Kováčik (KSČM): Žádná spolupráce bez zrušení Bohumína

13.03.2010 13:00

Podle místopředsedy TOP 09 Marka Ženíška nepřipadá po některých výrocích socialistů povolební spolupráce v úvahu.

Kováčik (KSČM): Žádná spolupráce bez zrušení Bohumína

„Některé příspěvky jdou přímo proti TOP 09, těžko si představit, že by byla možná povolební spolupráce. ČSSD slibuje, že všem přidá, TOP 09 říká, že bude třeba ubrat a bude to bolet," prohlásil v komentáři na vystoupení Davida Ratha Ženíšek.

K tématu: Rath tvrdě zaútočil na Johna, Šnajdra a ODS: Dojí, kradou, co mohou

Obrat o 180 stupňů

Právě Rathovým projevem se zabýval i analytik studia České televize Jindřich Šídlo. Připomněl politikovy výroky z roku 2005, kdy výše zmiňovaný sociální demokrat chválil slovenskou zdravotnickou reformu s odůvodněním, že po zavedení poplatků kles počet návštěv u lékaře o 30 procent a zdravotníci tak mají více času na vážné případy. Právě Rath je nyní nejhlasitějším bojovníkem proti zdravotnickým poplatkům, které zavedla vláda Mirka Topolánka.

Šídlo doplnil, že jistá forma spoluúčasti bude nutná i ve zdravotnictví a školství, ač obojí nyní socialisté odmítají. Již v roce 2005 připustil zavedení školného předseda strany Paroubek. Ostatně podobná opatření zavádějí v západní Evropě i levicové vlády.

Ekologii nikdo jiný neobstará

Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek uvedl, že se neobává případného odlivu svých voličů k ČSSD. Za hlavní nedostatek programu soupeře považuje fakt, že sociální demokraté chtějí rozdávat, ale chybí jim potřebné zdroje. „Každý rozumný volič prý ví, že utrácíme víc, než vyděláme," dodal Ženíšek.

Ohrožení ze strany ČSSD si nepřipouští ani místopředseda zelených František Pelc. Ekologický program sociálních demokratů je prý jen vyhovění předvolební poptávce. Zelení se podle Pelce snaží balancovat mezi ekonomickými a ekologickými problémy, na ekologické aspekty prý ostatní zapomínají. Místopředseda zelených dodal, že ostatní strany těžko prosadí jakoukoli „zelenou tematiku," mají jiné priority.

KSČM neplýtvá

Předseda poslaneckého klubu komunistů Pavel Kováčik odsoudil pompézní stranické sjezdy, a to jak v případě ČSSD, tak i u Vize 2020 ODS. Dodal, že je rád, že za podobné věci jeho partaj nemusí utrácet. Zároveň také připomněl , že v Agendě 2010 ČSSD souhlasila s poplatky u lékaře, nyní to ale popírá. Komunisté prý na rozdíl od tohoto přístupu názory nemění.

Kováčik se také odmítl vyjádřit k možným koalicím s tím, že jeho partaj by mohla být v budoucnu oním jazýčkem na vahách, která rozhodne o příští vládě. Dodal, že Paroubek ,,kope příkopy mezi ČSSD a KSČM‘‘ a pokud bude chtít hlasy k vládě, budou muset socialisté zrušit Bohumínské usnesení, a to i v případě tiché podpory.

Každý má jiné voliče

Zelení jsou, co se týče spekulací o koalicích taky opatrní, případnou spolupráci si dovedou představit pouze v případě dohody o plnění stranického programu ve vládě. Podle Pelce jsou ale voliči zelených a socialistů velice odlišní, jeho partaj prý oslovuje mladí a vzdělaní, což prý není případ voličů ČSSD.

Programová konference ČSSD, Teplice, 13.3.2010:
Hašek: Pohroma na ministerstvu... Gandalovič (minutový ONLINE přenos)
Paroubek chce být ředitelem zeměkoule, tvrdí Svoboda
Ekologové "přátelsky varovali" ČSSD. Protestním transparentem

Foto: Hans Štembera 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…