Koskuba: Kvůli lidem v koncentrácích necítím potřebu se Germánům omlouvat

18.11.2011 6:41

Jak Jiří Koskuba (ČSSD) pro ParlamentníListy.cz přiznává, slovo "revoluce" mu moc nesedí. S ohledem na obecně známou současnou situaci v ČR prý o to více. "Jasně, bylo to krásné. Přesto oficiální oslavy oželím. Soudím, že důležitější bylo mrznout v ulicích a na náměstích před 22 lety. Před tehdejším Svobodným slovem jsem poskakoval sice až v pondělí 20. listopadu, s tisící jiných "obyčejných" lidí. A byl jsem pyšný, když jsem tam narazil i na své tehdejší studenty z "Alšáku". I když lidí se dny přibývalo, měli jsme obavy, co státní moc - armáda, milice, SNB - udělá...

Koskuba: Kvůli lidem v koncentrácích necítím potřebu se Germánům omlouvat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec ČSSD Jiří Koskuba

Dnes je to dvaadvacet let, kdy odstartovala v Česku takzvaná "Sametová revoluce"a definitivně ukončila éru socialismu v Československu. Na mnoha místech si nemalá řádka osobností připomíná ty vypjaté okamžiky, které měnily historii. I když v poslední době zaznívá nespokojený hlas lidu volající po nějaké změně opět, vzpomínkám i názorům některých lidí na tehdejší události stojí za to věnovat pozornost.

Čtěte také:


"Dnešek, tedy 17. listopad významným dnem bezpochyby je. Patří hlavně studentům. Nezapomínejme však ani na ty z roku 1939. Jak na Jana Opletala, tak i na prvních devět popravených právě v tento den v roce 1939. A tím nespravedlivě pomíjím stovky a stovky dalších, odeslaných do koncentráků. I proto je mi líto, že nejen kvůli nim stále jaksi nevnímám potřebu se našim germánským sousedům opakovaně a přehnaně omlouvat. A  jejich kolegové - studenti - nás pak po 50 letech dokázali opět probudit. I oni si zaslouží úctu. Byť slovo "revoluce" mi moc nesedí," uvedl k 17. listopadu poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Čtěte také:


A vysvětlil, že mu slovo revoluce nesedí právě s ohledem na obecně známou současnou situaci v Česku. "Nemyslím však, že jsem revolucionář ve výslužbě. Před Svobodným slovem jsem tenkrát poskakoval sice až v pondělí 20. listopadu. S tisíci jiných "obyčejných" lidí. A byl jsem pyšný, když jsem tam narazil i na své tehdejší studenty z "Alšáku". Lidí se dny přibývalo. Přesto jsme měli obavy, co státní moc udělá. Co armáda, SNB, milice. Přiznávám to. Možná byla škoda, že tam hned nedorazily davy těch dnešních halasných antikomunistů a tvrdých pravičáků. Bylo by nám hned lehčeji. Moc se nám proto ulevilo, když místo nich pak ve čtvrtek přišly i tisíce dělníků z ČKD. Nu a v sobotu na Letné jsem začínal věřit, a nebyl jsem zdaleka sám, že se "to" konečně opravdu změní," zavzpomínal pro ParlamenntíListy.cz Koskuba.

Čtěte také:


A jak již víme, vyšlo to, změna přišla. "Ale už není Československo. Ani Svobodné slovo, Melantrich. Ani Československá strana socialistická. Fabriky ČKD nahradily bleší trhy. Chystáme restituce církvím. Václav Malý je však biskupem jen pomocným. Máme obchody plné zboží, o kterém se nám tehdy ani nesnilo. Mobily, debetní a kreditní karty. Taky exekutory a správce konkurzní podstaty. Soudy soudí nezávisle. O to déle, rozhodnou-li vůbec. Někdy i spravedlivě. Svobodně cestujeme. Pouze na letištích se rentgenujeme, sundaváme pásky a boty. Do pasů si dáváme otisky prstů. Pro Kanadu stále víza. Na auta lepíme dražší a dražší dálniční známky, zónové parkovací cedulky, chystáme mýta.
Jsme si všichni rovní. Pravda, někteří rovnější. Dělíme se na VIP, celebrity, úspěšné, střední třídu, sociálně potřebné, seniory a na nepřizpůsobivé, vyjmenovává ParlamentnímListům.cz výdobytky "nové" doby, které Češi po Sametu získali, Koskuba. Spolu s nimi však správně přidává i negativa, která jsou pro stále větší skupinu obyvatelstva palčivým problémem.

Vlastníme a platíme stále vyšší daně. Tedy někdo vlastně ne...

"Taky podnikáme, vlastníme. Platíme četné vyšší a vyšší daně. Někteří ne. Známe nová slova - privatizace, lobby, tunel, kauza, kmotr. Ta stará jako melouch, tuzér či kulich, jsme nahradili noblesněji znějící korupcí (podstatně více vynášející), standardem, nadstandardem. S korupcí pak bojujeme. Marně. Konečně i svobodně volíme. Obecní zastupitelstva, krajská zastupitelstva, ale i sněmovnu a Senát. A pak, opět svobodně, mnohým zvoleným nevěříme. Věřit nemůžeme. Taky jsme rovnoprávnými členy EU. Jen poněkud nevěříme euru. Ani Bruselu," pokračuje Koskuba ve výčtu toho, co 17. listopad, jehož výročí dnes Česko slaví státním svátkem, do země přinesl.

Čtěte také:


Uzavírá pak však nepříliš optimisticky tím, že "se vyhrálo". "Jen ta pravda a láska jaksi nezvítězila. Nejen nad lží a nenávistí. Zatím ještě ne. To však není chyba studentů. Ať před 72 či 22 lety. Nezlobte se proto, že až tak zase moc zrovna dnes nejásám," ukončil pro ParlamentníLiusty.cz svůj pohled na dnešní výročí poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Čtěte také:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…