Lessy: Telefonáty od Kalouska doložit mohu, ale hovory si nenahrávám

12.07.2012 20:40

Policejní prezident Petr Lessy dnes poslancům na bezpečnostním výboru sněmovny nečekaně sdělil, že ministr Miroslav Kalousek mu třikrát telefonoval 4. července a zazněly prý i výhrůžky. Tato nová informace zazněla v souvislosti s projednáváním reakce policie na telefonáty Miroslava Kalouska vyšetřovateli kauzy letadel CASA a s jeho silnými výroky na adresu policie a její práce.

Lessy: Telefonáty od Kalouska doložit mohu, ale hovory si nenahrávám
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Policejní prezident Petr Lessy

Jak policejní prezident uvedl, ministr mu v prvním hovoru, mimo jiné naznačoval, že budou všichni odstíháni ve velmi krátké době. Lessy tato slova vnímal tak, že byla určena lidem vyšetřujícím kauzu nákupu letounů CASA. Kalousek podle něj svá slova v dalších hovorech mírnil a ve třetím hovoru se za silné výroky omlouval. Protože to Lessy nevnímal jako nátlak, neviděl důvod, proč by to měl hlásit svému nadřízenému ministrovi vnitra Janu Kubicemu.

Anketa

Věříte tomu, že Miroslav Kalousek vyhrožoval policii?

hlasovalo: 1411 lidí

Kalousek zprávou vyzval Lessyho, aby svá tvrzení o jeho telefonátech doložil, nebo aby rezignoval. „Doložit ty telefonáty lze výpisem telefonních hovorů mého sekretariátu,“ řekl Petr Lessy. Obsah ale doložit nemůže, protože jak uvedl, „hovory si nenahrává“.

Policii přirovnával k "estébákům"

Výbor se také zabýval reakcí policie na výroky Miroslava Kalouska ve sněmovně. „Pan ministr se vyjadřoval o práci policie velmi pejorativně. Přirovnal ji k estébákům a znevažoval její práci,“ řekla pro Parlamentnilisty.cz komunistická členka výboru Zuzka Bebarová-Rujbrová.

Jak řekla, ministr vnitra Jan Kubice i policejní prezident reagovali obhajobou policejního sboru, který „nese s nelibostí výroky ministra financí“. „Policejní prezident byl zároveň poslanci výboru dotázán na své jednání s vyšetřovatelem Mazánkem, kterému měl údajně ministr Kalousek vyhrožovat po telefonu. „Policejní prezident potvrdil své jednání s vyšetřovatelem i jeho ústní informaci o tom, že k telefonátu i výrokům ministra financí došlo,“ říká poslankyně.

Právě tehdy zazněla podle Bebarové-Rujbrové zcela nová informace, že ministr Kalousek telefonoval i policejnímu prezidentovi.

„Vyjadřoval se velmi hrubě jak vůči jeho (Lessyho) osobě i činnosti policejního sboru. Mělo snad dojít i na vyhrožování, že dosáhne jejich trestního stíhání“ říká Bebarová-Rujbrová. Potvrdila tím tak slova policejního prezidenta o tom, že poté, co Lessy tento hovor předčasně ukončil, ministr Kalousek volal opakovaně a v posledním třetím rozhovoru se za své silné výroky omluvil.

Na páteční jednání bezpečnostního výboru je pozván i Kalousek

„Pro závažnost těchto tvrzení jsme jednání výboru přerušili do zítřejšího poledne, kdy jsme na jednání pozvali také pana ministra Kalouska,“ dodala poslankyně.

„Považuji za elementární slušnost, aby člověk, o němž se mluví, měl možnost se k tomu rovněž vyjádřit,“ řekl pro Parlamentnilisty.cz Kalouskův klubový kolega za TOP09 Rudolf Chlad.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…