Kubera kuřákobijcům: Jsme menšina, ať nás Unie chrání

07.07.2010 16:23

Kuřáci zahnaní do kouta. I tak by se mohlo interpretovat bavorské referendum, v němž voliči této spolkové země rozhodli o zákazu kouření v hostincích.

Kubera kuřákobijcům: Jsme menšina, ať nás Unie chrání

Od poloviny září do počátku října se už více než 170 let pořádají v Bavorsku světově proslulé pivní slavnosti. Pod názvem Oktoberfest je zná snad každý příznivec zlatavého moku. Letos poprvé si ale v Mnichově v tradičních pivních stanech návštěvníci nezapálí. Od prvního srpna totiž v Bavorsku vstoupí v platnost zákaz kouření nejen v hostincích, ale právě i v takových stanech.

Je to důsledek referenda, v němž se našlo více než šedesát procent odpůrců zapálených cigaret v hostincích. Také u nás už několik let svádějí boj odpůrci i zastánci kouření. Asi nejvíce se za tu dobu zviditelnili dva politici ze stejné strany. Poslanec Boris Šťastný je zdravotnickým expertem ODS a několikrát už se podílel na protikuřáckých zákonech, které nakonec ale byly ne jeho vinou hodně bezzubé.

Obavy z podobného referenda jako v Bavorsku nejznámější kuřák nemá

Jeho protikladem je senátor Jaroslav Kubera, který si často ze snah o zákaz kouření jen utahuje. Nejinak tomu je i v případě bavorského zákazu kouření. „Obavy z podobného referenda u nás vůbec nemám," tvrdí pro ParlamentníListy.cz Kubera, přestože budoucí vládní koalice chystá přijmout zákon o referendu, které by pak mohlo dopadnout v neprospěch kuřáků podobně jako v neděli v Bavorsku.

„V takovém případě by se kuřáci stali diskriminovanou menšinou, a ty, jak známo, Evropská unie chrání až za hrob," vytahuje s pobavením senátor svůj trumf. Neměl by ale zapomínat, že Evropská komise vyzvala členské státy, aby do roku 2012 přijaly zákony, které ochrání občany před tabákovým kouřem. Ten nynější v Česku platný by určitě nestačil a zřejmě by vyznavačům tabáku včetně Kubery nepomohlo ani odvolání na diskriminaci menšiny.

Čtěte také:

Bavorsko bez kouře. Kuřákobijec Šťastný se referendu nebrání 

Milovník tabáku Kubera: Šťastného zákazy kouření? Populismus 

Foto: Kubera.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …