Kvůli reformě se sejdou akademici a studenti Univerzity Karlovy

19.01.2012 6:30

Kvůli chystané reformě vysokých škol, která by měla mimo jiné od příštího roku zavést školné, se dnes odpoledne sejde vedení, akademici i studenti Univerzity Karlovy. S chystanými zákony z dílny ministra Josefa Dobeše (VV) nesouhlasí. Chtějí se domluvit na tom, jak by proti nim měla nejstarší a největší česká univerzita postupovat. Následovat by měl studentský protestní pochod od právnické fakulty k sídlu vlády. Šéfové akademických senátů vysokých škol už počátkem ledna vyzvali k peticím, rezolucím, demonstracím a dokonce stávce.

Kvůli reformě se sejdou akademici a studenti Univerzity Karlovy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

K reformě vysokého školství se vláda zavázala ve svém programovém prohlášení. Loni Dobeš přišel s věcnými záměry zákonů o vysokých školách a o finanční pomoci studentům, které by měl kabinet brzy projednávat. První norma má upravit pravidla fungování univerzit a školné, druhá studijní spoření a půjčky na vzdělání. Proti oběma záměrům se postavila Česká konference rektorů (ČKR) i Rada vysokých škol. Kritikou nešetřily ani odbory. Ministerstvo už dřív uvedlo, že přípravu zákonů s vysokými školami konzultovalo a požadavkům všech zájmových skupin se vyhovět nedá.

Představitelé Univerzity Karlovy chtějí dnes podle pozvánky akademickou obec upozornit na obsah a rizika obou chystaných zákonů. Výsledkem shromáždění by měla být rezoluce. Rektor a šéf akademického senátu nevyloučili ani doprovodnou akci. Na ní už se začali domlouvat studenti, kteří se chystají večer po setkání vydat na protestní pochod ke Strakově akademii. Svolávají se na Facebooku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…