Kuřátka, řízky a páter Koniáš. I to se řeklo k daňovému balíčku

07.11.2012 13:14

Předseda Věcí veřejných Radek John přirovnal dnes ve sněmovně jednání vlády k řádění pátera Koniáše, který pálil české knihy. „Škrtá se na vědě, škrtá se na školství," uvedl. Navýšení DPH podle něj povede jen k poklesu výdajů domácností. „Lidé šetří kvůli strachu z budoucnosti," řekl John.

Kuřátka, řízky a páter Koniáš. I to se řeklo k daňovému balíčku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání sněmovny

Z opozičních poslanců ve sněmovně dnes padají slovní perly. Koalice chce totiž sněmovnou protlačit daňový balíček, který například zvyšuje sazby daně z přidané hodnoty o jeden procentní bod a zavádí dodatečné zdanění lidí s vyššími příjmy. Ruší také daňové úlevy pro pracující důchodce a omezuje paušály pro živnostníky.

„Věci veřejné jsou proti vládě Petra Nečase a jsou pro to, aby skončila," řekl dnes šéf Věcí veřejných Radek John. Vyzval poslance, aby nezvyšovali DPH.

„Věci veřejné říkají tvrdé ne, vláda je nelegitimní, už poprava policejního prezidenta to způsobila," zmínil John pak jako reakci na předchozí poznámku komunisty Jiřího Dolejše, jenž kromě jiného uvedl, že VV vlastně včera řekla, že balíčku za jistých změn dají „véčkaři" zelenou.

„Přejeme si, aby Nečasova vláda padla," poznamenal ale na to John a zmínil, že ministr Miroslav Kalousek se chová jako Jakyll a Hyde, který nadhodnocuje virtuální příjmy a šíří umělý strach. Přitom je cítit od něj všudypřítomný nátlak.

Ono se ty kuřátka vyplatí dovézt ze Španělska

Podle Johna jsme na tom kolem pohonných hmot už tak, že dnes jenom úplný šílenec kamionista - který má nádrž na několik tisíc litrů - si nekoupí naftu ve Španělsku, neboť tím ušetří pět tisíc korun.

"Ministr financí Kalousek opakovaně odmítá snížit spotřební daň na naftu, abychom se stali konkurenceschopnější a aby alespoň občas proboha nějaký kamion zastavil. Ty pumpy už se tak snaží, že dávají řidičům kamionů řízky zdarma, kuřátka zdarma, pitíčko zdarma - a žádný kamion nezastavuje. Protože on si za těch ušetřených pět tisíc korun, když natankuje ve Španělsku, koupí 500 kuřátek a tisíc řízečků," pronesl John.

Zdůraznil také, že taková je politika ministra financí této země, který umanutě trvá na tom, že nesnížíme spotřební daň na naftu, abychom přeci jenom alespoň něco z nafty vybrali. Podle něj si tak vláda trvá na svém a chce zvýšit daně na 15 a 21 procent, čímž přispívá k dlouhodobé recesi české ekonomiky.

Rudý poslanec Jiří Dolejš před Johnem například poznamenal, že stanovisko komunistů je vůči konsolidačnímu balíčku zamítavé.

„Tato vláda zvolila řeckou cestu. Hrozí, že se zapojíme k evropskému jihu," prohlásil Dolejš. „Stát by měl být pro lidi, ne pro elity," konstatoval dále komunista. Poznamenal, že když tento víkend sledoval dění v Brně na kongresu ODS, tak jej tam velmi vyděsil hlas znovu zvoleného senátora Kubery.

Chcete, aby to bylo jak na Divokém západě?

"Opravdu chcete tuto zemi dostat do jakéhosi Kuberistánu, tedy země, kde stát vlastně nemá žádné místo, kde by stát vlastně byl nulitní? Kde by se lidé starali sami o sebe, protože jakýkoliv stát je vnímán jako buzerace? Ať si udělají pořádek sami. A tak ten, kdo rychleji tasí pistoli, bude spokojenější. Jak na Divokém západě. A pozor, nemusí to být vždycky airsoftová pistolka, pokud to půjde touto cestou," řekl.

„Kdo nejde s námi, jde proti nám, to je dneska heslo pravice,“ konstatoval také Dolejš. „To jste rychle zapomněli na heslo ´nejsme jako oni´," pokračoval v kritice vlády místopředseda KSČM Dolejš. Balíček je podle něj důkazem koncepční impotence vládní koalice.

Kabinet Petra Nečase má ale nakročeno k tomu, aby byl balíček daňových změn schválen. Při hlasování, na kterém závisí další existence vlády, mu dnes údajně pomohou dosud rebelující občanští demokraté Jan Florián a Tomáš Úlehla. Premiér Nečas pak považuje rezignací tří poslanců okolo Tluchoře spor uvnitř ODS za vyřešený. Způsob, kterým poslanci svůj střet s vedením strany vyřešili, označil za „politicky poctivý a lidsky důstojný".

Koalice ke schválení balíčku potřebuje nadpoloviční většinu přítomných poslanců. K tomu jí pravděpodobně pomohou někteří bývalí členové Věcí veřejných - Milan Šťovíček a Josef Dobeš. Důležitý bude i hlas Pavla Béma. Protože z ODS dnes v hlasování nastoupí i náhradníci, koalici tak při vazební nepřítomnosti Davida Ratha (dříve ČSSD) postačí k nadpoloviční většině jen jeden hlas mimo frakce k prosté většině a dva hlasy k přehlasování očekávaného senátního veta.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…