Kubera si dal "cígo" přímo v ČT. A řekl, čím nikotin prospívá

27.11.2010 7:18

Podle senátora Jaroslava Kubery mohou být cigarety i lékem. I přesto se domnívá, že je důležité, aby mladí Češi kouřit nezačínali.

Kubera si dal "cígo" přímo v ČT. A řekl, čím nikotin prospívá

Na světě kouří jedna miliarda lidí, dalších pět miliard podle nejnovějšího výzkumu WHO jejich závislostí tvrdí. A cigarety, resp. debaty o protikuřáckém zákonu, byly tématem také pátečních Událostí, komentářů České televize.

A hostem byl senátor a vášnivý kuřák Jaroslav Kubera (ODS) a jeho protikuřácký odpůrce a jeden z navrhovatelů protikuřáckého zákona, poslanec Boris Šťastný (ODS).

Senátor Kubera dokonce neváhal demonstrovat svou oblibu cigaret v přímém přenosu. Zapálil si ve chvíli, kdy prostřednictvím telemostu odpovídal moderátorce Daniele Drtinové.

Nikotin zlepšuje paměť, tvrdí Kubera

"Nám a mně podobným vadí, kam nás žene Unie, ten český zákon by mohl být pro Evropu vzorem, je svobodomyslný a zároveň kuřáky chrání," sdělil Kubera s tím, že nechápe, proč se EU staví proti české kuřácké legislativě. Ta rozděluje restaurace na kuřácké a nekuřácké, každý si tak může vybrat typ zařízení dle libosti.

"Nikotin jako látka zlepšuje paměť, stejné množství podobných látek je třeba i v lentilkách," uvedl Kubera. Připustil však, že kromě nikotinu je v cigaretách i celá řada dalších látek, které zdraví neprospívají.

Číšníci u soudu?

Boris Šťastný ale s Kuberou příliš nesouhlasil. "Tabákové výrobky rozhodně nejsou lentilky," kontroval poslanec. Podle něho je otázka, kdy první servírka nebo číšník zažalují český stát a vyhrají na něm miliiony. Každý občan má  podle něhoze zákona garantovanou práci v nekuřáckém prostředí.

Oba se však shodli na tom, že je třeba zejména důsledně podporovat prevenci proti kouření. "Ti, kteří nezačnou kouřit, s tím nikdy nebudou muset přestávat," sdělil Kubera s tím, že řešením celé situace by bylo, kdyby nezačínaly kouřit děti, které se budou později jen těžko závislosti vzdávat.

Více čtěte:

Kubera: Stačí mi drobně nad padesát procent

Kubera rozesmál Moravce. Teplice jsou boží, zdůrazňoval

Kubera: Evropská unie se rozpadne ještě za mého života

Foto: kubera.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…