Kubera se Nečasovi diví. Kvůli znovuzvolení obětuje preference ODS

17.11.2011 21:19

Petře Nečasi, možná budeš znovu zvolen předsedou ODS, ale půjde-li to takhle dál, budeš dost možná předsedou marginální strany, vzkazuje premiérovi stranický kolega, senátor a starosta Teplic Jaroslav Kubera. Pro ParlamentníListy.cz tak reagoval na vystoupení poslance Michala Doktora ze strany.

Kubera se Nečasovi diví. Kvůli znovuzvolení obětuje preference ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor za ODS Jaroslav Kubera

Ve středu oznámil poslanec ODS Michal Doktor, že vystupuje ze strany, nicméně vládě svou přízeň zachová, pokud bude naplňovat programové prohlášení. Jako důvod k tomuto kroku uvedl jmenování anesteziologa Martina Kuby, lídra ODS z jižních Čech, ministrem průmyslu. Podle něj Nečas vyměnil hlasy pro příští volby předsedy ODS za podporu kmotrovské části ODS. Naproti tomu jiní tvrdí, že Doktor ODS opouští pro nenaplněné ambice.

Související:


On Doktor měl ambice...
 

„Když si to dám do souvislostí, tak Michal Doktor se opakovaně a neúspěšně pokoušel o pozici předsedy poslaneckého klubu ODS, potom předsedy Rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny, teď je to pozice ministra," shrnuje ze svého pohledu pohnutky Michala Doktora k odchodu z ODS pro ParlamentníListy.cz někdejší místopředseda strany a exministr vnitra Ivan Langer.

Z tohoto pohledu Doktora chápe. „Z pohledu psychologického je to rozčarování pochopitelné, nicméně nemyslím si, že by člověk měl v politické straně pobývat kvůli tomu, aby měl funkce. Respektive když ji nedostane, tak aby zapomněl na všechna ta léta, která s politickou stranou prožil, co všechno jí dal on a co všechno dala ona jemu," dodal Langer.

Doktor je poeta, čas ukáže

Sám Doktor při zveřejnění svého záměru konstatoval: „Mám právo chtít, aby byl vybrán člověk, který je respektovanou autoritou," pronesl na adresu novopečeného ministra Kuby s tím, že Nečas nevnímá Kubův „dotek medúzy". "Pokud nevidí ponaučení v příbězích lidí, kteří se mihli v nelibosti doktora Kuby, pak by se napříště měl cítit ohrožen," dodal Doktor.

"Kolega Doktor byl vždycky takový poeta, rád používá taková zvláštní přirovnání a metafory," pousmál se nad výrokem poslance o "doteku medúzy" v podobě nového ministra průmyslu Kuby poslanec za ODS Jan Vidím. On sám prý ale realitu uvnitř jihočeské ODS, z níž pochází jak Kuba, tak Doktor, nezná. "Tedy předpokládám, že Doktor ví, o čem mluví," dodává ParlamentnímListům.cz Vidím.

Sám ale vychází z předpokladu, že i premiér a předseda ODS také ví, proč si na post ministra zvolil právě Kubu. „Takže uvidíme, kdo v budoucnu bude mít pravdu," dodává Vidím. Ten připustil, že vzhledem k angažovanosti Doktora v médiích a jeho ekonomickým znalostem je odchod Doktora z ODS velkou ztrátou. „Na druhou stranu koaliční vláda podle slov Doktora o hlas nepřišla," konstatuje Vidím s tím, že v tuto chvíli je toto nejdůležitější.

Nečas možná bude předsedou, ale ODS připraví o pět procent

„Já sleduji celostátní politiku jen z dálky, protože v Teplicích řeším propadlou střechu a požár zimního stadionu," řekl ParlamentnímListům.cz úvodem primátor Teplic a senátor za ODS Jaroslav Kubera. Ale z toho, co prý viděl k odchodu Michala Doktora z ODS v médiích, si nemyslí, že pravou příčinou odchodu poslance ze strany je, že se Doktor nestal ministrem průmyslu.

„Víte, my pravičáci to máme v ODS hodně těžké, protože ODS se neustále kamsi posunuje," vysvětluje Kubera s tím, že stejný problém řešil i Michal Doktor. Pak už Kubera přešel ke kritice. „Petr Nečas si jmenováním pana Kuby ministrem možná zajistil znovuzvolení předsedou ODS, ale současně ji tímto rozhodnutím připravil o nějakých pět procent ve volbách," konstatoval Kubera a dodal: „Takže může být předsedou, ale velmi marginální strany, když to tak půjde dál."

Kubera sám osobně novopečeného ministra Kubu nezná, nicméně stačí mu, co si lze kolem jmenování jeho osoby přečíst v médiích. „Já vždycky říkám, že není důležité, jak se věci mají, ale jak z vonku vyzerajů," uzavřel pro ParlamentníListy.cz Kubera.

Nečas hrabe pod sebe?

A co měl Kubera na mysli? Stačí nahlédnout do denního tisku. Podle Lidových novin je Kuba politikem s kontroverzní pověstí a v Jihočeském kraji je považován za prodlouženou ruku mocného zákulisního hráče, "kmotra" Dlouhého.

Hospodářské noviny vedle toho míní, že Nečas svým výběrem ukázal, že mu jde hlavně o „nákup hlasů pro setrvání ve funkci předsedy ODS". Připomeňme v této souvislosti nedávné jmenování lídra ODS ve Středočeském kraji Petra Bendla ministrem zemědělství. Právě zde byla Nečasova pozice předsedy ODS oslabena v podobě poslance a expředsedy poslaneckého klubu strany Petra Tluchoře, který je kritikem řady Nečasových kroků. Jmenování Bendla mělo hlasy pro post předsedy Nečasovi zajistit i v tomto regionu.

...nejen tluchořovům, ani jiným se neříká pravda

Ostatně i poslanec Tluchoř má na vystoupení Doktora ze strany svůj názor. „Je to jeho svobodné rozhodnutí, na které má právo a lidsky mu rozumím. Já osobně, když se mi něco nelíbí, mám spíš chuť to změnit a ne odcházet," reagoval Tluchoř pro ParlamentníListy.cz.

„Co mě ale mrzí, je to, že nedržení daného slova a neschopnost mluvit na rovinu a říkat lidem pravdu, se stává normou a neuplatňuje se jen na "tluchořovce"," podotkl poslanec s tím, že věří, že ODS je silná strana, která má své hodnoty, že to je svobodná strana. „Proto má smysl aktivně pracovat na tom, aby vše zvládla a získala zpět důvěru voličů," uzavřel Petr Tluchoř.


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…