Kubišová a kulturní fronta na obranu Pospíšila: Je hrůza, co si vláda dovoluje

29.06.2012 14:40

REVUE Milovali Václava Havla a za to jsou někdy posměšně nazýváni "pravdoláškaři". Co si ale myslí o bleskurychlém odvolání šéfa resortu spravedlnosti? "Pospíšil se snažil rozhýbat stojaté vody korupčního bahna a to asi vadilo," vysvětluje si pro sebe akci s Pospíšilem zpěvačka Marta Kubišová. Bývalá politička a herečka Táňa Fischerová se pak rozhovořila o aroganci moci této vlády. "Chovají se k nám jako monarchové," burcuje.

Kubišová a kulturní fronta na obranu Pospíšila: Je hrůza, co si vláda dovoluje
Foto: M. a T. Salabovi
Popisek: Zpěvačka Marta Kubišová

Zdá se, že způsob, jakým byl odvolán ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), nenechává chladným nikoho. Po některých politicích pak dnes vyjádřili Pospíšilovi sympatie i umělci.

Anketa

Litujete odchodu ministra Pospíšila?

65%
35%
hlasovalo: 13567 lidí

„Já mám Jiřího Pospíšila především za sympatického muže. Je těžké ale spekulovat, co bylo důvodem jeho odvolání,“ svěřila se se svým pocitem ParlamentnímListům.cz například zpěvačka Marta Kubišová. I když se prý v těchto dnech připravuje na svá pěvecká vystoupení - třeba tuto neděli bude vystupovat na Portě - i k jejímu sluchu se dostalo to, co ve středu velmi rychle „upekl“ premiér Petr Nečas. A nejen to. Také je třeba rozezlena tím, že někteří politici nechtějí, aby se řešila kauza letadel CASA.

„V tomhle sice nejsem odborník, ale myslím, že dnes ještě nelze rozklíčovat, proč Pospíšila premiér Nečas odvolal. Podle mne až čas ukáže, co za tím odvoláním skutečně bylo. I já si totiž myslím, že to, co pan premiér uvedl, je jen zástupný důvod,“ řekla dále Kubišová.

Měl v očích ustaranost

Podle jejího soudu ale Pospíšil působil tak trochu ustaraným dojmem, což ale nebylo vůbec na škodu. "Zdá se, že na to, jak byl docela mladý, tak byl hodně zapálený do své ministerské práce,“ podotkla.

Kdyby jí nevadilo horko a neměla pracovní povinnosti, tak by snad i šla podpořit na náměstí ty nespokojence, jimž vadí zdůvodnění Nečase.  „To, co si dnešní vláda dovoluje, tak je podle mě velmi alarmující. A pan Pospíšil se snažil nějakým způsobem rozhýbat ty stojatý vody korupčního bahna a to jim asi vadilo," dodala zpěvačka.

Za ministra se totiž ve středu postavily dvě české protikorupční organizace, Transparency International a Nadační fond proti korupci. Žádaly premiérův odchod, protože prý „jedná v zájmu mafiánů“. Silné podpoře se pak v ten den Pospíšil těšil i mezi studenty pražské právnické fakulty.  Včera vpodvečer se pak zhruba 600 lidí sešlo v Praze na náměstí Míru na demonstraci, kterou uspořádala na podporu právního státu platforma Vraťte nám stát. Podle jejího prohlášení mělo Pospíšilovo odvolání zabránit jmenování nové pražské vrchní státní zástupkyně, a tím také důslednému vyšetřování korupčních kauz.

Takový kvalt neodpovídá zdůvodnění

Ani herečku a političku Táňu Fischerovou (ve volebním období 2002 až 2006 byla jako nezávislá zvolena poslankyní za Unii svobody) prý důvody odvolání ministra spravedlnosti vůbec nepřesvědčily.

„Ten důvod od pana premiéra považuji za zástupnou výmluvu. To je snad každému člověku jasné, že takový kvalt neodpovídá zdůvodnění. To je snad nejrychlejší odvolání v historii novodobé politiky vůbec a to vysvětlení pana premiéra tomu neodpovídá, neboť to byla dlouhodobá věc. Je také zřejmé, že byl za tím zápas druhé strany - tedy Pospíšila - o očistu státních zastupitelství, potažmo celého aparátu, tedy i policejního,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Fischerová.

„Lidé tady mají velmi jasný instinkt, o co jde, a proto se bouří. Přece kdo jiný, než občané mají dávat najevo svůj postoj?  Protože to je tak viditelné, že jde v tomto případě o zástupnou výmluvu, tak je zcela správně na místě, že lidé dávají najevo, že tohle nejde. Ten stát je tak trochu i jejich, a tak dávají najevo, že by si přáli, aby se tady pohnulo něco k lepšímu,“ zmínila dále expolitička.

Podle ní je smutné i to, že reakce lidí je pro premiéra - jak řekl ve čtvrtek - druhotná.

„To přece nejde, aby se takhle vyjadřoval premiér. To je něco, co vůbec nepatří do úst demokratických politiků, kteří tvrdí, jak podporují demokratický systém. To znovu ukazuje na aroganci moci, která chce lidem vládnout, aniž se jich na cokoliv ptá. A podle toho to tady také tak vypadá, protože to, co se tady odhaluje a ukazuje, jakým způsobem se tady vládlo po celou dobu od roku 1989 – byly tam samozřejmě výkyvy, nebylo to vždy stejné - tak tohle je výsledek,“ dodala pak kriticky ke slovům Petra Nečase.

Oni to jsou novodobí monarchové

A nejen to. Velmi rozhořčená slova pak našla i na konto ministra financí Miroslava Kalouska, který nejenže hází špínu na policejní vyšetřovatele kolem kauzy letadel CASA, ale dokonce snad měl i nějakého konkrétního policistu zastrašovat.

„Samozřejmě co v poslední době koná a jak k tomu ministr Kalousek hovoří, tak to se mi hrubě nelíbí. Je to naprosto nepřípustné. U nás se politici s panem Kalouskem v čele vůbec chovají jako monarchové, dávají najevo, že stát je jejich a že ´já už jsem rozhodl a řekl a vy mlčte´. Ale samozřejmě, že si cvrlikají i vrabci na střeše, že on hájí především sebe. Pokud se rozkryje to, co se na tom ministerstvu obrany dělo, jaké mechanismy tam fungovaly, tak to ukazuje jen jediné -  že nehájí Vlastu Parkanovou, která byla víceméně bílým koněm - ale sebe,“ pronesla důrazně herečka.

Krátce se ještě vrátila k osobě exministra Pospíšila.  „Já ho znám osobně. Byla jsem s ním přece v parlamentu! Působil ale na mne jako velmi slušný člověk, patřil k těm, co vždy zdravili a kteří byli komunikativní, což tam nebývávalo zvykem a zejména ne v ODS. Ale bylo z něj často cítit, že se mu nechce do konfliktu, že to není bojovník, a když může, tak se raději zdrží bitevního pole, než že by šel něco prosazovat. Nicméně zdá se mi, že právě jmenováním nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana nabyl určité statečnosti a že od té doby se začal stavět také statečně,“ připomněla své dojmy z bývalého kolegy.

Nakonec ale rezolutně k jeho osobě dodala:  „On podle mne nedojel na to, že by tam dělal něco špatně a že nebyl nejkvalitnější, ale právě na to, že něco dělal dobře. A to je velmi zvláštní.“

Prokop: Jsem z toho velmi rozpačitý

Hudebník a také bývalý politik Michal Prokop pak jen krátce zmínil, že není petent a ani sympatizant shromáždění, která se bouří proti odvolání Pospíšila. „Mám na to jeho rychlé odvolání ale velmi rozpačité názory a nejsem sám. To je všechno, co jsem k tomu ochoten nyní říci,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Prokop.

„Pospíšil byl prostě a jednoduše jen někomu nepohodlný,“ poznamenal trefně pak ještě pro naši redakci režisér Zdeněk Troška. 

Asi překážel a tudíž byl vyhozen

„V podstatě bych to řekl takto: pan Pospíšil byl někomu nepohodlný a někomu vadil, to je asi první, co mne napadne. Má ale mé sympatie a je to jeden z nejslušnějších lidí, které jsme ve vládě měli. Je to všechno spíše o tom, že někomu překážel a tudíž byl vyhozen,“ řekl dále režisér s omluvou, že právě točí a je tak „na place“.

„Kdo chce s vlky jíti a žíti,  tak s nimi musí i výti. A to třeba panu Pospíšilovi vadilo a jíti s vlky nechtěl,“ dodal nakonec s úsměvem.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …