Křečové žíly - zdravotní a estetický problém

28.11.2010 0:00

Všimli jste si, kolik žen ve středním věku stále chodí v kalhotách a skrývá své nohy? Divili bychom se, v kolika případech je to ne z důvodů pohodlí, ale z důvodů estetických.

Křečové žíly - zdravotní a estetický problém
Foto:
Popisek:

Jejich nohy jsou totiž poznamenány modrými žilkami nebo uzlíky varixů - křečových žil. A není to problém jen žen, ale i mužů, a není to problém jen estetický, ale především zdravotní, přestože je stále často řazen jen mezi kosmetické vady.

Příčinou vzniku varixů je - jednoduše řečeno -  zvýšený žilní tlak v povrchním žilním systému, který nerovnoměrným tokem krve způsobuje roztažení žíly či zánět. Dochází k vakovitému rozšíření žilní stěny a pacient může být ohrožen  žilní trombózou, záněty žil, hrozí komplikace v podobě obávaného bércového vředu.

Příznaky onemocnění jsou nejen viditelné na povrchu, ale patří mezi ně také únava a bolest dolních končetin, někdy i křeče. Nemocný má dlouhodobý pocit tzv. „těžkých nohou“. Později se objevují také otoky kotníků, tmavší zbarvení a zatvrdnutí. V těchto pokročilých stádiích je už pacient ohrožen bércovými vředy.

Při potížích se doporučuje zvýšená poloha nohou, která podpoří průtok krve a studené obklady. Nutná je také redukce nadváhy a vhodné pohybové aktivity, jako je pravidelná chůze, plavání nebo jízda na kole.

Velkou roli ve vzniku křečových žil hraje genetická zátěž, často se objevují v těhotenství, u nadměrné zátěže dolních končetin při dlouhém stání či zvedání těžkých břemen. Nebuďte překvapení, když se vás lékař zeptá také na to, jestli netrpíte zácpou.

K léčbě varixů se využívá několik různých metod. Dlouho se kompenzovaly jen konzervativní kompresívní léčbou, teprve ve 20. století se objevilo řešení chirurgické.  Podle stupně jejich rozšíření lze aplikovat některé metody plastické chirurgie - odstranění pomocí  laseru,  miniinvazivní operace CHIVA  či tzv. sklerotizace. Postup zákroků  a vhodnost pro  určitého pacienta určí ošetřující lékař.

Nová, revoluční metoda léčby varixů je také tzv. metoda Closure, která k léčení využívá ultrazvuk a radiofrekvenci, která za pomoci tepla žílu stahuje. Poslední novinkou je endoluminální laser.

Odstranit křečové žíly si můžete nechat i tehdy, když nemáte žádné potíže a onemocnění vás obtěžuje jen esteticky. Jedná se o kosmetický zákrok plastické chirurgie. Pojišťovny ovšem hradí jen operace ze zdravotních důvodů.

ml,foto:archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …