Lesy ČR a ČSÚ. Spor státních institucí míří před Ústavní soud

21.08.2011 8:49

Státní podnik Lesy ČR tvrdí, že kvůli nečinnosti statistiků přišel o desítky milionů korun, přesněji o 134 milionů. Ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS) se přiklonil na stranu lesnického podniku. Předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová však tvrdí, že statistici konat ani nemohli a za případné ztráty proto odpovědnost nenesou. Spor státních institucí teď míří před Ústavní soud.

Lesy ČR a ČSÚ. Spor státních institucí míří před Ústavní soud

Donedávna statistici každé čtvrtletí publikovali index, z něhož Lesy ČR odvozovaly cenu dřeva na nadcházející období, jenže letos poprvé statistici index nevydali a Lesy ČR tak drahocennou surovinu prodávaly za staré nižší ceny. Informuje o tom server Aktuálně.cz.

Lesy ČR vyčíslily ztrátu na 134 milionů korun

Generální ředitel Lesů ČR Svatopluk Sýkora České televizi řekl, že předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová sama spočítala neoficiální údaje o aktuální ceně dřeva a z jejich údajů vyplývá, že státní podnik na prodeji dřeva tratil desítky milionů korun. Ztráta prý činí přesně 134 milionů. Tato ztráta leží podle lesnického podniku na bedrech statistiků, proto si na ně stěžují u Ústavního soudu.

„Díky tomu umíme škodu naprosto jasně vyčíslit," řekl televizi generální ředitel Lesů ČR Svatopluk Sýkora. Ritschelová ale tvrdí, že jde pouze o orientační údaj a není možné ho s indexem srovnávat. ČSÚ dál trvá na tom, že cenový index nemůže vydat veřejně a oficiálně kvůli změně metod výpočtů a údaj by nebyl správný.

Do celého případu se vložil už i premiér Petr Nečas a ministr zemědělství Ivan Fuksa (oba ODS). Nečas o celé situaci už jednal jak se statistiky, tak s Lesy ČR a podle mluvčího vlády Jana Osúcha bude další jednání následovat. Ministr zemědělství nedávno označil postup statistiků za chybu.

Související:

Věci veřejné chystají trestní oznámení kvůli Lesům ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…