Kvůli dnešním politikům utekl do Nizozemí. Od Klause dostal medaili

30.10.2011 8:59

Majitel firmy Linet Zbyněk Frolík, která vyváží zdravotnická lůžka do třiadevadesáti zemí, obdržel od prezidenta Klause medaili za zásluhy. Stalo se tak i navzdory tomu, že letos přesunul sídlo své firmy z české republiky do Nizozemí. Prý tam mají slušnější politiky, co nekradou. Prezidentův tajemník na přesunu Frolíkovy firmy nevidí nic špatného. V EU jsme přece všichni jedna velká rodina, říká.

Kvůli dnešním politikům utekl do Nizozemí. Od Klause dostal medaili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

V den státního svátku 28. října prezident Václav Klaus předal medaili Za zásluhy mimo jiné také panu Zbyňku Frolíkovi, majiteli společnosti Linet, která vyrábí zdravotnická lůžka a vyváží je do třiadevadesáti zemí světa. Frolík začal v Česku podnikat v roce 1990. Letos ovšem přesunul sídlo své firmy do Nizozemí, ČR už tak z jeho podnikání nic nemá. Vzal to Václav Klaus v potaz při udílení vyznamenání? Tuto otázku si klade server Týden.cz.

Jinde platí vyšší daně, ale mají lepší politiky

Frolík už před časem prohlásil, že se rozhodl odejít z Česka kvůli tomu, že se mu nelíbí, jak současní politici řídí zemi. Jeho zklamání dnešní českou politickou elitou je dokonce tak velké, že přesunul sídlo firmy do Nizozemí i navzdory tomu, že tam platí o třetinu vyšší daně než v ČR.

"Nedělá mi úplně dobře, když si elita v parlamentu stanoví pravidla tak, aby to vyhovovalo především jí, a když později potřebuje, tak je změní," zdůvodňoval Frolík pro server Česká pozice už na jaře, proč Linet nebude platit daně v Česku. Míra jeho trpělivosti přetekla, když sledoval podivuhodné počínání poslanců kolem fotovoltaického byznysu.

Frolík přitom nerozlišuje politiky stojící napravo či nalevo. Levicoví politici jsou podle něj chudší, tak se snaží zbohatnout co nejrychleji. Ti pravicoví to prý dělají o něco sofistikovaněji, ale výsledek je stejný.

Za zmínku stojí reakce prezidentova tajemníka Ladislava Jakla. Ten na odchodu Frolíkovy firmy z Česka nevidí nic špatného. V EU jsme prý všichni jedna velká rodina. "A nejste vy nějaký nácek? Vždyť jsme přece tady v EU všichni jedna velká rodina," odpověděl Jakl.

Související:

Prezident Klaus: Žijeme v době velebení globálna a zapomínáme na minulost

Klaus vyznamenal 21 lidí. Tři veteráni mají propůjčen Řád Bílého lva

V Česku je korupce neúnosná, prohlásil podnikatel Babiš

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …