Kubice: Kontroly českých aut německými celníky neskončí, hledají drogy

13.02.2012 16:15

Český ministr vnitra Jan Kubice po dnešní schůzce s německým protějškem Hansem-Peterem Friedrichem řekl, že kontroly českých aut německými policisty a celníky neskončí. "Je to přirozená obrana, bojí se, aby se kriminalita, ať už drogová nebo převaděčství, nepřenášela přes hranice," prohlásil Kubice, který s Friedrichem jednal především o boji proti přeshraniční trestné činnosti.

Kubice: Kontroly českých aut německými celníky neskončí, hledají drogy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Český ministr ČTK řekl, že se dnes snažil alespoň dosáhnout toho, aby německé hlídky byly v policejních uniformách nebo aby používaly oficiální policejní vozy. Podle Kubiceho by přitom nemělo dojít ke zvýšení počtu těchto hlídek.

Německo v poslední době trápí prudký nárůst množství zadržených drog, které jsou do země pašovány z Česka, a to především pervitinu, kterému se na německé straně říká crystal. Friedrich s Kubicem podepsali smlouvu o zintenzivnění boje proti drogové kriminalitě. Na řešení problému by se měly podílet česko-německé skupiny na úrovni ministerstev i přímo na hranicích. Německá média upozorňují, že jde o první takovou politickou dohodu mezi oběma zeměmi.

Nová dohoda o policejní spolupráci

Německý ministr vnitra také oznámil, že Česko a Německo začnou připravovat novou dohodu o policejní spolupráci, která má nahradit tu stávající z roku 2000, jež byla podepsána ještě před vstupem České republiky do schengenského prostoru.

Výslovně tento úmysl přivítal saský ministr vnitra Markus Ulbig, který se dnešní schůzky v Hofu spolu s bavorským ministrem vnitra také účastnil a podle něhož se dá proti přeshraniční kriminalitě bojovat pouze spoluprací orgánů na obou stranách. Sasko a Bavorsko jako jediné německé spolkové země bezprostředně sousedí s Českou republikou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: aš, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…