Křik kvůli tisícům, o milionech ticho. To je středočeské zdravotnictví

08.09.2011 13:59

Že se středočeští zastupitelé hned první den po prázdninách pohádali, o tom již ParlamentníListy.cz informovaly. Že šlo o zastupitele za ODS a předsedu dozorčí rady Všeobecné zdravotní pojišťovny Josefa Kantůrka, který na služební cestě po Chorvatsku zkoumal, jak probíhá ozdravný pobyt chronicky nemocných dětí, je již také známo. Hejtman kraje David Rath (ČSSD) ho osočil, že se rekreoval za „naše peníze".

Křik kvůli tisícům, o milionech ticho. To je středočeské zdravotnictví
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Hejtman Rath souslovím „naše peníze" jistě myslel peníze všech daňových poplatníků. Taková dovolená, jak zastupitel Kantůrek sdělil, pouze poloviční a s vypracovanou inspekční zprávou, nás jistě něco stála.

Inspekční zpráva z Chorvatska existuje, KNSČK už není ani virtuálně

Nicméně hejtmanovy výčitky trochu blednou při představě, kolik musel stát projekt o kterém se na první poprázdninové schůzi zastupitelů také hovořilo. Jedná se o nikdy do Obchodního rejstříku nezapsanou, a tudíž vlastně neexistující Krajskou nemocnici středočeského kraje, zastřešující instituci středočeských nemocnic, která měla být příspěvkovou organizací a pod jejíž zřizovací listinou je hejtman Rath podepsán.

Související: Rath ve sněmovně: Nečas má pohlavní chorobu, dočteme se třeba

Redakce ParlamentníListů.cz se pokusila v rámci srovnání chorvatského provinění pana Kantůrka a projektu, který MUDr. Rath prosazoval, dotyčnou částku zjistit.

„Již v roce 2009 žádali o zapsání do obchodního rejstříku, ale Městský soud žádost zamítl. Odvolali se, ale letos v srpnu byla žádost zamítnuta definitivně i Vrchním soudem. V tu ránu zmizely i odkazy na webu a nic tam o té záhadné nemocnici není, jako by nikdy neexistovala, ale středočeskou kasu to stálo jen za rok 2010 zhruba 20 milionů, přesně vám to neřeknu, jezdím zrovna po kraji po školách" sdělila ParlamentnímListům.cz Dagmar Nohýnková (ODS) náměstkyně hejtmana pro oblast školství a volného času a šéfka krajského kontrolního výboru.

Potěmkinova nemocnice?

Tato neexistující nemocnice měla své placené představitele a jakýsi majetek. Na webu redakce dohledala zřizovací listinu, jejíž nedílnou součástí, jak se praví, mají být i přílohy - soupis movitého a nemovotého majetku. Tam by se eventuální pacient možná dozvěděl, kde se má nechat ošetřit. Za rozmáchlým podpisem hejtmana Ratha už ale žádné přílohy na webu nejsou. Jedinou adresou, která je v dokumentu uvedena jako sídlo nemocnice, je tak Zborovská 11 Praha 5, a to je adresa Krajského úřadu. A doplňkové služby vyjmenované v listině napovídají, že možná k nemocnici hodlali zakladatelé provozovat i lázně či hotel.

Středočeské VV zvažují trestní oznámení na Ratha

Mimořádné zasedání ke středočeskému zdravotnictví bude - nebude?

ODS se na první schůzi sezóny zkrátka nedařilo. Ani občanskodemokratickému zastupiteli Petru Bendlovi se nepodařilo prosadit svolání mimořádného zastupitelstva kvůli hospodaření krajských nemocnic. Vyzval k diskusi a k jednání o katastrofálním stavu středočeského zdravotnictví, kde by jistě přišla řeč i na KNSČK a na pana Kantůrka. "Stav je vážný a my žádáme podrobné informace o hospodaření. Proto budeme požadovat schůzi," zdůvodňoval svůj návrh Bendl.

ČSSD byla proti

Protentokrát zastupitelstvo, ve kterém má převahu ČSSD, žádost zamítlo. Hejtman Rath nakonec ale bude muset mimořádné zastupitelstvo svolat, protože o to s největší pravděpodobností požádá třetina zastupitelů. Je rozhodnut zpříjemnit všem zúčastněným tuto tvrdohlavost ODS alespoň tím, že termínem, kdy k tomu dojde, bude některý z víkendových dnů. Tvrdí, že vše již bylo předloženo a nic nového předloženo nebude. V souvislosti s KNSČK to tak úplně nevypadá, a původní popud ke svárům - služební cesta pana Kantůrka se v tomto světle jeví jako marginálie. A jen sám hejtman Rath ví, co ho popudilo k tak ostrým výrokům.

Více čtěte:

Rathovi bude špatně. Bendl vytáhne podivné kšefty
Bendl má pravdu. Jsem zlý člověk a mučím ho kružítkem, směje se Rath

Bendl o Rathovi: Je zlý a přitáhl do kraje destrukci
Rath a Bendl opět ve při. Tentokrát hádka o rušení autobusů

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lea Vlasáková

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …