Kraj dotoval studenta. Ten vědu vyměnil raději za karban

22.11.2011 23:12

I přes svůj věk mají obvykle jasnou představu o své budoucnosti. jsou chytří výjimečně nadaní, mají zájem studovat. Obvykle pomýšlejí na vědeckou dráhu a vidí svět růžově. Bohužel to ale tak vždycky nebývá. Vždyť jen málokterá sličná slečna, o které píší bulvární časopisy se na veřejnosti ukazuje s úspěšným vědcem či vynálezce z Čech. Více peněz je zřejmě v šou byznysu než ve výzkumných ústavech. Ovšem ani tato smutná skutečnost nedokázala odradit jihomoravský kraj, který jako jeden z mála v zemi už několik let cíleně podporuje mladé talentované studenty středních a vysokých škol.

Kraj dotoval studenta. Ten vědu vyměnil raději za karban
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti

„Je to investice do budoucnosti. Věřím tomu, že investice do vzdělání bude zase jednou skutečně cennou devízou a jestliže se budoucí vědce snažíme objevovat a podporovat už nyní, tak pevně věřím, že se to jednou našemu kraji a celá společnosti velmi bohatě vrátí i s úroky," vysvětluje program, podpory jihomoravský hejtman Michal Hašek. Ne všichni však peníze k nadstandardnímu studiu spojené se zahraničními praxemi vděčně využívají. V kraji už zaznamenali i mladé, kteří peníze vzali a pak se jim studovat nechtělo , nebo i velmi nadaného ekonoma, který zjistil, že lepší budoucnost má ve hraní pokru a investovanou částku do studia po vyhraném turnaji bez mrknutí oka vrátil. Z výhry mu totiž zbylo ještě mnohonásobně víc.

Čtěte více:

„Program se orientuje primárně na individuální podporu nadaných žáků a studentů a sekundárně na podporu škol-příspěvkových organizací kraje při práci s nadanými žáky. Jde vlastně o investici do vzdělání, o snahu podpořit novou generaci vědců a expertů, kteří budou přínosem jak pro české vědecké instituce, tak pro inovativní firmy," uvedl ředitel jihomoravského centra pro mezinárodní mobilitu, která projekt organizačně zajišťuje Miloš Šifalda. . Kraj investoval dosud už téměř jedenáct milionů korun za šest let do více než 150 nadaných domácích studentů. Jde o středoškoláky a vysokoškoláky na bakalářském studiu s mimořádným talentem, kterým se z programu podpory dostává finančního příspěvku 30 000 korun na akademický rok a požívají i další výhody, včetně zahraničních studijních pobytů a podobně.

Génius dezertoval k pokeru

Podpora studentů, které si centrum vytipuje, podléhá přísným smluvním pravidlům. „Může se stát, že student se i přes veškerou snahu nikam neposunuje, že další péče o něj by byla zbytečná. V takovém případě je vyřazen z projektu podpory bez následků, ovšem jestliže studium přeruší či poleví v úsilí jednoznačně vlastní vinou, nedbalostí, prostě lajdáctvím, poté musí vložené investice vrátit," uvádí Šifalda s tím, že k takovým případům již skutečně došlo. K nejkurióznějšímu vracení podpory však patří jednoznačně případ nadaného studenta, který vyměnil vědu za profesionální kariéru úspěšného pokerového hráče. Na posledním turnaji, který absolvoval místo přednášek, vydělal v dolarech několikanásobně víc, než je zřejmě plat jeho vysokoškolského učitele v Čechách za rok. Kraj dosud podpořil 154 mladých lidí částkou téměř 10,7 milionu korun. O zařazení studentů do programu podpory rozhoduje krajská rada na základě pedagogicko-diagnostického vyšetření nebo mimořádného studijního úspěchu. Cestou k získání podpory je tak například dobré umístění v předmětových olympiádách nebo úspěch při středoškolské odborné činnosti.

Rozšiřme si obzory

Příspěvek umožňuje studentům rozšiřovat si obzory nad rámec běžného studia. "Pokud chce člověk psát odborné publikace a články, potřebuje bezpodmínečně například cizojazyčnou literaturu," řekla studentka ekonomie Hana Lipovská, která krajskou podporu pobírá druhým rokem a v minulosti zvítězila v ekonomické kategorii soutěže České hlavičky.

Podle ní se podpora studentů kraji jednoznačně vyplatí. "Investice do lidského kapitálu se podle nových poznatků zúročuje 14 procenty," uvedla studentka. „Kdyby kraj uložil peníze, které zatím vyplatil studentům, do banky, získal by na úrocích asi 179.000 korun. Investice do studentů však zajistí kraji až 1,5 milionu korun," uvedla talentovaná ekonomka. Podle hejtmana Michala Haška by bez zajištění potřebných mozkových kapacit byla výstavba všech studijních a vědeckých center v Brně jen zmařenou investicí do betonu, konstrukcí a technologií.

Více čtěte:

Bezradní studenti 22 let po revoluci. Nemáme ideály, ani za co bojovat

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Šimák

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…