Kubera: Lidí jako Havel není mnoho

18.12.2011 19:45

Severočeští politici vzpomínají na bývalého prezidenta Václava Havla. Podle senátora a teplického primátora Jaroslava Kubery (ODS) takového státníka Česká republika těžko vbrzku najde. Ministr obrany a senátor za Litoměřicko Alexandr Vondra (ODS) si Havla pamatuje jako odvážného a přitom velice skromného člověka.

Kubera: Lidí jako Havel není mnoho
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dramatik, spisovatel, režisér a první prezident České republiky Václav Havel

Vondra poznal Havla jako vydavatel samizdatového časopisu v 80. letech. "Před více než dvaceti lety jako nově zvolený prezident dal českým lidem naději a víru, že má smysl se zasazovat o nápravu věcí veřejných. To bylo nesmírně důležité ve společnosti, kde tehdy nevěřil skoro nikdo nikomu a ničemu," uvedl ministr.

Rozdíly mezi Havlem a Klausem tak velké nejsou

Havel, ač byl v posledních letech nemocemi zesláblý, nikdy podle něj neupadal do malomyslnosti a beznaděje. "Bolí to, přestože jsem ho letos několikrát viděl a bylo jasné, že jeho pozemský životní příběh se chýlí ke konci," komentoval Vondra Havlovo úmrtí.

Vše k tématu skon Václava Havla

Podobného státníka jako byl Havel Česko asi v brzké době nenajde, míní teplický primátor a senátor Kubera, který přišel do politiky za éry Občanského fóra. "On sám by řekl, že je normální člověk jako každý jiný. Ale je pravda, že lidí jako on není mnoho a obtížně se hledají, protože jsou to introverti, takže do politiky se moc nedostávají," řekl ČTK Kubera. Zároveň si ale myslí, že rozdíly mezi současným a bývalým prezidentem nejsou tak velké, jako se při pohledu zvenčí zdají. "(Prezident Václav) Klaus si ho neuvěřitelně váží, v mnohých názorech se lišili, ale i Klaus je mnohem víc filozof, než se zdá," dodal teplický primátor.


 

reklama

autor: joh

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

11:11 Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

Květák bezmála za 70 korun. Česká skleníková rajčata – 80 korun za čtvrt kila. Různé saláty mezi 35 …