Kreslíř Mareš perlí: Češi mají všude všechno „Havlovo“

05.01.2012 12:34

Štěpán Mareš si v Zeleném Raoulu Reflexu dělá šprýmy z toho, jak by Češi úplně nejradši všechno nazvali po zesnulém Václavu Havlovi. „Doporučil bych vám naše vepřo – havlo – zelo,“ tvrdí například Marešův číšník v Raoulu. „Křtím tě, chlapečku, na Havla Nováka,“ pak hlásá kněz v kostele. Na další z kreseb je pak namísto známého Tesca vidět „Havlesco“.

Kreslíř Mareš perlí: Češi mají všude všechno „Havlovo“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Havlík

Kam až došla veškerá pieta kolem skonu exprezidenta Václava Havla, to cítí kreslíř Štěpán Mareš po svém. Asi jej pěkně rozesmála myšlenka, aby se Ruzyňské letiště v Praze jmenovalo Havlovo letiště. I z toho si totiž  - takříkajíc - dělá ve svém kresleném seriálu šprťouchlata.

„Vážení cestující, až se rozptýlí mlha, přistaneme na letišti Václava Havla,“ hlásí například piloti nad Prahou v kreslené „bublině“. „U všech Havlů, není vidět na krok. Abychom nenarazili do…“hlásí pak jeden z nich druhému.

Mezitím se totiž Česko a hlavně Praha stala světovou metropolí boje proti terorismu. Ale Praha už zde není Praha, ale Havlov. Vysvětlením je pak nakreslený Barack Obama, který slavnostně otevírá Havlův institut. Až bublina ale vysvětlí, že pojmem Havlův institut je myšlen Institut boje proti světovému terorismu. Asi právě proto se Marešova bývalá Praha změnila na centrum zla pro nejmenovanou sluj v Afghánistánu.

„Jenže Václav i po smrti stráží dobro. Češi se nemusejí ničeho bát,“ stojí na konci příběhu a na posledním obrázku je navíc připsáno, že nebýt nárazu do sochy, útočník by navedl letadlo na Havlův hrad. „A to byla teprve tragédie,“ dodala úplně ta nejposlednější bublina.

Jen na vysvětlenou – před Pražským hradem totiž stojí obří socha Václava Havla, do níž naráží letadlo. Příměr s událostmi z 11. září 2001 v New Yorku je tady více než zřejmé.

reklama

autor: olb

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…