Kubera: Livia Klausová mi jednou řekla, že by kandidovala proti Švejnarovi

07.01.2012 21:03

Senátor ODS a primátor Teplic Jaroslav Kubera hovořil s deníkem Právo o nedávné výměně dvou ministrů za ODS. V rozhovoru ale Kubera mluvil i o přímé volbě prezidenta. Navrhl, aby se příští hlavou státu stala Livia Klausová.

Kubera: Livia Klausová mi jednou řekla, že by kandidovala proti Švejnarovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus s chotí

Ivana Fuksu na resortu zemědělství nahradil šéf středočeské ODS Petr Bendl a ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka vystřídal předseda jihočeské ODS Martin Kuba.

Premiér se chová i jako předseda strany. Zajišťuje si loajalitu regionů

Podle Kubery si premiér a předseda ODS v jedné osobě musí zajišťovat loajalitu jednotlivých regionů. „Prostě systém není daný tím, že se vybírá nejlepší ministr bez ohledu na to, odkud je. To bychom mohli mít třeba ministra financí ze zahraničí a to nemáme. Takže z hlediska politického premiér postupuje racionálně a dělá to tak každý. Touha býti ministrem je přitom v Čechách naprosto enormní a já i po vysvětlení jsem stejně nepochopil, proč,“ vysvětlil Kubera v Právu.

Kubera předpokládá, že funkce ministra má mnohem větší váhu než funkce hejtmana či primátora. „Každý, kdo byl jednou ministrem, by chtěl být nejlépe ministrem nadosmrti,“ míní.

Příští hlavou státu by mohla být Livia Klausová. Prý by sama kandidovala proti Švejnarovi

Rozhovor v deníku Právo se stočil na budoucnost po skončení mandátu prezidenta Václava Klause. Kubera by si přál, aby zůstal v politice, a místo něj by klidně navrhl Livii Klausovou. Prý by měla velké šance a Klaus by přitom zůstal prezidentem, protože „manželovi prezidentky se neříká jinak než prezident“.

„Livia Klausová je mimořádně schopná a jednou mi v Mostě řekla, že kdyby byla přímá volba a kandidoval Jan Švejnar, že by do toho i šla. Protože ona si myslí, že Švejnar není ten správný kandidát. Já si to myslím také. Ne že bych proti němu něco měl, ale on není ani ryba, ani rak,“ prohlásil Kubera v Právu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…