Koště a nástup. Drábek přinutí k práci i ty, kteří ji už zapomněli

26.10.2011 9:09

Stát bude moci od 1. ledna 2012 požadovat veřejnou službu od lidí, kteří pobírají podporu v nezaměstnanosti déle než dva měsíce. Pokud člověk veřejnou službu odmítne, přijde o podporu v nezaměstnanosti. Může proto teoreticky dojít k tomu, že člověk, který pracoval nepřetržitě řadu let a v lednu ztratí práci, aniž by do dvou měsíců našel nové zaměstnání, bude po dvou měsících zametat chodník.

Koště a nástup. Drábek přinutí k práci i ty, kteří ji už zapomněli

Koalice v čele s Drábkovým MPSV nedbala na protestní hlasy stran opozice a schválený instrument obhajuje s odůvodněním, že je zacílen na zneužívání dávek a dlouhodobě nezaměstnané.

Černí pasažéři

MPSV na svém webu vyvěsilo pod titulkem „Reakce MPSV na poplašné zprávy šířené elektronickou poštou" vysvětlení, že veřejná služba bude nabízena primárně těm, kteří nárok na podporu v nezaměstnanosti nemají a jsou odkázáni pouze na dávky pro sociálně slabé. Zde bude platit podobné pravidlo - kdo odmítne, přijde o sociální dávky. V tomto směru prý již ministerstvo připravuje metodický pokyn, podle kterého by měl úředník rozpoznat osoby, u nichž je předpoklad, že zneužívají systém. Jakékoli jiné záměry, které jsou MPSV přisuzovány, úřad odmítl jako neopodstatněné.


Z materiálu ministerstva:

Elektronickou cestou se v poslední době řetězově šíří nesmyslný a poplašný email, klasický hoax, který mj. tvrdí, že „veřejně prospěšné práce budou vykonávat nezaměstnaní, kteří déle než dva měsíce pobírají příspěvek v nezaměstnanosti. Cikáni však příspěvek v nezaměstnanosti nepobírají, protože nepracovali. Ti dostávají sociální dávky, které nejsou vázány na vykonávání veřejně prospěšných prací. Takže toto řešení, co vymyslela naše vládní garnitura, není zaměřeno na to, aby cikáni začali pracovat, ale proti nám ostatním, kteří jsme byli léta zaměstnaní a povinně jsme odváděli do státní kasy sociální pojištění." Toto je samozřejmě ryzí nesmysl.

Celé prohlášení ZDE



Psali jsme:

Zavádíte otroctví, ministře Drábku. Nezaměstnaní se vzbouřili

Šéf úřadů práce: Nebojte, reformou ušetříme všichni

„Novým opatřením chceme omezit spekulativní jednání a zabránit tak souběhu práce na černo s vyplácením podpory v nezaměstnanosti, jak se někdy děje. Především ale chceme cílit na dlouhodobě nezaměstnané a dosáhnout toho, aby neztratili běžné pracovní návyky a i u nich platilo základní pravidlo, že přes den člověk pracuje a v noci člověk spí," řekl pro ParlamentníListy.cz ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

Dále:

Drábek se hájil před diváky. Na Šluknovsku neviděly děti své rodiče pracovat Romové se přestanou flákat a budou pracovat, zní ze Šluknovska

Dlouhodobou nezaměstnanost ministr přitom chápe jako nezaměstnanost v délce zhruba jednoho roku. Je ale zřejmé, že konečné rozhodnutí, komu bude veřejná služba nabídnuta, bude činit úředník v daném místě. Ani metodický pokyn MPSV (úřady zatím nemají jasno o tom, jak budou postupovat), ani vyjádření ministra na spodní dvouměsíční lhůtě nemohou nic změnit.

Učitel zametá chodníky

Hranice dvou měsíců je koaličním kompromisem. „Jestli ta hranice bude měsíc nebo dva, ale není v principu až tak důležité," doplnil pro ParlamentníListy.cz Drábek. Například v Maďarsku může úřad veřejnou službu požadovat až po šesti měsících a je spojena se sociálními dávkami. Ne všechny dvouměsíční lhůta pro nezaměstnaného nechává chladnými.

Související:

Bič na nezaměstnané: Budou se pravidelně hlásit na poště

Škromachovi zamrzl úsměv. Profesoři budou zametat, jako před rokem 89

„Představa, že například učitel bude po dvou měsících nucen uklízet veřejné prostory, je nepřijatelná. Chápu ale, že s dlouhodobě nezaměstnanými je potřeba něco dělat. A nemyslím tím synonymum pro Romy, existuje množství tzv. bílých, kteří jsou dlouhodobě na sociálních dávkách. Podněty by ale měly vycházet od samotných obcí, které dnes zbytečně vynakládají milióny na úklid, přitom by dlouhodobě nezaměstnaní mohli být při tom využití. Vládní plán navíc zdaleka nepostihuje jen dlouhodobě nezaměstnané," uvedl pro ParlamentníListy.cz senátor Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz).  

Proč platíme sociální pojištění?

Spojení podpory v nezaměstnanosti se souběhem povinné veřejné služby může vyvolat i otázky po vlastním smyslu sociálního pojištění - zaměstnanec v principu platí pojištění proto, aby v případě, že o práci přijde, nebyl vystaven okamžitému pádu a nebyl odkázán výhradně na solidaritu druhých. Jinými slovy, aby měl ještě nějakou dobu „polštář" finanční podpory a měl dostatečný prostor na hledání vhodného dalšího zaměstnání. 

K tématu:

Nezaměstnaný Drábkovi: Raději nejít na úřad práce, než totální ponížení

Politolog: Ne chudoba, nezaměstnanost způsobuje problémy

I místní politici se ale nebrání systémové debatě o restrukturalizaci podmínek pro dlouhodobě nezaměstnané, vyčítají ale vládě, že s nimi jedná nedostatečně.

„Problematika nezaměstnanosti a zejména veřejné služby jako možnosti odpracovat si sociální dávky by měla být přednostně řešena a projednávána se starosty obcí, protože oni velmi dobře vědí, jaké možnosti mohou svým dlouhodobě nezaměstnaným občanům nabídnout. Na realizaci připravených projektů jim tak mnohdy chybějí "jen" prostředky a legislativní opora," uvedla pro ParlamentníListy.cz hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová (ČSSD). 

Další:

Lidé vyfasují košťata. Drábek chce zavést feudální robotu, děsí se komunista

Sněmovna schválila tvrdší podmínky pro nezaměstnané

Upozorňuje však, že stát by se měl místo "vymýšlení" veřejné služby věnovat vytváření nových pracovních míst. "Smyslem nemá být nahnat všechny ty, kteří přišli o práci, na veřejnou službu, ale zajistit pro ně možnost si v co nejkratším termínu najít novou pracovní možnost," dodává. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Přemek Houda

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…