Legendární Havlův doktor radí politikům: Z chlebíčků jen šunku a vajíčko

13.03.2011 19:47

REVUE Sedavé zaměstnání, relativně málo pohybu, spousta recepcí a rautů. Funkce v politice je těžkou řeholí a kila přibývají. Vymyslet pro politika dietu anebo životní styl na míru, co nebudou moc časově náročné, proto není vůbec lehké. Dietologa Leoše Středu, jenž radil prezidentskému páru Havlových, přesto pár možností napadlo.

Legendární Havlův doktor radí politikům: Z chlebíčků jen šunku a vajíčko

Dietolog Leoš Středa byl po sametu prvním lékařem, co si z hubnutí udělal soukromé podnikání. Vedl Institut lékařské regenerace a kosmetiky, který měl síť poboček po celém světě. Komerční medicínu opustil v roce 2000, ale již před tím rozprodal své firmy.

Dnes se dietologii věnuje spíše na vědecké úrovni a přednáší ji na Univerzitě Karlově v Praze. Jeho pojetí diety a zdravého životního stylu jsou v mnohém šokující.

"Žádná dieta není návodem na zdravou životosprávu. Navíc omezování příjmu potravin člověka znervózňuje. Na druhou stranu je třeba říct, že žádné běžné cvičení dietu nenahradí. Příjem energie v podobě potravy mnohonásobně převyšuje energetické výdeje organismu při sportu. Spálíme stejné množství kalorií, když budeme hodinu cvičit nebo tři hodiny spát," říká s tím, že nejlepší dietou by byl třítýdenní umělý spánek.

Z toho plyne, že když poslanec Karel Schwarzenberg při jednáních občas pospává, tak hubne.

Psali jsme:
Devětačtyřicet let věkový rozdíl. To není zas tak moc, směje se kníže

Maso, sýry, ale žádný cukrkandl

V případě lidí, kteří mají sedavé zaměstnání bez většího pohybu, je podle Středy nejlepší takzvaná středová dieta. Ta v potravě omezuje sacharidy, tedy cukry, a nahrazuje je bílkovinami. Tělo totiž potřebuje cukry pro akutní energetický výdej, a když je nemá, vyrábí si je z tuku. Energetická ztráta při přeměně tuku na cukr je přitom tak veliká, že nevadí nadbytečnější příjem potravin. Nicméně jde o značně prořídlý seznam potravin, které obsahují hlavně bílkoviny.

„Kuřata, párky, sýry a tak dále. Nicméně pozor na přílohy, saláty, ale i ovoce a zeleninu. Vitamíny třeba tělu dodávat tabletkami, ale ne těmi šumivými, protože obsahují cukr. V reálu to tedy vypadá tak, že půjdu na recepci, slupnu z chlebíčku šunku a vajíčko, ale veky si nevšímám. Hladem netrpím, naopak si můžu dost dopřát a hubnu. Jak říkám, redukční dieta není o zdravém způsobu života," doplňuje v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Kuličky versus tyčky

Traduje se, že tělnatější lidé jsou méně nervózní a agresivní, protože mají nervy obalené tukem. „Ti lidé jsou pomalejší a působí klidnějším a rozvážnějším dojmem, ale zdání klame," tvrdí Středa.

A tím tento většinou vnímaný syndrom medvěda obrací v pověru. Důkazem toho jsou často dost výbušné reakce Vítězslava Jandáka (ČSSD) anebo odborářského bosse z řad lékařů Miloše Volemana.

Psali jsme:
Neudržel jsem nervy na uzdě, vzpomíná Voleman na televizní diskuse
Já jednat se Šnajdrem, tak přijede záchranka, obořil se Voleman

U Jílkové jako na tržišti: Doktoři nepoděkovali a křičeli

Ani vztah mezi nadváhou a levičáctvím či štíhlou postavou a pravicovým zaměřením není vědecky vysvětlitelný. Přitom ve sněmovně to je očividné.

Levicové strany jsou obecně tučnější, kdežto pravicové hubenější. „Spíše je to o představách voličů. Chudší člověk se spíše shlédne ve funkcionáři, který má pár kil navíc, protože to v něm evokuje zdání blahobytu. A pojme často mylnou představu, že když ho zvolí, bude se mít lépe," míní dietolog.

Dále čtěte:
Zdraží maso, libuje si Bárta. Musíme hubnout, jsme tlustý národ

Zdraví styl, ale ne vězení

Na stresové zátěže je nejlepší dělat to, co člověka baví. Chodit na houby, běhat po horách anebo si zapálit cigaretu. Zdravým přístupem k životu se totiž podle Středy není nutné až tak moc svazovat, aby se člověku nestal vězením.

Z toho vyplývá, že delší výpravy poslance Pavla Béma (ODS) do divočiny jsou v podstatě ozdravnou relaxací, byť to mnoho voličů štve. Což je obdobné i s náklonností senátora Jaroslava Kubery (ODS) k nikotinu.

Více:
Kubera si dal "cígo" přímo v ČT. A řekl, čím nikotin prospívá

Daň z tloušťky, kterou u nás loni před volbami chtěla zavádět Strana zelených, odsuzuje jako úplný nesmysl a diskriminaci: „Každý jsme jiný a někteří prostě rádi sladké, za což je netřeba nijak týrat. Obézní lidé to mají navíc většinou v rodinných anamnézách a tudíž je u nich tloušťka genově dědičná," vysvětluje Středa.

Podle tehdejších představ zelených, s nimiž se ztotožnil i ekonom Jan Švejnar, se totiž měly zdražit příliš sladká a tučná jídla či nápoje.

Související:
Jandák: Syslit jídlo nebudu. Snad si jen nachytám ryby do zásoby

Foto: archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…