Kradou všichni, žlutej i bílej. Jen já přišel o místo, lituje prácechtivý Rom

18.09.2011 15:56

PŘÍBĚH O Romech se traduje, že se do práce příliš nehrnou a raději se nechávají vydržovat díky štědrému sociálnímu systému. O tom, že všechny členy tohoto etnika nelze házet do jednoho pytle, svědčí příběh Roma Jana Faka. "Já třeba pracovat chci a rád bych žil krásně a nebyl odkázán na úřady. Ale když vám tu šanci nedají, protože jste černej, tak pak se nedivte, že jsme takový, jací jsme," svěřil se redakci Rom, který práci marně hledá prý zejména i kvůli svému rasovému původu. ParlamentnímListům.cz se ozval sám. Prý mu vadí, jak česká média pohled na romské etnikum paušalizují.

Kradou všichni, žlutej i bílej. Jen já přišel o místo, lituje prácechtivý Rom
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rom v Poschlé

Prácechtivý Jan přitom nezastírá, že se většina Romů skutečně do zaměstnání příliš nehrne. Vadí mu ale paušální zhodnocování všech členů jeho etnika. On sám ví, o čem mluví. O poslední zaměstnání přišel paradoxně také kvůli Romovi.

Psali jsme:
Romové potřebují práci. Ale stát jim ji bere, tvrdí starosta Nového Boru
Pozor, aby nepokoje nevyhouply do sněmovny radikály. Expert varuje

Vyhazov kvůli původu

"Moje poslední zaměstnání bylo přidavač na stavbách. S prací jsem musel skončit, protože nějaký cikán tam kradl a odnesl jsem to i já. Jen skrz to, že jsem taky cikán," svěřil se ParlamentnímListům.cz Rom, který přišel o práci ne vlastní vinou. Prý proto, že zaměstnavatel nechtěl živit černou komunitu.

Více než sama výpověď tak Jana mrzí právě rozdíly, které většinová veřejnost činí mezi lidmi jen kvůli barvě pleti. A to bez ohledu na pracovní morálku či píli.

SLEDUJEME TÉMA Romové 
Šéf mostecké policie: Z deseti Cikánů je devět šmejdů

Vraždí a kradou žlutí i bílí

"Já sám za sebe si myslím, že každej nebo každá rasa si jsou  rovni, protože  žlutej, bílej nebo černej, dnes vraždí, krade, podvádí nebo nepracuje. Já bych rád pracovál, chci žít dobře a chodit s nadzvednutou hlavou nebo chodit domu unavenej a zpocenej z práce, nebo se chlubit mezi lidma,  že  jsem rád za šanci, že jsem dostal tak dobrou práci," říká Rom, který je nyní stejně jako řada příslušníků tohoto etnika závislý na sociálních dávkách.

Jejich výši považuje za adekvátní. S podporou je tak spokojený, byť by peníze na živobytí raději získal ze zaměstnání. Za demotivující tak považuje nikoliv výši dávek samotných, ale spíše přístup státu k nezaměstnaným.

Starostové úpí kvůli Romům: Pomoc, Nečasi, je jich čím dál víc
Související TÉMA: Šluknovsko


Němci se nám smějí

Ve srování se západním světem jsme prý v přístupu k lidem bez práce téměř sto let za opicemi. "Myslím, že třeba němečti lidé se nám smějou, protože oni mi můžou říct chudáku. Jejich podpora jim zajistí budoucnost," řekl nešťastný Rom redakci.

Kromě toho, že je bez práce, jej totiž trápí i obraz, který o romském etniku vytvářejí média a politici. "Například teď na tom severu se dějou ty strašný věci. Teď jsme pro všechny  už špatný, a lidi, co  nás znají, denně zdraví, chodí k nám na kafe i do bytu, tak od těch až u srdce bolí, že jdou proti nám za něco, co udělali lidi na severu," popsal změnu v chování svých přátel Jan Fako. Lidé, kteří hází Romy do stejného pytle, by si prý měli zkusit žít třeba jen chvíli jako on. Hned by pochopili, že ne každý Rom je špatný.

Další příběhy čtěte ZDE
Sociolog nemá práci. Prchá do Holandska. Drábek: Smutný to případ

Bude líp?

Kvůli tomu, že přišel o práci, se ale nehroutí. Má radost ze vztahu se svou přítelkyní, a v hledání práce nepolevuje. Doufá, že i přes jeho romský původ, ji opět nalezne. "Nedělám si z toho nic moc. Jsem cikán a nezměním to jen kvůli tomu, že jsou lidi, co nepochopí, že za to  nemůžu," uzavírá Jan Fako. 

Dále čtěte:
Foldyna varuje. Další Romové. A nikdo je nebude potřebovat

Za pravdu mu dává i sociolog Ivan Gabal, který se dlouhodobě zabývá romskou problematikou. "Ta zaměstnanost je skutečně klíčová," sdělil redakci. Konkrétní případ Roma vyhozeného z titulu toho, že člen jeho etnika kradl, ale komentovat nechtěl. "Jde o detailní záležitost, nelze ji zobecňovat," uvedl pro ParlamentníListy.cz.

Situaci týkající se romské zaměstnanosti a problematiky a vládního přístupu k ní nedávno kritizoval někdejší ministr pro lidská práva Michael Kocáb.

Výbuchy se daly čekat, soudí Kocáb

"Lhostejnost, kterou ve svém přístupu k oblasti lidských práv projevil premiér Nečas, je neomluvitelná, nutně vedla k takovým výbuchům, jakým můžeme být svědky na Šluknovsku," uvedl pro ParlamentníListy.cz Kocáb.

Podrobněji:
Nečasova lhostejnost vede k výbuchům. Kocáb pění. Psal to dávno
Desetiletý Rom terorizoval sever. Návrh: Takové rodiče zavírat 
Cikáni zdraví bílé spoluobčany, chválí ředitel varnsdorfského gymnázia

„Pokud máte tři pilíře integrační politiky vlády a ani jeden z nich není realizován, tak to je věc, kterou prostě musí člověk dennodenně od rána do večera kritizovat," dodal. Pozitivně na vládní politiku v souvislosti s romskou otázkou nenahlíží ani šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Nečas se Šluknovska bojí. Není divu

„Nedivím se tomu, že se premiér Nečas bojí přijet do Šluknovského výběžku. Je totiž evidentní, že Nečasova vláda svými kroky přispěla ke zvýšení sociálního a bezpečnostního napětí v regionu a rostoucí frustraci občanů," uvedl pro ParlamentníListy.cz.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) redakci v neděli vzkázal, že svou vizi ohledně romské zaměstnanosti představí již zkraje následujícího týdne v severočeském Rumburku. Na sever by měl konečně přijet i premiér Nečas.

Související:

Ilustrační foto: archiv

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …