Koskuba se rozpálil nad aférami ministrů: Tou špínou už páchne celá zem

13.11.2011 19:46

TÝDEN S Jak vidí výsledek obstrukcí ve sněmovně poslanec za ČSSD Jiří Koskuba a jak se na tento počin dívá senátor ODS Jaroslav Kubera? Co si oba politici myslí o odchodu ministra obchodu a průmyslu Martina Kocourka z vlády? Jaký podle nich čeká Česko 17. listopad a jak můžeme očekávat, že se bude pod vlivem světových i evropských událostí vyvíjet ekonomika u nás v dalším roce? To vše byly otázky, které ParlamentníListy.cz uvedeným dvěma mužům ke zhodnocení týdne položily.

Koskuba se rozpálil nad aférami ministrů: Tou špínou už páchne celá zem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec ČSSD Jiří Koskuba

Podle senátora za ODS Jaroslava Kubery použili poslanci ČSSD legitimní způsob, který jako liberál respektuje. "Chybou však bylo, že nebyli na obstrukce vlastně připravení, třeba ani tím, že by měli připravené projevy. "Četli všichni skoro to stejné. Když se pak podařilo naopak koalici najít způsob, jak jim obstrukce zamezit, to najednou bylo křiku. Proč? Když oni využili něčeho, co umožňuje demokracie, proč by to nemohli využít také koaliční politici? Jsem přesvědčený, že stížnosti u Ústavního soudu, které mají kvůli tomu být projednávány, však nemají šanci uspět," uvedl Kubera pro ParlamentníListy.cz.

Poslanec Jiří Koskuba se pak daleko více věnoval ve svém hodnocení týdne tomu, proč obstrukce vůbec byly - tedy reformám.

"Ti, a já se ve vší úctě obávám, že je jich stále méně a méně, co s reformami souhlasí, nás (myšleno ČSSD, pozn. red.) museli mít za blázny. Ale o ně nešlo. My zastupujeme ty druhé. Možná i ty dosud mlčící. Předem bylo jasné, že tentokrát ještě nemůžeme zvítězit. Byli jsme však k tomuto kroku donuceni. Cožpak opakovaně nepsaly noviny a nehlásily televize: sněmovna schválila..., poslanci přijali..., zákony hladce prošly...? Přiznávám, já zprvu nepatřil k zastáncům takto prezentovaného vzdoru trojkoalici. Navrhoval jsem po kvalitních projevech s vysvětlením opozičního nesouhlasu sněmovní sál na hlasování opustit. Při pohledu zpět ale musím uznat, že zvolený, byť vyčerpávající způsob byl viditelnější, účinnější. Mého nápadu by si asi zase nikdo tak moc nevšiml. Někdy je prostě nutné vybojovat bitvu, i když není naděje na vítězství. Někdo to pochopí, někdo ne. I o tom je přece demokracie. Trojkoalice poté vykřikovala, jak ji to stmelilo. Přitom neuběhly ani dva až tři dny a zase se rafají. Cožpak to fakt už lidem nevadí?" odpověděl částečně i otázkou na uvedené téma ParlamentnímListům.cz poslanec Jiří Koskuba (ČSSD).

SLEDOVALI jsme: Obstrukce

Čtěte také:


Podle něj by dobrem bylo, kdyby politici sundali klapky z očí, "sedli na svůj ctěný zadek a hledali řešení dlouhodobé, přijatelné pro všechny". 

"Dobrem by také bylo, kdyby se v této zemi přestalo tak děsivě krást a podvádět. Opak je pravdou. Malá menšina žije díky podvodům a podrazům královsky. Na úkor a nepřetržitě narůstající účet většiny. Stále ještě mlčící většiny. Cožpak to tu už nebylo? A to budeme slavit 17. listopad. A bude ještě hůře. To chceme DPH 50 procent?" apeluje znovu otázkou Koskuba.

Ministr Kocourek skončil - přesvědčila vás jeho obhajoba o nevině?

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek prožíval několik dnů zřejmě podle všeho osobní peklo. Pod kotly mu zatopili novináři, kteří zveřejnili, že před lety přistálo na bankovním účtu jeho matky pěkných pár milionů korun. Několik dnů odolával spekulacím, nakonec se rozhodl značně nepřesvědčivě a pod obrovským tlakem a stresem zkusit přijít s vysvětlením. To nezabralo a tak ješte ten den na funkci ministra rezignoval.

SLEDUJEME: Zbohatnutí Kocourkovy matky 

Čtěte také:


"Bylo to trapné, trapné, trapné. Naopak, přesvědčilo mne to o správnosti mého pohledu na dění v ČR. A ač jsem z opozice, je mi to přesto velice líto. Je to další rána všem opravdu slušným lidem. Jejich důvěře, pohledu, naději. Naději, že to vůbec někdy skončí. Boj proti korupci? Kecy! Další a další kauzy. Je již naprosto fuk, jestliže koktající a potící se pan ministr tentokrát rychle odstoupil. Stejně se nic nakonec nevyšetří. A já tvrdím - nechce se vyšetřit. Možná ani nesmí. Vyšetřování skončilo, zapomeňte! Znova a znova, stále dokola! To je prostě na palici. Díky této špíně páchne celá naše zem," rozhorlil se nad další vládní kauzou Jiří Koskuba ve svém vyjádření pro ParlamentníListy.cz.

A připomněl italský seriál Chobotnice, kterému prý zpočátku příliš nerozuměl.

"Nyní vím, jací ti mafiáni byli žabaři. Dnes existuje jiný termín - lobby. Komisaře Corrada Cattaniho očividně nemáme. Z naší Langerovy či Kubiceho policie by stejně odešel. Nebo byl odejit. Přitom - či právě proto? - lidí typu bankéře Tana Carridiho máme nadbytek. Často sice méně uhlazených, pravda. Je jedno, zda se jmenují Standa, Mirek, Íčko, Marek nebo Saša. Všichni se stále v klidu, byť křivě, usmívají. Mají k tomu bezpochyby důvod. S vyjímkou vicepremiéra Iva Svobody. A to byl přitom proti nim naprostý, ale naprostý bambula," konstatuje poslanec Koskuba dále.

Kubera: Místo Kocourka už bych neobsazoval a zrušil i další ministerstva

Podle senátora Kubery šlo v případě Martina Kocourka (ODS) o velmi neštastnou záležitost, která s velkou pravděpodobností mohla být uložena jako kauza, jež se spustí v ten nejvhodnější okamžik.

"Martin Kocourek byl dobrým ministrem i ekonomem, ale nikdy příliš nemluvil, prostě nemá pro mluvení velkou schopnost. To už tak bývá lidem dáno. Proto byla jeho obhajoba taková, jakou jsme viděli a musel projít odhalením nejintimnějšího soukromí. Podle mě se zachoval dobře, ty peníze, o které v kauze jde, mohl navíc i vydělat. Je s podivem, že v den, kdy se to všechno provalilo na povrch, byl osvobozen Drobil, pár dnů před tím Knetig. Byla to shoda okolností? Každopádně televize to pak okomentovaly, že došlo k jejich osvobození nápadně rychle, takže vlastně těžko říct, jestli je pravda to, že když se někdo očistí, má naději na to, se zase vrátit zpátky," řekl k dané záležitosti Jaroslav Kubera s tím, že by místo ministra obchodu a průmyslu již neobsazoval - nikoho jako nástupce nehledal.

"Myslím, že bychom se bez toho ministerstva obešli, stejně jako bez ministerstva kultury či pro místní rozvoj. Chápu však, že to je složité, pokud je vláda složená z koaličních stran," zopakoval svoji myšlenku, o které mluví již několik měsíců, senátor Kubera.

Výročí 17. listopadu - a avízovaný týden protestů

O datu 17. listopadu se hovoří už od léta s tím, že by mohlo s sebou přinést další významnou událost, jež by měnila naše dějiny. Ovšem jak se blíží, lidé ze svých silných prohlášeních odstupují. Máme nebo nemáme se tedy bát toho, že výročí Sametové revoluce přinese nějakou další?

Čtěte také:


"Přiznám se vám, masové protesty nečekám. Byť jak jsme si řekli, důvody by se jistě našly. Češi, Moravané a Slezané však opakovaně prokazují neskonalou trpělivost. Jsou moc unavení, zapšklí, otrávení. Nedivím se jim. Mají svobodu, nevidí a necítí spravedlnost. V minulých volbách poctivě zkusili změnu. Naletěli na nové strany, tváře, populistické sliby. Za dobrotu na žebrotu, jak by pravila Saturninova teta. A víte, co mne nejvíce štve? Můžete i být jiný, fakt poctivý. Přitom tomu málokdo věří. Pro mnohé lidi je takový přístup projevem blbosti. Promiňte, ale je to tak! Takoví jsou nezajímaví. Pro lidi, pro média. A pak se divme," říká Koskuba pro ParlamentníListy.cz.

Vývoj ekonomiky v Česku v souvislostech s událostmi v Evropě

"Krize jsou vždycky očistné, to je třeba mít na paměti. Dá se to přirovnat třeba k místům, která byla postiženy záplavami. Ti postižení lidé si prožili peklo, ale dnes vidíte, jak mají čerstvě omítnuté domy, nová plastová okna - přes tu hroznou zkušenost vlastně prošli také očistou," řekl na otázku jaký vývoj ekonomiky můžeme očekávat, pro ParlamentníListy.cz Kubera. Podle něj bude v každém případě zachráněno euro, ať to stojí, co to stojí. Přesto odhaduje, že v Česku se nikdy oficiálním platidlem nestane.

I nejgeniálnější ministr financí se seknul, co tedy já? ptá se Koskuba

"Pravda, získal jsem poslanecký mandát. Ale nemám patent na rozum. Nejsem ani ekonom, politolog či analytik. Jen felčar. Jenže já mám takový pocit, že i oni vědí....to....nic. I náš údajně nejgeniálnější ministr financí galaxie se opakovaně seknul. Náhoda nebo účel? Já na náhody nevěřím. Krize se nám nevyhnula. Ona se, mrcha jedna, vrací. Nelze nevidět, že se nedaří. Děsně se nedaří. Jak zemím Koruny české, tak EU, USA. O pohledu pánů z bilderbergského spolku nejsem informován. Těm jsou však bezpochyby lidé mně podobní stejně fuk. Nicméně lid prostý již jistě vnímá, že je zle. Podle mého právě vinou čelných, neplést, prosím, se slovem četných, ekonomů, finančníků, analytiků a lobbistů napojených na jim podobné "významné" politiky. Svět prochází skutečnou globalizací. Proč by se měla vyhnout ignoranci, hlouposti, zlodějnám, lumpárnám, korupci?" reagoval na poslední téma poslanec ČSSD Koskuba.

Čtěte také:

A přiznal, že se z něj stává, nebo už možná je, euroskeptik.

"Tím však neodsuzuji ušlechtilost myšlenky jako takové. Ostatně právě náš Jiřík z Poděbrad měl tento nápad před půl tisíciletím. Nepochopili ho. Jako to dnes nepochopili bruselští ouřadové a mocipáni. Snaží se vůbec? Pochybuji. O EU se postarat očividně neumí. To o svůj břich, platy, účty a penze ano. Možná proto tu svou unii jen rozšiřují a rozšiřují...Takhle euro přežít prostě nemůže. Něco se musí stát. Já nevím co. Ani v medicíně neumíme všechny nemoci vyléčit. Ani příčinu všech ještě neznáme. Ale alespoň se ji snažíme najít. Já vám mám takový pocit, že "felčaři" EU se starají hlavně o sebe, svou pracovnu, tituly, slávu. Ale kašlou na pacienty. Zvláště ty chudé, malé, méně významné. To je cesta do pekel.
Na druhé straně, umíte si představit, že budeme schopni fungovat jako skutečný jednotný superstát? Jistě, bylo by to řešení. Ale kdo a jak mu bude vládnout a ovládat ho?" zakončuje svoji úvahu pro ParlamentníListy.cz Koskuba.

Čtěte také další komentáře předcházejících týdnů ZDE


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…