Kováčik: Zadlužení lidí je už neudržitelné. P. Sobotka: Jsme ale nejméně chudí

20.10.2011 18:25

Jak je možné, že je téměř polovina českých domácností zatížená dluhy? Tvrdí to totiž dnes zveřejněný průzkum společnosti SANEP. Podle něj čtvrtina Čechů dokonce žije od výplaty k výplatě a vůbec celkově se zhoršila finanční situace českých rodin a to u každé druhé domácnosti. Levice v tom má ale jasno: může za to tato vláda. Podle šéfa poslaneckého klubu KSČM Pavla Kováčika je to hlavně proto, že vláda krizovou situaci v ekonomice, bankovnictví, i ve finančnictví řeší na úkor českých rodin. S tím ovšem nesouhlasí místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). Podle něj jsou naopak Češi ti, kteří z celé EU jsou na tom nejlépe, neboť nejméně z nich se pohybuje na hranici chudoby.

Kováčik: Zadlužení lidí je už neudržitelné. P. Sobotka: Jsme ale nejméně chudí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Jsou čísla a čísla. Pravici ale ta, která dnes vyšla v průzkumu společnosti SANEP, nijak netíží. A to přestože podle SANEPu je téměř polovina českých domácností zatížená dluhy. Čtvrtina Čechů pak žije od výplaty k výplatě.

Podle výsledků SANEP se celkově zhoršila finanční situace u každé druhé domácnosti a je zatížena dluhy. Dluhy má konkrétně 48,9 % respondentů. Za poslední rok se u 58,7 procenta dotazovaných zhoršila finanční situace. Čtvrtina dotazovaných také žije od výplaty k výplatě, a nemá tak možnost si jakkoliv naspořit.

Celý průzkum ZDE

Kdyby se sečetly všechny dluhy českých domácností dohromady (a to nejsou započítány dluhy „neoficiální"), vyšlo by číslo 1,091 bilionu korun, jak tvrdí Česká národní banka. Nepříjemnou finanční situaci navíc doprovází podle průzkumu i osobní problémy. Téměř 20 procent odpovědělo, že se promítá do jejich osobního života například hádkami.

Související:

„Ta čísla jsou hrozivá," reagoval na to předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik.

„A není divu, když máme vládu, která krizovou situaci v ekonomice, bankovnictví i ve finančnictví řeší na úkor českých a moravských rodin. Na úkor těch, co mají především nižší příjmy. Jsou to pochopitelně především lidé, kteří, aby si udrželi alespoň základní životní standard - myslím tím bydlení a stravování a nemyslím tím nic, co by bylo zbytného - tak se musí pro začátek zadlužit a doufat, že bude lépe, že se jim podaří dluhy splatit," sdělil dále ParlamentnímListům.cz Kováčik.

"KSČM samozřejmě na tato čísla, vyplývající z tohoto průzkumu, bude ještě reagovat," dodal Kováčik.

Určitě je bohatších  lidí víc...

Pravicového Přemysla Sobotku pak zaujala především ta část ze zdroje SANEPu, ve které za vyloženě dobrou označilo svoji finanční situaci j11 procent respondentů. Sobotka ale soudí, že to je určitě více lidí, než z průzkumu vyplývá.

„Jednak to jsou průzkumová čísla a já nevím, v jakém rozsahu berou celou populaci. Vždyť nedávno vyšla čísla k tomu, kolik procent se pohybuje na hranici chudoby v České republice a dopadli jsme z celé Evropské unie nejlíp, neboť to číslo bylo nejmenší," zdůraznil pro ParlamentníListy.cz senátor Sobotka.  

Podle něj se dá otázka nedostatku financí rozdělit na reálný pohled - když nemám na zaplacení běžných výdajů -  a pak je to také subjektivní pocit, když nemám třeba na mercedes.

„A jestliže v tuto chvíli Česko dělá reformy, které navrhuje tato vláda a zlepšil se tak i náš rating, protože se zmenšovala dluhová služba, tak si myslím, že ty reformy jsou dobré pro občany této země. Navíc při inflaci, která je malinko na jedno procento, tak se nemůže přece nijak dramaticky zhoršovat finanční situace v jednotlivých rodinách? To mi připadá spíše jako subjektivní pocit, než objektivní," dodal Přemysl Sobotka.

B. Sobotka: Krize lidem otevřela oči

Jeho jmenovec z dolní komory ale tuto otázku vidí podobně, jako komunista Kováčik. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se totiž v článku „Krize lidem otevřela oči. Začínáme tušit příchod globální změny" zaslaném ParlamentnímListům.cz, zamyslel nad tím, kam až může dojít nerovnost mezi lidmi a to také v důsledku zadlužování domácností. Extrémní nerovnost, která tu vzniká, podle něj totiž není jen morálně odporná, ale také ekonomicky neefektivní.

„Snižovat daně nejbohatším, jak to udělala i česká pravice, znamená vyřadit část peněz z reálného užití a nasměrovat je do neproduktivních finančních spekulací. Proto je extrémní nerovnost také obrovským ekonomickým rizikem. Je jedním ze zdrojů současné krize. Jestliže se peníze hromadí na jedné hromádce, zákonitě toho jinde ubývá. Klesající příjmy těch neprivilegovaných jsou pak nahrazovány půjčkami a zadlužením. České domácnosti do tohoto vlaku nasedly pozdě, ale ve Spojených státech mělo negativní míru úspor osmdesát procent obyvatel, jak uvádí nositel Nobelovy ceny za ekonomii Joseph Stiglitz.  Predátorské úvěrování a spekulace s nesplatitelnými dluhy obrátily tohle letadlo k zemi," napsal socialista Sobotka.

ČSSD ale podle něj není sama v názoru, že extrémní zvyšování příjmové a majetkové nerovnosti je hrozba, kterou je třeba zastavit. „Jednou z metod, jak to udělat, je návrat k progresivnímu zdanění. Podobné hlasy zaznívají i z občanských iniciativ, které se tématu věnují," dodal k tématu šéf ČSSD.

Protože se stav osobních financí českých domácností rapidně zhoršuje, studenti Vysoké školy ekonomické přišli s vlastním řešením. Pro širokou veřejnost totiž připravili finančně-vzdělávací akci, která se jmenuje Mistrovství ČR v Cashflow 101 a uskuteční se v sobotu 22. října od 10 hodin na VŠE v Praze.

Čtěte také:

O co jde? Účastníci akce si mohou zahrát stolní společenskou hru a jak už název napovídá, bude se jmenovat Cashflow 101. Její cíl je jednoduchý - vysvětlit základy finanční gramotnosti a investování. Akce se bude moci zúčastnit až 180 lidí a záštitu nad ní převzal ministr školství Josef Dobeš, generální ředitel CzechInvestu Miroslav Křížek a úřad Finančního arbitra ČR. Informace ke hře je možné najít na webu http://www.cashflowmistrovstvi.cz/.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…