Kubice chce zrušit ochranu NKÚ. Nejde o odvetu?

26.10.2011 10:56

Nejvyšší kontrolní úřad zřejmě přijde o ochranu. Stane se tak z vůle ministra vnitra Jana Kubice, který tento krok odůvodňuje potřebou šetřit. Na půdě úřadu se však nachází nemalé množství citlivých materiálů. Nabízí se tak otázka, zda nejde o odvetu, za neochotu šéfa NKÚ Františka Dohnala spolupracovat s poslanci.

Kubice chce zrušit ochranu NKÚ. Nejde o odvetu?
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ministr vnitra Jan Kubice

Nejvyšší kontrolní úřad zřejmě přijde o policejní ochranu. Ministr vnitra Jan kubice to odůvodňuje potřebou šetřit peníze, kde se dá a na půdě NKÚ se nepohybují žádní zákonodárci či jiné osobnosti, které by bylo třeba chránit. Nabízí se ale i další možnost. Odejmutí policejní ochrany přichází v době, kdy byl zatím nepravomocně odsouzen šéf úřadu František Dohnal za to, že poslancům odmítl předat podklady o hospodaření NKÚ. O případu informuje server idnes.cz. 

Úspory se dotknou jen NKÚ

Pokud bude skutečně stažena policejní ochrana úřadu, tak si NKÚ bude muset najmout soukromou agenturu, protože v budově úřadu se nachází řada citlivých materiálů, které se týkají NATO i EU. Kubice však i přesto trvá na tom, že policejní ochrana již nadále není nezbytná.

"Neexistuje reálná nutnost nadále poskytovat ochranu objektu Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) a s ohledem na vyhodnocení potenciálních rizik tato ochrana může být dostatečně efektivně zajištěna i jiným subjektem," cituje deník Právo dokument, který ministr zaslal vládě.

Za zmínku stojí, že NKÚ bude jediným státním úřadem, který přijde o ochranu. O ochranu totiž nepřijde ani budova parlamentu, ani Ústavní soud ČR, ani sídlo vlády a další objekty. Lze proto spekulovat o tom, zda nejde jen o odvetu poslanců, za Dohnalovu neochotu nechat si nahlédnout do financí.

Související:

Šéf NKÚ dostal 8 měsíců. Nechtěl kontrolu poslanců

NKÚ v budoucnu zkontroluje hospodaření Úřadu vlády ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…