Krampol má ve smlouvě zákaz mluvit o politice

01.07.2010 13:01

Ačkoliv se herec Jiří Krampol už dvakrát v minulosti vyjádřil pro ParlametniListy.cz k aktuální politické situaci, nyní už o politice mluvit nechce. Důvod? Jeho angažmá v televizi, kde bude pravidelně vystupovat se zábavným pořadem. Ve smlouvě má totiž ukotveno, že o politice musí mlčet jako hrob.

Krampol má ve smlouvě zákaz mluvit o politice

První díly znovuoprášeného pořadu Nikdo není dokonalý se na televizi Prima začnou točit už za pár dní.  To, že se Prima po čtyřleté pauze rozhodla opět nasadit tento nejúspěšnějsí pořad do svého vysílání, je už známo. Médii informace byla dostatečně prezentována a diváci ji prý kvitovali s nadšením.

Jenže málokdo ví, že dlouholetý přítel Jiřího Paroubka Jiří Krampol bude mít v pořadu utrum hovořit o tom, jaká je nynější politická situace. A aby si televize pojistila Krampolovo mlčení, tak pro  jistotu dramaturgicky pořad upravila tak, že v něm budou vystupovat jen hvězdy showbyznysu. „Nebude tam třeba už manekýna známá před pěti lety, anebo málo známý sportovec. Megahvězdy typu Gott, Vondráčková budou naopak vítány. Jenže o politice tam budu muset mlčet," tvrdí Krampol.

Je problém v tom, že se zastával Paroubka?

Ale proč? Je ten důvod třeba v tom, že se herec aktivně zapojil do předvolební kampaně ČSSD po boku Jiřího Paroubka? „Z Paroubka se médiím podařilo udělat Trautenberka se všemi špatnými vlastnostmi," řekl například Krampol před měsícem ParlamentnímListům.cz. Anebo také lidem přes náš web připomněl, že Paroubka poznal před dvanácti lety jako úředníka na magistrátu, s nímž jezdil vystupovat na dobročinné akce například ve prospěch slepých dětí, nebo dárců krve. Takže to prý není žádný novodobý umělec, který by se nechal ČSSD těsně před volbami uplatit.

„Mám to ve smlouvě, kterou jsem už podepsal, že se nesmím vyjadřovat pro média k politice, tedy ani ve vysílání a ani třeba pro vás," doplnil k tomu překvapivě Krampol. Upozornil, že nikdy politice nerozuměl a že se v ní ani nechce v budoucnu nijak angažovat. Jde tedy o zbabělé stáhnutí se televize kvůli tomu, že prostě mluvit o Paroubkovi se nyní společensky nehodí?

„To myslím, že ne. Není ve smlouvě řeč o Paroubkovi, prostě jen se mám vyvarovat jakýchkoliv osobních názorů na pravicovou vládu, či opozici anebo dělat soudy o těch politicích, co se již stáhli," dodal Krampol.

Soukromá televize si to může dovolit, tvrdí politoložka

Může ale televize vůbec takovou smlouvu dát k podpisu herci, když nejde o aktivního politika? Profesorka politologie Vladimíra Dvořáková říká, že může. „Pokud jde o soukromou televizi, tak ta si může dělat co chce. Je jen na umělci, jestli takové omezení podepíše a je jen věcí pana Krampola, pokud se k takové mlčenlivosti zavázal," řekla Dvořáková ParlamentnímListům.cz.

Viděla by ale problém u veřejnoprávní televize. „U České televize by takové omezení bylo poněkud zvláštní. Tam by přicházela podobná smlouva v úvahu jen v případě, kdyby herec kandidoval třeba do Senátu. Na předvolební kampaně jsou přísná pravidla a pak by takové protěžování jedné strany ve veřejnoprávním médiu bylo bráno jako velmi nevhodné. Ale kdyby si to chtěla Česká televize skutečně vymínit přísnou smlouvou s konkrétními mantinely, to už by mi přišlo zvláštní," dodala Dvořáková.

Není to útok na nás, tvrdí ČSSD

Že by šlo ze strany televize o útok na sociální demokracii, anebo snahu partaj nějak „vygumovat" z vysílání, ale vehementně popírá vedoucí tiskového oddělení Lidového domu Ondřej Macura.

"Já myslím, že taková smlouva, kterou podepsal pan Krampol, není nijak výjimečná. Jakákoliv mlčenlivost v případě smlouvy je zcela běžnou záležitostí. Spojitost pana Krampola s bývalým předsedou Paroubkem, či jakýkoliv útok na ČSSD bych v tom nehledal," řekl Macura.

Upozornil, že Krampolův pořad bude přeci o showbyznysu, a ne o politice, takže se nedá vůbec hovořit o tom, že by šlo o nějaké vyeliminování ČSSD z médií.

Foto: Hans Štembera

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…