Krajan z Kanady krvavě brání Zemana: Po bradavičnatém praseti přišel ovar. A všichni mlčí. Svinstvo

08.11.2013 10:47

JINÝMA OČIMA Proti všem. Tak působí názory krajana z Kanady a přírodovědce Jiřího Jírovce, jenž chválí a zuby nehty brání prezidenta Miloše Zemana. V článku Otevřený dopis prezidentu Zemanovi, který se setkal se značným ohlasem, tento týden uvedl, že na Zemana byla v české kotlině zahájena lovecká sezóna. Jeho hlas je při vědomí, že skoro celá emigrace volila při přímé prezidentské volbě Karla Schwarzenberga, opravdu dost ojedinělým jevem. ParlamentnímListům.cz Jírovec řekl více.

Krajan z Kanady krvavě brání Zemana: Po bradavičnatém praseti přišel ovar. A všichni mlčí. Svinstvo
Foto: Petr Kupka
Popisek: Prezident Zeman s jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem

Neměl být váš otevřený dopis prezidentu Miloši Zemanovi adresován spíše jeho kritikům? Tedy Miroslavu Kalouskovi, Karlu Schwarzenbergovi, Miroslavě Němcové a dalším? Anebo jste jej bral jako obranu loveného politika?

Můj otevřený dopis byl protiváhou dopisu Kroupy z paneláku. Moje osobní zkušenost s politiky je ta, že se na dopisy neobtěžují reagovat. Mně přišlo divné, kam najednou zmizelo těch pětapadesát procent hlasů, kterými se Zeman stal prezidentem.  Jedna čtenářka mi napsala toto: „Nedávno mi kosmetička vypravovala, jak se v Praze bála přiznat, že volila Zemana. Prý měla pocit, že by ji snad zákaznice opustily, nebo že by dopadla ještě hůř”. Potíž s politiky není až tak v tom, že někdy něco řeknou, ale v tom, že často mlčí a nečinností přilévají olej do ohně. Když na Paroubka házeli vajíčka a psali o bradavičnatém praseti, ostatně Zemanovi se přezdívá ovar, ani Havel, ani Klaus, ani nikdo jiný veřejně nevystoupil, ale nechali to svinstvo pokračovat dál. Tak se lze dívat i na tvrzení, že Zeman rozeštvává společnost.

Dopis, kterým Jiří Jírovec v minulých dnech podpořil Miloše Zemana, najdete ZDE

Proč byla na prezidenta Miloše Zemana zahájena, jak jste napsal, lovecká sezóna? Vždyť i některá jím udělená státní vyznamenání tisk strhal jako výsměch slušným lidem...

Je to opět výsledek dělení společnosti na levici a pravici. Top 09, která vlastně předčasné volby umožnila, si dala do předvolebního štítu heslo, že jde o zachování demokracie. Tedy, že táž bude ohrožena, když levice zvítězí. Z levice je nejvýraznější postavou Miloš Zeman a tak se bojuje proti němu. Boj proti němu je v podstatě součást přípravné fáze dalšího předvolebního boje. Pamatuji se, že když byl v čele ČSSD Jiří Paroubek, Karel Schwarzenberg se dal slyšet, že je tato strana nedemokratická.

Jiří Jírovec

Teď je demokraticky rozhádaná a už se ozývají hlasy v tom smyslu, že se s takovou stranou nedá jednat. O udělení cen jsem napsal v otevřeném dopisu Zemanovi toto: „Vašim odpůrcům vadí, že jste při předávání státních cen přednesl spatra výborný projev. Je v tom závist, protože to každý neumí. A prý jste vyznamenal svoje kamarády. Vyznamenal jste Jiřího Suchého, který Vás ,nemusí‘, ale přece jenom: medaile je medaile a tak ji, patrně s odporem, který herci umí zahrát, přijal. Suchý kdysi zpíval, že mu život nadělil několik dobrých kamarádů.

Pokud jsou všichni vyznamenaní opravdu Vašimi kamarády, tak se pohybujete v dobré společnosti. Vyčítají Vám, že jste vyznamenal jednoho z mála zbývajících hrdinů II. světové války (abyste to natřel knížeti, který se na něj v prezidentské debatě zle obořil) anebo bývalého předsedu Slušovic Čubu. To je zase nejspíš urážka Havla, který se na rozkulačení Slušovic sám aktivně podílel. Zastydlý antikomunismus nechce vidět, že Čuba uspěl nikoli proto, ale přesto, že byli komunisti u moci.  Ve svých pamětech to potvrzuje Lubomír Štrougal.“ Dodal bych ještě, že definice „slušných“ lidí je nejasná.    

Myslíte si, že lovecká sezóna zahájená na Zemana někdy skončí a kdy?

Lovecká sezóna na Zemana by mohla skončit, až prezident dokončí všechna jemu příslušná jmenování a Poslanecká sněmovna začne znovu pracovat. Potíž je v tom, že další vládní krize může vypuknout kdykoliv. 

Jak hodnotíte účinkování Zemana ve funkci prezidenta?

Jsem přesvědčen, že je Zeman první český prezident, který skutečně něco dělá. On i oba jeho předchůdci měli touhu po moci. Bez ní do politiky těžko někdo vstupuje a něco dosáhne. Havel kdysi lhal o tom, že mu nejde o moc, a že se po prvním období vrátí ke spisovatelství. Pak se „obětoval“ pro společnost.  Prvek sebeobětování je výborně zobrazen v britském seriálu „Jistě, pane ministře“. Klaus, pokud vím, nikdy nic takového nepředstíral. Zeman se samozřejmě nevyhnul některým chybám. Z čistě lidského hlediska je pochopitelné, že nemusí mít zrovna rád lidi jako Vladimír Špidla anebo Bohuslav Sobotka, a že se do jeho jednání promítl vztah ke straně, kterou založil, a zůstal v ní čestným předsedou. Nedovedu posoudit, do jaké míry jsou pravdivé úvahy o tom, že Zeman chce poškodit ČSSD.

Myslím, že stojí o to, aby ČSSD byla ochotna s Hradem spolupracovat. S dětinsky se chovajícím Jiřím Dienstbierem a nevýrazným Sobotkou, by to asi příliš nešlo. Většina Zemanových kroků souvisí se stavem společnosti, který sám nezavinil. Prezident nerozpustil Poslaneckou sněmovnu, není odpovědný za rozklad trojkoalice, nemůže za to, že Petr Nečas zdiskreditoval ODS a místo toho, aby odstoupil sám, podal nakonec demisi za celou vládu. Zeman nemůže ani za to, že se Top 09 rozhodla rozpuštění Sněmovny podpořit. Je pochopitelné, že Zeman v postatě nemohl ODS pověřit sestavením vlády po Nečasovi. Přišel tedy s Rusnokovou vládou. Té nebyla, celkem očekávaně, dána důvěra, a tudíž neměla prostor pro to, aby něco podstatně zkazila. Jmenování ústavních soudců bylo nutné, protože Václav Klaus nebyl ochoten předkládat Senátu návrhy a soudu hrozilo vylidnění. Ve hře Osel a stín je tento dialog mezi soudcem Paprikidem a politickým vůdcem Kontokorentem.

Paprikides: „Jsem služebníkem pojmu nestranné spravedlnosti.” Kontokorentos: „Každá vláda má svůj pojem nestranné spravedlnosti. Budete nestranným soudcem mé vlády.” Jestli byli lepší kandidáti, je těžké vědět. Jmenování velvyslanců bylo pokračováním boje o prezidentský stolec. Schwarzenberg prohrál, ale nebyl ochoten ustoupit. Spor o vyslání Vladimíra Remka mi uniká. U Livie Klausové šlo nejspíš o střet „pravdoláskařů“ s klausovci. Z čistě chlapského hlediska bych to viděl tak, že Klaus řekl Zemanovi: „Koukej Miloši, ta moje Livie je nějaká nervózní a mně by docela vyhovovalo, kdyby třeba bydlela nějakou dobu v Bratislavě. To víš, tenis a letecký personál se jí moc nelíběj.”

Spory o jmenování profesorů jsou směšné. Už jenom proto, že u soukromých univerzit, které v Česku po roce 1989 vznikly, jde o systemizovaná místa. Během několika let to půjde zcela mimo politiku.  V Severní Americe je profesorský titul nepřenosný. Je udělen univerzitou, která zároveň zaručuje definitivu s řadou benefitů. Díky existenční jistotě se profesoři často stávají kritiky režimu, a tak se objevují názory, že by se s tím nebezpečím mělo něco udělat. Spor mezi rektory a Zemanem odráží rozdělení společnosti na levou a pravou část. Odmítnout prezidentovu přednášku je skandální, ale u Zemana to nikomu nevadí. Zeman si někdy zbytečně škodí výroky, kterými bojuje s médii. Ne, že by neměl pravdu, ale stejně tím ničeho nedosáhne. Za jeho největší chybu považuji jeho výrok o Rathově vině.

V Praze jste žil dlouhá léta. Proč si převážně Pražané vybrali prezidenta Zemana za terč svých kritik?

Podle mé zkušenosti je velmi těžké zjistit, co si lidé vlastně myslí. Narazil jsem na ty, kteří by nikdy nevolili  “socany”, ale v podstatě se stydí přiznat, kterou pravicovou stranu preferují a proč. Politika je v podstatě nezajímá. Na otevřený dopis Zemanovi jsem dostal několik negativních reakcí. Ani jedna z nich nevyvrací podstatu toho, co jsem napsal. Jsou to čistě osobní útoky. Je to odraz Zemanova mediálního obrazu. Lidé v podstatě jednají jako zmarketingované stádo. To je stejné v Kanadě i v Česku. Socialistické strany, v Kanadě New Democratic Party (Nová demokratická strana), mají nálepku rozhazovačnosti a plýtvání, kdežto pravice si přisvojuje hesla o hospodárnosti. Že to není pravda, lze dokázat čísly, ale o takové detaily nikdo nestojí.     

Proč Zeman v prvních přímých volbách neoslovil emigranty. Vždyť jste jeden z mála krajanů, který se ho zastává?

České emigranty je těžké oslovit. Jde o nesoudržnou společnost, která je apriori antikomunistická a vše, co bylo dosaženo v letech 1948 až 1989 považuje za špatné. Zemana diskriminuje to, že byl v KSČ a označuje se za levicového politika.

Jak hodnotíte pokus o puč v ČSSD příznivci Michala Haška, kteří byli údajně řízeni prezidentem Zemanem z Lán?

V každé politické straně jsou vždy lidé, kteří jsou připraveni současného vůdce vyměnit. Po takovém volebním výsledku, jaký dosáhl Bohuslav Sobotka, by kdekoliv jinde žádný vůdce dlouho nepřežil. Zejména, je-li pravda, že volební kampaň v podstatě řídil sám. Slovo puč je situaci nepřiměřené, protože obsahuje prvek zákeřnosti. Hašek a další vyzvali pomocí usnesení demokratického orgánu ČSSD, aby Sobotka zvážil svoji odpovědnost za volební výsledek. Bez opravdu důkladné znalosti rozložení sil v ČSSD je nemožné posoudit, zda Hašek a spol. jsou břídilové anebo situaci přecenili. V Orwellově Zvířecí farmě je za všechno zlo považován Snowball, česky Kuliš. Vítězný Napoleon pak neustále obíhá farmu a svádí na Kuliše všechny neúspěchy svého vládnutí.  V české společnosti je podle tohoto modelu, zdá se, za vším Zeman. Bohuslav Svoboda například poslal členům ODS dopis, který jmenuje Zemana jako jednu z příčin porážky ODS.

Prezidentu Zemanovi bylo také vždy vyčítáno, že se neumí obklopit kvalitními spolupracovníky. Co si v této souvislosti myslíte o kancléři Vratislavu Mynářovi a poradci Martinu Nejedlém?

Na tuto otázku nemám odpověď. Werichovi kdysi vyčítali, že měl několik kamarádů, kteří nedosahovali jeho intelektuální úrovně. Jeho manželka Zdena jednou psala Voskovcovi, že to je proto, že na jejich pozadí vyniká. Asi to je složitější a Werich v nich nějakou, jinými postrádanou kvalitu, viděl. S trochou ironie se člověk může ptát, jaká nabídka kvality v Česku existuje.

Kdo je Jiří Jírovec

Narodil se v Praze roku 1941. Přírodovědeckou fakultu UK absolvoval v roce 1964. Následně pracoval jako analytický chemik v Ústavu geologických věd, který patřil ke geologické sekci Přírodovědecké fakulty UK. Roku 1969 odletěl na stáž do Queen´s University v v kanadském Kingstonu, z níž se po roce vrátil. Roku 1986 emigroval s druhou ženou a dcerou přes Jugoslávii do Kanady. Posléze se tam uchytil jako vědecký pracovník v Atomic Energy of Canada. V roce 1990 získal kanadské občanství a obnovil si i české. Roku 1997 poslal tuzemským médiím článek ironizující intelektuální schopnosti Václava Klause, díky němuž se stal pravidelným přispěvovatelem Britských listů. V nich nyní uveřejnil i článek Otevřený dopis prezidentu Zemanovi. Nikdy nebyl v žádné politické straně ani v jiném spolku. Od roku 2008 jezdí pravidelně do Prahy a v roce 2009, kdy mu bylo sedmašedesát, odešel do důchodu. Bydlí v ontarijském Poottawí.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…