Kubiceho spiknutí proti mně, hřímal Rath. A reakce od nejvyššího žalobce je tu

05.06.2012 15:28

Je to naprosto běžné, říká na Rathovu kritiku ohledně přístupu expolicisty Gregora přímo k náměstkovi Nejvyššího státního zástupce Střížovi mluvčí NSZ Helena Markusová. Rath zmínil přímou cestu ´řadového´ policisty k nejvýše postaveným žalobcům v zemi jako jeden z důkazů, že je jeho proces zmanipulován.

Kubiceho spiknutí proti mně, hřímal Rath. A reakce od nejvyššího žalobce je tu
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vazebně stíhaný poslanec David Rath vystoupil ve sněmovně

Řeč poslance a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha ve sněmovně je asi mediálně nejsledovanější událostí měsíce. Muž, který dnes přesvědčuje kolegy o své nevině, využívá svoje právo promluvit před poslanci vrchovatě. Uvedl i domnělé indície, které podle něj případ jasně ukazují jako politickou objednávku či mstu ministra vnitra Kubiceho.


Jedním ze znaků zmanipulovanosti je podle Ratha i způsob, jakým došlo k podání trestního oznámení na Ratha a jeho skupinu. "Je samozřejmě naprosto normální, že první náměstek Nejvyššího státního zástupce Igor Stříž přijme neznámého expolicistu z Kubiceho ÚOOZ a převezme od něj trestní oznámení. Je to naprosto běžné," promluvil s ironií sobě vlastní Rath, který je považováán za jednoho z nejlepších rétorů sněmovny.

NSZ: Je to naprosto běžné

Nejvyšší státní zastupitelství reagovalo okamžitě. Mluvčí Hana Markusová postup naznačený Rathem od řečnického pultíku obklopeného policisty označila za naprosto běžný. "Když se někdo ohlásí den dopředu, přijme jej pan Stříž či pan nejvyšší (Markusová má na mysli svého šéfa, NSZ Pavla Zemana, pozn.red.) osobně a trestní oznámení od něj převezme. Jde o naprosto běžnou praxi a není důvod, proč by i takto vysoce postavení činitelé NSZ neměli osobně trestní oznámení přebírat, v tom funkce nehraje roli," uvedla pro ParlamentníListy.cz Markusová. Trestní oznámení, jak vyplývá z jejích slov, tak může na NSZ, nikoliv místně příslušném státním zastupitelství, podat kterýkoliv občan.

Rath ale nenechal nit suchou na žádné instituci české justice. Vyšetřovací vazbu, ve které se nyní nachází, nazval poslanec torturou a cestou k totálnímu zlomení jedince bez ohledu na to, zda je vinen, nebo ne. Ostrá slova padala i na adresu ústecké žalobkyně Lenky Bradáčové, donedávna dozorující Rathův případ. Podle Ratha zneužila svou moc pro kariérní postup přímo na Vrchní státní zastupitelství.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…