Lékař si otestoval pocity pacienta při cvičení "ebola"

17.10.2014 13:30

Hlavním figurantem – pacientem byl doc. MUDr. Ladislav Machala, Ph.D. z Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí a vedoucí AIDS centra Nemocnice Na Bulovce. Jak sám řekl, chtěl si pro lepší pochopení vyzkoušet, jak se cítí pacient transportovaný v biovaku. Doc. Machala je totiž také členem speciálního týmu pro vysoce nakažlivé nemoci, který je v rámci infekční kliniky vytvořený.

Lékař si otestoval pocity pacienta při cvičení "ebola"
Foto: thinkstock - playnet fotobanka
Popisek: vědci

CVIČENÍ: 14. října proběhlo v neveřejných prostorách Letiště Václava Havla Praha preventivní nácvik součinnosti týmu velitele zásahu a koordinace všech zapojených složek záchranného systému. Tématem bylo podezření z možného výskytu eboly na palubě letadla s cílem zajistit efektivní spolupráci všech zúčastněných složek s důrazem na bezchybné provedení protiepidemických opatření.

Celkem čtyři pacienti – figuranti byli odvedeni z paluby letadla po odchodu všech cestujících – figurantů. Ohrožený pacient byl umístěn do biovaku a následoval převoz do Nemocnice Na Bulovce. V nemocnici v dekontaminačním stanu byl pacient přeložen do transportního biovaku nemocnice a následně umístěn do bioboxu. Další tři pacienti – figuranti z paluby letadla byly o oblecích převezeni odděleně též do Nemocnice Na Bulovce, ošetřeni o umístěni na infekční lůžka.

Cvičení, kterého se zúčastnili kromě zdravotníků také hasiči a policie a letištní personál, začalo v dopoledních hodinách a skončilo zhruba v 15 hodin a spolupráce všech zúčastněných fungovala velmi profesionálně. 

reklama

autor: Redakce

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…