Langerovi se zhroutil svět. S pádem nepočítal

02.06.2010 18:08

Místopředseda občanských demokratů a exministr vnitra Ivan Langer v politice na delší dobu končí. Několik oslovených politiků z ODS jeho odchod do ústraní vnímá pro stranu spíše pozitivně, než jako ztrátu.

Langerovi se zhroutil svět. S pádem nepočítal

Volební lídr ODS v Olomouckém kraji Ivan Langer se stal obětí fenoménu kroužkování. Co neudělala výkonná rada v dubnu, udělali za ni voliči. Langerovi patrně nejvíce uškodily jeho kontakty s kmotrem Františkem Mrázkem. Sám Langer uvedl, že v ODS sice zůstane, ale půjde učit na vysokou školu.

Redakce ParlamentníchListů.cz zjišťovala, kde bude dále působit. Vzhledem k tomu, že sám Langer informoval o svém odchodu do akademických kruhů, nabízelo se například CEVRO - Liberálně konzervativní akademie, které místopředseda ODS před lety založil. Langer v CEVRO zastává funkci předsedy správní rady.

CEVRO - Liberálně konzervativní akademie slouží jako ideová a školící přípravka pro politiky ODS. Škola má akreditaci na bakalářské i magisterské společenskovědní obory a učí na ní většinou pravicově smýšlející akademici.

Langer na CEVRO? Nevědí ani tam

Ladislav Mrklas, který je prorektorem vysoké školy CEVRO, ale o dalším působení Ivana Langera nic neví. „To není otázka pro mě, ale pro pana Langera. On už roky učil na právnické fakultě v Olomouci. Ale nic konkrétního o jeho dalším působení nevím," řekl Mrklas pro ParlamentníListy.cz. Sám Ivan Langer nezvedal telefon a nereagoval ani na dotaz redakce v SMS.

„Vážně nevím, co bude dělat. Zkuste se ho zeptat, ale asi vám neodpoví," řekl redakci člověk z okolí Petra Nečase.

Langer nebude znovu kandidovat

Co se Langerova vynuceného pádu z politických výšin týče, řada spolustraníků považuje odchod místopředsedy do ústraní za pozitivum pro stranu.

„Nedokážu si představit, že by po takovém výprasku mohl Ivan Langer zůstat v politice. Není poslancem, čili je jasné, že nebude kandidovat ani na místopředsedu ODS. Je určitě dobře a straně to prospěje, že se stáhne z politiky," uvedl zdroj z výkonné rady ODS.

Podobně se vyjádřil i další člen z vedení: „Ivan Langer patří v ODS mezi nejpracovitější politiky. Hodně dřel na politické kampani, ale jeho kostlivci ve skříni ho dostihly. Počítal s tím, že zůstane dále v politice, ale tohle mu udělalo čáru přes rozpočet."

"Ivan Langer sám patrně ví, že je čas se stáhnout. Je možné, že se někdy do politiky vrátí, ale teď na to určitě není vhodná doba," řekl ParlamentnímListům.cz poslanec z pražské ODS.

Langer se stáhnul i z webu a Facebooku

Langer před volbami počítal minimálně se svou účastí ve sněmovně. Mohl pomýšlet i na ministerský post. Nyní je ale smířen s tím, že ve vysoké politice - alespoň prozatím - končí. Na své oficiální webové stránce se rozloučil s příznivci a vzal si volno. 

"Děkuji všem za přízeň, kterou jste tomuto mému webu projevovali. Věřím, že web byl pro vás přínosem a že jste se zde dověděli, co jste potřebovali. Pro tuto chvíli si však beru prázdniny :-)," oznámil Langer s přesměrováním sympatizantů na svůj facebookový profil.

Na něm se ale politik také nevyskytuje. Přitom ho až do posledního dne před volbami hojně využíval k prezentaci sebe i ODS. Návštěvník může číst jen komentáře uživatelů vyjadřující lítost nad neúspěchem Ivana Langera ve volbách a řadu poděkování za efektivní vedení kampaně.

Související:
Fanoušky Nečase zajímá, kdy půjde Langer do tepláků
Langer ve sněmovně končí, bude z něho učitel
Langer je prunofil, tvrdí necyklopedisté

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …