Laxnost radních: Seniory nechali podchladit na 34 stupňů

12.10.2011 14:22

Jak "skvěle" se o své voliče stará radnice v Týně nad Vltavou, o tom se přesvědčilo několik desítek obyvatel Domu s pečovatelskou službou v Sadařově ulici. Radnice naplánovala rekonstrukci kotelny v objektu tak "šikovně", že důchodci už několik dní ve svých bytech mrznou a jeden z nich dokonce skončil v nemocnici na JIP.

Laxnost radních: Seniory nechali podchladit na 34 stupňů
Foto: Centrum Elpida
Popisek: Kurz Digitální fotografie v Centru Elpida pro seniory

Radnice prý dostala peníze na rekonstrukci kotelny, která ale nebyla v havarijním stavu později a rozhodla se opravovat ještě letos. To však byla chyba. Seniorům vypnuli teplo a v uplynulých dnech, kdy se i přes den pohybovala teplota maximálně okolo 8 stupňů Celsia, měli důchodci v bytech maximálně 15 stupňů.

Více o Jihočeském kraji ZDE

Vše dopadlo tak dramaticky, že v pondělí musela záchranka převézt těžce podchlazeného, nemocného muže, který víceméně jen ležel, do nemocnice.

Teplota? 34 stupňů. V domě se netopí

"Jeho stav byl kritický. Měl tělesnou teplotu 34 stupně Celsia a mohl by i zemřít. Jak jsem se dozvěděl, jeho stav je již stabilizovaný. V domě, kde jsou lidé bez tepla, sám bydlím a vím, jaká je tam kosa. My mladí se s tím nějak popasujeme, ale co chudáci ti staří lidé. Od radnice to je nerozumné," zkritizoval situaci pro ParlamentníListy.cz lékař Karel Maršík.

Naštvaná je i paní Jana, jejíž matka v domě žije. "Oni se zbláznili. Dělat rekonstrukci teď v zimě a nechat tam ty lidi bez tepla. Maminka je nastydlá, má rýmu, měla zvýšenou teplotu. Zvažuji, že na ně podám trestní oznámení. Tohle se snad vidí jen u nás," lamentovala pro server ParlamentníListy.cz žena.

Místostarosta se směje

Když si byli ještě v pondělí obyvatelé Domu s pečovatelskou službou stěžovat u místostarosty Ivo Machálka, podle jejich slov se jim téměř "vysmál": „Víte, co nám řekl, ať si zvykáme, že budeme otužilí. Když jsme se ptali na nějaké přímotopy, odpověděl, ať si je koupíme sami, když chceme. Je to sprosťák," reagoval senior, který v domě žije již řadu let.

Starosta Týna nad Vltavou Milan Šnorek (ODS) je situací zneklidněn a sám se pustil do kritiky svého kolegy a podřízeného. "Skutečně tam vznikla v komunikaci mezi městem - tedy panem místostarostou a těmi občany. Velmi mne to mrzí a všem se velmi omlouvám," zdůraznil starosta.

Když radnice plánovala rekonstrukci kotelny a tedy i odstávku tepelného zařízení, vůbec ji nenapadlo nabídnout důchodcům nějakou alternativu. "Vždyť město může nakoupit ty přímotopy a půjčovat je. Nejenom nám, ale kdyby třeba teplárenská firma měla poruchu, nebo odstávku. Snad zas takové peníze by to nestálo," podotkla seniorka, které se přístup radnice nelíbí.

Topení přiváží dcera. Město ne

"Chápu, že se to musí opravit, ale nechat nás tu bezprizorně, v zimě. Víte co to je, když mám nemocné klouby a páteř. Sama jsem zavolala včera dceři, aby mi přivezla topidlo, takže já jsem v takové zimě nebyla, ale ostatní ano," dodala osmdesátiletá žena.

V tomto zařízení nejde o první problém. Před dvěma lety zde v jednom z bytů nastal výbuch poté, co si jedem z psychicky narušených obyvatel, který tam žil načerno u své přítelkyně sedl na kanistr benzínu, polil se a zapálil.

"Kolik měsíců vyhrožoval, že to tady všechno zapálí, že nás povraždí, že nás podpálí. Město neudělalo nic, a jak to dopadlo? Vylítlo to tu do povětří a jedna paní kvůli tomu tehdy umřela, protože se nadýchala kouře. Je vidět, jak jde radnici a tam těm o nás, obyčejné lidi. Ale když jdeme k volbám, to jsme jim dobrý," dodal další nespokojený senior pan Josef.

Více čtěte:

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …