Král Šumavy z Chicaga: Komunisty jste měli zrušit hned po revoluci, teď už je pozdě

26.10.2012 19:40

PŘÍBĚH Měli jste je zakázat, zabavit jim majetek a nechat je, aby si založili partaj bez slova komunismus v názvu. Pravý Král Šumavy Josef Hasil žijící na okraji amerického Chicaga v tom má jasno, ale jedním dechem dodává, že už je pozdě. Přesto se do budoucnosti dívá s optimismem, když předpovídá, že bude líp. Osmaosmdesátiletý muž k tomu však se smutkem dodává, že se už do rodné země asi podívat nezvládne.

Král Šumavy z Chicaga: Komunisty jste měli zrušit hned po revoluci, teď už je pozdě
Foto: ÚSTR
Popisek: Pravý Král Šumavy Josef Hasil zamlada

Králové Šumavy byli obecně převaděči působící za komunistické éry na Šumavě. Historici před lety odhalili, že králem mezi nimi byl Josef Hasil, jenž dodnes žije v americkém velkoměstě Chicago. Spolehl se na rčení, že pod svícnem je největší tma a jako pohraničník převedl za bývalého režimu desítky lidí přes hranice na svobodný Západ. ParlamenentíListy.cz se ho nicméně ptaly na názory ohledně současné situace v Česku, kterou prý přes moře díky novinám stále sleduje. Občas se zasmál, ale většinou mluvil dost vážně.

Komunisty zakázat

„Samozřejmě, že se zajímám o to, co v Česku děláte. Známí mě informují. Kamarád odbírá noviny, které se jmenují Katolík, a tam se taky leccos dočtu. Vadí mi, že jsou u vás pořád u moci komunisti. Měli jste je zrušit hned po revoluci v roce 1989. Měli jste je zakázat, zabavit jim majetek a nechat je, ať si založí jinou partaj bez slova komunismus v názvu. Prostě je nenechat působit jako komunisty. Navíc ti, co se dopustili zločinů, měli být potrestáni,“ rozzlobil se.

Ostatně nad některými výroky současných komunistů se jen nevěřícně usmívá. Třeba nad tím, jehož autorem je poslankyně KSČM Marta Semelová. Přímo ve sněmovně řekla: „Byli to příslušníci pohraniční stráže, kdo zabezpečovali klid pro pokojný život a práci lidí nejen v pohraničí. A že neměli jednoduchou službu, o tom svědčí i historické prameny z padesátých let, kdy u narušitelů státní hranice byly nalezeny zbraně, samopaly, ruční granáty a tak dále.“

Další autentické příběhy ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE

Král Šumavy Josef Hasil na to: „Tomu se musím smát. Jak může něco takového říct. Komunistický režim je zločinecký, dokonce to bylo schváleno federálním shromážděním. To je fakt sranda. Nicméně komunisti se nestydí ničeho. Dovedou tak lhát, že jim snad nikdo nevěří ani slovo.“ Navíc ještě dodal, že by se mladí lidé v Česku měli učit pravdu o komunistické totalitě. „Vůbec nevědí, jak komunisté dokázali týrat lidi. Byli jsme satelitem SSSR, ale u nás byli horší komunisti, než v Sovětském svazu,“ podotkl s tím, že se snad situace v Česku jednou zlepší.

Převáděl na svobodu

Josef Hasil pochází z vesničky Zábrdí na Šumavě, kde se narodil roku 1924. Po škole v Protivíně byl na začátku roku 1948 přidělen k pohraničnímu útvaru Zvonková, nazvaného podle stejnojmenné obce, a sloužil na hranicích v oblasti, kde se stýkaly hranice Československa, Rakouska a Spolkové republiky Německo. Tam začal převádět lidi a podle svědectví přešel, často s velkými skupinami lidí, hranice asi třicetkrát. Udal jej zřejmě některý z usedlíků obce Nové údolí, kde při jedné ze svých akcí hledal pomoc. Ostatně do vězení na sedm let ho odsoudil nechvalně známý Karel Vaš na konci roku 1948. „To byl postrach a po revoluci za nic nebyl odsouzen. Účastnil se i soudu s generálem Heliodorem Píkou, který byl totálně nevinný. To, že nebyl potrestán, je chyba. V StB bylo ale hodně chlapů, co vyšetřovali, týrali a mlátili lidi. Ti měli být také potrestáni a nic,“ řekl.

Na odškodnění podle zákona o protikomunistickém odboji ale nejspíš nedosáhne. „Když jsem se na to ptal, tak mi bylo řečeno, že nejsem občanem Česka. Jsem Američan, takže nemám nárok,“ vysvětlil. V polovině roku 1949 se mu totiž z mosteckých uhelných dolů, kde si odpykával sedmiletý trest, podařilo utéct. Přešel hranice a v Bavorsku se setkal se svým starším bratrem Bohumilem. Vstoupili do služeb americké zpravodajské ústředny CIC a společně převáděli lidi přes hranice dál. Bratra při tom následně zastřelili a po neprodyšném uzavření hranic v roce 1953 se Josef odstěhoval do USA.

Ohlédnutí za Českem

 „Já žiju v Chicagu a je to ok. Nicméně mám už moc let a začíná mě všechno bolet. To není dobrý, ale zaplať Pán Bůh za to. Teď jsem dělal zkoušky na řidičský průkaz, takže ještě můžu řídit auto. Tady, když dosáhnete pětapadesáti let, musíte jít každý rok na přezkoušení. S manželkou děkujeme Pánu Bohu každý den, že ještě žijeme. Chodíme i do kostela, protože tady máme dobrého českého faráře,“ popsal svůj život za Atlantikem již osmaosmdesátiletý muž.

Ohledně navrácení majetku církvím v Česku má tedy téměř jasno: „Myslím si, že by se církvím měly vrátit majetky. Nicméně se na to každý dívá jinak a je třeba, aby to politici posoudili.“ Z rodné vlasti ho nyní nejvíc zajímá výsledek pátrání po hrobu jeho bratra Bohumila, který nebyl doposud nalezen. „Letos jsem vyvolal velkou akci hledání hrobu Bohumila Hasila, který byl v roce 1950 zastřelen na Šumavě u hranic. Místo, kde byl zakopán, zatím nebylo nalezeno. Lidé tam o tom mluví a také se k tomu dostal bývalý velitel pohraniční stráže. Přišel za mnou, že glorifikujeme vraha. Pro mě ale bylo velkou výzvou si s ním popovídat a vyměnit si v klidu názory. Říkal jsem mu, že před třiceti lety by mě za mé názory zavřel, takže dnes se ta doba přeci jen o dost posunula ke svobodě. Dal mi nakonec za pravdu,“ řekl k tomu již dříve ParlamentnímListům.cz šéf Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Daniel Herman.

Ostatně v roce 1959 režisér Karel Kachyňa natočil propagandistický film Král Šumavy, v němž hrál vrchního nadstrážmistra SNB Radovan Lukavský a Krále Šumavy Miloslav Holub. Nicméně těch převaděčů na Šumavě bylo mnohem víc. Píše se o nich například v katalogu výstavy Králové Šumavy, který letos vydal právě ÚSTR. Podle historiků však titul Král Šumavy patří nejvíce Hasilovi, protože v jižních Čechách vybudoval do roku 1952 rozsáhlou síť desítek spolupracovníků a přes neustálé ohrožení přežil. Josefa Hasila vyznamenal v roce 2001 prezident Václav Havel Medailí Za hrdinství. ParlamentnímListům.cz nakonec Hasil z Chicaga sdělil: „Osud je osud. Naposled jsem u vás byl v roce 1993. Pořád si říkám, že bych se ještě podívat do Česka chtěl, ale už to asi nezvládnu.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…