Kouření škodí zubům

28.05.2015 0:00

Světový den bez tabáku připadá na 31. květen a snaží se motivovat kuřáky všech zemí k zanechání kouření. V České republice je přibližně 2,5 milionu kuřáků a v důsledku kouření každý rok zemře v Česku 18 000 osob. Mnoho lidí se domnívá, že cigaretový kouř v ústech způsobuje pouze žloutnutí zubů a cigaretový zápach, ve skutečnosti však hrozí mnohem více komplikací, včetně rakoviny hlavy a krku. Kouření způsobuje například kazivost zubů, záněty dásní a kuřáci mají dvojnásobné riziko vzniku parodontózy. Komplikace spojené s kouřením mohou vést až k vypadávání zubů.

Kouření škodí zubům
Foto: shutter
Popisek: cigareta

Kromě žloutnutí zubů a zápachu z úst způsobuje cigaretový kouř také změnu složení slin a zvýšenou tvorbu zubního plaku. To vše vede ke zvýšenému množení bakterií v dutině ústní. Tyto bakterie pak narušují zubní sklovinu a způsobují kazivost zubů. Změna složení prostředí v ústech vede také k bolestivému obnažování krčků, ustupování dásní a tzv. parodontóze, která může skončit i vypadáváním zubů. Vznik parodontózy je u kuřáků dvakrát vyšší než u nekuřáků, naopak zanechání kouření zmírňuje projevy onemocnění. Přemnožení bakterií může způsobovat zápach úst a různé infekce, které se mohou šířit krví dále do těla a způsobit tak další onemocnění. Kuřáci by tak měli dodržovat zvýšenou ústní hygienu.

Kombinace s alkoholem zvyšuje riziko rakoviny

Největším rizikem pro dutinu ústní je pak vznik zhoubného nádoru v ústech. „Toto riziko ještě navíc roste, pokud dochází ke kombinaci kouření a alkoholu. Alkohol totiž ještě více podporuje rakovinotvorné účinky cigaretového kouře,“ říká Mgr. Jarmila Greplová z centra odvykání Život bez cigaret. Vyšší riziko rakoviny hlavy a krku mají nejen kuřáci cigaret, ale také pravidelní kuřáci dýmek a doutníků a také uživatelé žvýkacího tabáku.

Častější zákroky zubaře a delší hojení

Další motivací k odvykání kouření může být snaha minimalizovat počet nutných návštěv u zubaře a snížení rizika komplikací po lékařském zásahu. Kuřáci totiž trpí vyšší kazivostí zubů a chronickými záněty dásní, které je přivedou do ordinací zubaře častěji. Cigaretový kouř navíc narušuje hojení ran a kuřáci tak častěji trpí komplikacemi po zubních zákrocích. Špatná funkce sliznic a tkání v dutině ústní také může způsobit problémy při uchycení zubního implantátu.

Kde najít pomoc v odvykání kouření

Pomoc s odvykáním kouření můžete vyhledat u lékařů specialistů v tzv. Centrech léčby závislosti na tabáku. V Praze a Havlíčkově Brodě mohou zájemci využít služeb centra odvykání Život bez cigaret. Zejména mladí lidé pak ocení pomoc v moderních aplikacích na podporu odvykání kouření, jako například bezplatná aplikace iCoach, která je provede celým procesem odvykání.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…