Lékaři i sestry musí zlepšit vzdělanost v paliativní péči

11.10.2010 7:00

Čeští lékaři i zdravotní sestry by se měli začít intenzivněji učit, jak pracovat s umírajícími a pomáhat od bolesti nevyléčitelně nemocným.

Lékaři i sestry musí zlepšit vzdělanost v paliativní péči
Foto:
Popisek:

Rozjezd nového vzdělávacího programu prosadila Česká společnost paliativní medicíny. Podle jejího předsedy Ladislava Kabelky je paliativní medicína v době, kdy stárne populace, nutná. Když se nepodaří najít cestu pro lidi, kteří už nepodávají výkon, může se stát, že téma eutanazie bude otevíráno stále častěji, řekl Kabelka ČTK. Specialisté na paliativní medicínu eutanazii odmítají.
   
Proti usmrcení pacienta na jeho žádost se postavil i předseda České onkologické společnosti Jiří Vorlíček. "Já osobně ji (eutanazii) považuji za selhání paliativní medicíny," uvedl. Podle odborníků dnes lékaři umí účinnými prostředky tlumit bolest tak, aby i člověk s velmi vážnou diagnózou mohl důstojně dožít. Paliativní medicína však podle nich neznamená jen pomoc od tělesných obtíží. Týká se i psychiky, sociální situace a duchovní sféry. "Protože duchovní rozměr má každý, ať je věřící, nebo není," řekl Vorlíček.
   
Dnes se lékaři v léčbě bolesti i paliativní medicíně vzdělávají, ale nejdřív zhruba šest let po opuštění lékařských fakult. Podle odborníků by to mělo být dřív, nejlépe už na fakultách. Upozornili i na nutnost učit se komunikaci s pacientem a jeho rodinou, na což v dnešním způsobu práce nebývá čas. "Takovéto konzultace rodinám určitě neposkytujeme v pracovní době. Zveme si je o víkendech," řekla dnes místopředsedkyně České společnosti paliativní medicíny Jana Skřičková.
   
Podle expertů je dnes paliativní péče v Česku dostupná a hrazená zdravotními pojišťovnami. Prostupuje napříč obory - měli by ji poskytovat onkologové, plicní lékaři, personál v léčebnách dlouhodobě nemocných i dalších typech nemocnic. Ne vždy však zdravotníci využívají všechny možnosti.
   
Podle odborníků by se měla upravit také legislativa. V předpisech chtějí upřesnit především to, o čem má rozhodovat pacient, o čem lékař a v jakých situacích. Pacientovi by například lékař měl vysvětlit očekávaný postup nemoci a domluvit se s ním, zda si přeje v určité situaci nasadit plicní ventilátor.
(mb,ČTK,foto:archiv)

reklama

autor: Redakce

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…