Kubiceho zpráva k pročtení a ke stažení

19.04.2011 17:17

V souvislosti se jmenováním bývalého šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jana Kubiceho na post ministra vnitra obdržely ParlamentníListy.cz mnoho žádostí od čtenářů, aby naše redakce tzv. Kubiceho zprávu uveřejnila v plném rozsahu.

Kubiceho zpráva k pročtení a ke stažení
Foto: tan
Popisek: Ministr vnitra Jan Kubice

Ihned po rozhodnutí o novém ministru vnitra se z řad opozičních politiků začaly ozývat hlasité protesty. "Já myslím, že ta nová vláda je přesně to, na co celý národ čekal. Podle mě to byla poslední kapka. Něco vám řeknu, v budoucnu to bude strašně zlé. Není tajemstvím, že slaboši a zbabělci se rádi uchylují ke zlu a těch máme dost. Opravdu se hodně bojím budoucnosti," řekl ParlamentnímListům.cz poslanec Vítězslav Jandák.

"Je to panoptikum. Pokud to do teď bylo strašné, tak teď to bude příšerné. Trafika pro Johna a Kubice, který zdiskreditoval policii jako nikdo. Nečas se zbláznil, už úplně," prohlásil pro ParlamentníListy.cz hejtman David Rath.

V ostrém hodnocení pokračoval také bývalý šéf sociální demokracie Paroubek. "Pseudokauzy organizované Kubiceho policejním útvarem ÚOOZ před volbami do sněmovny v červnu 2006? Cíl byl jasný, ovlivnit výsledek voleb do Poslanecké sněmovny," napsal ve svém prohlášení Paroubek (celý text ZDE).

Kandidát na nového ministra vnitra Jan Kubice není ani nestranný a není ani profesionál. Koaliční strany si při jednání o jeho jméně musely myslet, že je apríl. Nebo je ovlivnil úplněk. Tak reagoval na stávající situaci stínový ministr vnitra Jeroným Tejc.

Mrázek, Pitr, Paroubek na jednom místě

Jméno Jana Kubiceho přitom vstoupilo do širšího povědomí veřejnosti pouhé čtyři dny před parlamentními volbami v roce 2006. Hodnotící zpráva šéfa prestižního policejního útvaru tehdy hovořila o prorůstání organizovaného zločinu do státní správy. Objevila se v ní i jména některých představitelů ČSSD. Zpráva mimo jiné tvrdila, že se tehdejší premiér Paroubek, ministerstvo vnitra a policejní prezident snažili ovlivňovat vyšetřování některých případů, například neobjasněné vraždy kontroverzního podnikatele Františka Mrázka či údajné korupční kauzy biolíh.

Dokument obsahoval i pasáž, podle níž Paroubkův známý Bohumír Ďuričko, odsouzený na třináct let za vraždu Václava Kočky mladšího, "měl mít během dovolené styk se svou nezletilou dcerou, kterou má mít k dispozici i Paroubek". Paroubek prý také tlačil na ministra vnitra, aby zařídil vazbu podnikatele Tomáše Pitra.

Jiří Paroubek a celá ČSSD tehdy Jana Kubiceho zažalovala u Městského soudu v Praze. S žádostí o omluvu a milion korun však sociální demokracie neuspěla.

Jan Kubice je od 20. února 2008 spoluvlastníkem bezpečnostní a zpravodajské agentury SUB S. A., s.r.o., zabývající se mimo jiné bezpečnostním poradenstvím.

Jmenován ministrem vnitra by měl být podle informací naší redakce ve čtvrtek 21. dubna.

Kam dál?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …