dokonce obviněn a na jednu noc zatčen. Ale taky bleskurychle ostravským soudem očištěn. Dokonce snad vysoudil nějaké to odškodné – za pošpinění dobrého jména. Je jaksi už i naprosto fuk, že to pak olomoucký odvolací soud zase zrušil. Neboť ten tvrzení pana Kořistky o pokusu z korumpování uvěřil a považoval jej dokonce za prokázané. Ale nic víc se už nestalo. Ty paragrafy jsou holt děsivě pokroucené. Ač je prý naše justice nezávislá, nemuselo by se vyplatit tohle všechno zpětně zpochybňovat. Rovněž preventivně zapomeňme drmolit něco o soudní mafii. Zvláště bude-li nám poslancům omezena imunita. Ne, ne, k něčemu podobnému mne nedonutíte. Už proto, že bych asi na obhájce kalibru pana doktora Sokola na delší dobu neměl. Přitom prý zákon platí pro všechny. Ale zvykáme si, že na některé platí přece jenom o trochu více, než na ty s kvalitními drahými právníky. Nu a pak z politiků a lidí kolem nich je nyní jistě jenom čistou náhodou zrovinka přísnější na ty oranžové. K těm však přece pan Dalík nebo Janoušek nepatří Tak proč je zavírat a brát jim pas, že? Paní doktorka Bradáčová si to stejně jako předtím paní doktorka Vesecká jistě zapamatuje,“ pokračoval dál ve svém komentáři Jiří Koskuba.

Podle něj je důležité, že se něco však aspoň děje. I když hrozí riziko, že se zatím možná v tichosti zapomene prý na jiné kauzy.

Volby 2012 – přinesou překvapení?

V pátek a v sobotu přijdou Češi k volebním urnám, aby volili krajské zastupitele a v senátory. Co podle ParlamentnímiListy.cz oslovenými muži volby ukážou? Čekají i nějaká případná překvapení?

„Nejsem žádný politolog. Ale volby, i když hlavně krajské a do třetiny senátu, pochopitelně ukážou, jak moc jsou lidé spokojení s probíhajícími vládními reformami a současnými parlamentními stranami. Účast nízká asi nebude, samotných kandidátů je nejvíce v historii a snad mají rodiny a přátele. Taky lidé těch reformních kopanců a utahování nejen opasků, ale až kravat kolem krku, už mají plné zuby. Zvláště uvědomí-li si, že ta neslavná Kalouskova předvolební složenka na 135 tisíc korun státního dluhu na hlavu, přes veškerá rádoby úsporná opatření, tupé účetní škrty, deregulace, snižování mezd i růstu penzí, opakované navyšování daní a prakticky věčné zdražování, přes to všechno, co jsme nenasytné státní kase nacpali do chřtánu, za dva roky fungování již další pravicové vlády paradoxně ještě o dalších 20-30 tisíc Kč narostla. Někde snad, sakra, musí být chyba, ne? S veškerou úctou, nějaká finanční ústava to nevyřeší, byť to naoko vypadá sebeušlechtileji. Nezadlužovat věčně stát je přece samozřejmá povinnost vlády. Tak proč tento trvale nedodržovaný zákon si potvrzovat dalším zákonem?“ ptá se Koskuba.

Vynucená devalvace koruny?

O „programovém“ boji uvnitř ODS, pak konstatoval, že se dá pojmout jako dojemný. „Takzvaní rebelové se údajně bouří proti dalšímu jednoprocentnímu navýšení DPH. Souhlas. Jenom škoda, že i jim jaksi nevadilo, když se třeba snížená sazba postupně z 5 procent vyšplhala na současných 14 procent, a to skoro třikrát! A že jen tak jaksi mimochodem chtějí, co by protiváhu tohoto svého požadavku, prodat zbyteček státního majetku státu. Vy snad věříte, že výhodně a nezištně? Taky bylo možné zaslechnout čerstvou úvahu statného pana guvernéra ČNB o možné vynucené devalvaci koruny. Ne, nejsem ekonom a moc tomu nerozumím. Ale už jsem si zvykl, že oslabí-li naše koruna, druhý den vše zdražuje. Benzín dokonce ještě skoro během téže noci. Následně vše takovým tempem, že obyčejný člověk ani nemá čas postřehnout, zda-li to pak nějakému tomu HDP skutečně pomůže. Obyčejní totiž v peněžence žádné HDP nevidí. Jenom své kvapem ubývající těžce vydělané peníze navíc stále ztrácející hodnotu. Dokonce tak, že naší první bankovkou je už až stokoruna,“ uvedl dále poslanec Jiří Koskuba.

Dodal, že on prostě věří, že lidé volit půjdou, nebudou líní kroužkovat a dají šanci hlavně současné parlamentní opozici.

„Třeba přijít o většinu v senátu by bylo velmi nepříjemné. Nikoliv však pouze pro nás socany. To by pak totiž už dávno tolik kritizované církevní restituce prošly. Jasně, taky máme spoustu chyb a udělali jsme mnoho bot. Ale proti koalici máme přece jenom jisté výhody. Jsme již v parlamentní opozici šest  let. A taky nám přece jenom tu a tam někoho z těch tzv. šibalů i přímo zavřeli. Očista tu tedy vidět je. A dopadnou-li pro vládní strany tyto volby blbě, bude přeci jenom o něco větší naděje na pád současné vlády. A i když bych tak sám možná přišel o své parlamentní bydlo, asi by to za to stálo. Já bych na hrozby pana ministra financí o slzách a potu či krvi v případě pádu vlády zase až tak nedal. Zůstane-li, budou i tak,“  řekl dále v komentáři Jiří Koskuba.

Přiznal pak, že překvapením by pro něj osobně bylo, kdyby sociální demokraté krajské a senátní volby projeli. „Kdyby třeba zase někdo hloupě a populisticky přemluvil nejen bábu, dědka, ale i tátu a mámu. Už méně mne pak překvapí, polepší-li si komunisté. Ony pro ně totiž ty pravicové - byť hubou antikomunistické - vlády za posledních šest let dělají, co mohou. Nemyslím však, že by lidé již zapomněli. Spíše bych v tom hledal jistý projev otevřeného protestu. Přiznám se však, že raději podobných povolebních úvah proč se tak stalo  budu ušetřen,“ uzavřel poslanec ČSSD.

Kubera: Bude záležet na občanech – zda budou přemýšlet

Podle senátora ODS Jaroslava Kubery, který sám bude vyčkávat na výsledky voleb ve svém volebním obvodu, bude záležet na tom, zda budou voliči zevšeobecňovat a nechají se nést na vlně toho, že vše je naprosto špatné, katastrofické a skoro nic nemá cenu. „Anebo zda místo zevšeobecňování začnou víc přemýšlet o tom, koho budou volit a proč,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Kubera.

Podle něj by měli lidé, ale i strany, začít také uvažovat o tom, zda vůbec mají smysl předvolební billboardy – které stojí hodně peněz. „A vůbec není jisté, zda ty voliče nějak ovlivňují, protože je fakt, že poté, co odhodí lístky do volební urny, nikdo se jich už neptá na to, co je vedlo k tomu, aby se rozhodli tak, jak rozhodli. Možná, kdyby se na to téma udělal nějaký průzkum, ukázalo by se, že by ty billboardy vůbec být nemusely, přestože je jim přikládána taková síla,“ uzavřel senátor svůj komentář pro ParlamentníListy.cz s tím, že pochopitelně i o těchto volbách se určitě dají očekávat nějaká překvapení.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …