Langer varuje před zmařením svého projektu: Brzdil to hlavně John

28.09.2011 20:21

Ambiciózní projekt eGON, tedy elektronizace státní správy započatá na Ministerstvu vnitra administrativou Ivana Langera, prý má problémy. ČR v této oblasti hrozí ztráta evropských dotací a další stovky milionů prý utekly díky rozkladu nastaveného systému Komunikační infrastruktury veřejné správy.

Langer varuje před zmařením svého projektu: Brzdil to hlavně John
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý místopředseda ODS a exministr vnitra Ivan Langer

Zatímco Ivan Langer kritizuje přístup svých následovníků k jeho dítěti, projektu eGON v podstatě již od dob Fischerova "úřednického" ministra Peciny, kritika se už ozývá i z řad ICT profesionálů. Svatoslav Novák, který jejich profesní unii předsedá, kritizuje zejména současné vedení vnitra. Narozdíl od svých předchůdců se s ním prý ministr Kubice nechce příliš bavit.

"Nejhorší pro další úspěšné pokračování v projektu eGON je neustálá výměna odpovědných lidí. Ze strany vnitra už vlastně chybí lidem z ICT průmyslu partneři, takový je vývoj. ICT unie, respektive Spolek pro informační společnost totiž významnou měrou přispíval v hledání cesty, jak v ČR eGovernment zavést," vzpomíná s určitou dávkou nostalgie na minulou politickou vládu Novák. A především prý chybí jakýsi český "Al Gore," který vše tlačí dopředu. V Topolánkově vládě jím byl bezesporu tehdejší ministr vnitra Ivan Langer, který hned v prvních měsících dokázal ve funkci zorientovat.

"Langer teď za sebe nemá náhradu, bohužel. Samozřejmě není nutné, aby byl na vnitru náměstkem konkrétně člen sdružení e-Stát Zdeněk Zajíček, pod jehož vedením eGON v počátcích nabral dobré tempo, o konkrétních jménech to není, ale projekt by měl podporovat především ministr, pak vše může postupovat dopředu," vyčítá Novák jistou liknavost současnému vedení vnitra.

K tématu:
Langerův exnáměstek klidnil rozčílené diváky. Nebude to 115 miliard. Snad
Kolik dostávám za rady Nečasovi? Není podstatné, tvrdí Zajíček
ODS se ve volbách pochlubí skoro hotovým eGonem

Od Peciny ke Kubicemu

Pokud by měl zhodnotit šéfy resortu, kteří nastoupili po Langerovi, jde to s jejich ochotou dotáhnout eGON do konce od deseti k pěti. "Pan Pecina se ještě snažil a dával eGONu zelenou," říká Novák v rozporu s tvrzením bývalého ministra Langera, který v létě 2009 s odchodem náměstka Zajíčka věštil mimo jiné zastavení prací na klíčovém projektu eGONu, tzv. Základních registrech.

Už tehdy ale podle Nováka byla znát změna strany, která měla MV řídit. "Byly tam asi jiné vztahy k dodavatelům technologií, což vyústilo v napadení některých výběrových řízení," popisuje šéf ICT unie. Alespoň základní zájem o problematiku elektronizace státní správy pak projevoval i předposlední z šéfů resortu, Véčkař Radek John, který podle Nováka "alespoň občas někam přijel a přečetl nějakou řeč." Současný vládce vnitra, bývalý elitní policista Jan Kubice, lidi z ICT unie v podstatě nevnímá.

Ministr experta nepřijal

"Požádal jsem jej k tomuto tématu o schůzku, ale nepřijal mě. Místo toho mě odkázal na vedoucího kanceláře. Já chápu, že s vnitrem má teď starosti ohledně policistů a hasičů, ale zbavit se odpovědnosti za tento odbor prostě nemůže," říká Novák s tím, že Kubice by se měl eGONa zbavit nějakým procesně vhodným způsobem a přenechat agendu méně vytíženému člověku.

To by ale prý mezi Nečasovými ministry nesmělo panovat přesvědčení, že eGON je jen další finanční zátěž s nutnými provozními náklady a že jeho zavedení způsobí zbytečnost některých úřednických míst ve státní správě. Nezbývá tedy než věřit loňským slovům premiéra Nečase, podle nějž je dotažení eGONa k plné funkčnosti společným zájmem koalice.

Stovky milionů pryč

"Naprosto klíčovým je včasné dotažení čtvrtého pilíře eGONa, tedy tzv. Základních registrů. Pokud by se to do léta 2012 nepodařilo, může ČR přijít až o 14 miliard korun z evropských prostředků na další projekty elektronizace státní správy, které z existence a fungování Základních registrů vycházejí," varuje bývalý ministr vnitra Langer. "Projekty základních registrů jsou intenzivně připravovány dle vládou schváleného harmonogramu tak, aby se stihl termín ostrého startu systému 1. července 2012. Všechny projekty už mají vysoutěženého řešitele a podle vládou schváleného programu probíhá jejich implementace přesně dle nastaveného plánu," uklidňuje Langera Jiří Korbel z tiskového odboru vnitra.

Stovky milionů korun jsou ale podle bývalého šéfa resortu, který podle tehdejšího premiéra Topolánka udělal z "Ministerstva strachu" otevřený a vlídný úřad, nenávratně pryč díky naprostému kolapsu dalšího pilíře e-governmentu. Tím je tzv. Komunikační infrastruktura veřejné správy (KIVS). "Všechny státní instituce se spojily dohromady, společně vyjednávaly podmínky s operátory a dosahovaly tak významných úspor. Nyní je ten projekt takřka na úrovni protiprávního stavu, což způsobil pan exministr John a jeho administrativa," tvrdí Langer a obává se, zda současné vedení resortu bude schopno situaci čelit.

Napsali jsme o Ivanu Langerovi:
Ivan Langer voličům: Díky, že jste mě nechtěli ve sněmovně
Nečas je jako kůl v plotě. ODS běduje sama nad sebou
Slyšel to Langer: ODS a TOPka se sloučí. Povede to Klaus
Véčkař Jarolím si u Langera pěkně naběhl. Orel much nelapá

Podle vnitra vše v pořádku

I zde podle zástupců resortu není problém. "Služby KIVS v tuto chvíli normálně fungují podle prováděcích smluv, které jsou platné do 28. března 2012. V řádu dnů pak Ministerstvo vnitra vypíše nový tendr na veřejnou zakázku na rámcovou smlouvu na poskytování datových a hlasových služeb Komunikační infrastruktury veřejné správy. Tendr na nové rámcové smlouvy bude vypsán na čtyři roky," říká mluvčí vnitra Korbel.

Projekt elektronizace státní správy známý též jako eGON na Ministerstvu vnitra odstartoval po nástupu Ivana Langera do čela resortu. Klíčovou osobou pro jeho realizaci byl i tehdejší náměstek pro veřejnou správu Zdeněk Zajíček, jinak člen sdružení e-Stát, usilujícího o zeštíhlení a především zlevnění systému veřejné správy správným využitím moderních komunikačních technologií. Celý eGON má čtyři tzv. pilíře. Kromě zmiňované Komunikační infrastruktury veřejné správy a systému Základních registrů, shromažďujících všechny potřebné informace o fyzických i právnických osobách v jedné databázi tak, aby si je úřady dokázaly vyhledat samy a nezatěžovaly tak občany a instituce, patří k projektu e-Governmentu i systém CzechPoint a tzv. Datové schránky, sloužící ke komunikaci úřadů s občany i mezi sebou navzájem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…