Letní průjem u dětí

02.06.2015 0:00

Průjem patří podle statistik k nejčastějším infekčním onemocněním dětí i dospělých, přičemž víc než třetině lidí každoročně zkomplikuje zahraniční dovolenou. U letních a takzvaně cestovatelských průjmů bývají příčinou jak bakteriální infekce způsobené například E. coli či Salmonellou, tak virové střevní patogeny. Často souvisí s nedostatečnou hygienou, se změnou jídelníčku či dokonce samotného prostředí. A obzvlášť rodiče kojenců a batolat by měli třeba při plánování dovolené u moře pečlivě zvažovat, jak se organismus jejich dětí se změnami vyrovná.

Letní průjem u dětí
Foto: dodavatel TZ
Popisek: dovolen

„Průjmy nejvíce ohrožují ty nejmenší děti. Nebezpečné jsou hlavně kvůli dehydrataci organismu, kdy ztráta tekutin trávicím ústrojím může vést až k nutnosti infuzní terapie,“ říká pediatr a alergolog Milan Matulka. Rodičům připomíná, aby při prázdninovém cestování s dětmi mysleli na to, že kojenci a batolata mají velmi křehkou střevní mikroflóru, při jejímž narušení trápí děti bolesti bříška, nadýmání a vůbec nejčastěji průjmy.

Na dovolené v zahraničí je totiž organismus malého dítěte vystaven zátěžovému působení antigenů, s nimiž se dítě dosud nesetkalo. „Vodní metabolismus kojence a batolete je velmi zranitelný, střevo malých dětí je obecně vnímavější ke střevním patogenům, obzvlášť těm cizokrajným. Dvojnásob to platí u dětí původně nekojených,“ zdůrazňuje pediatr.

Nejčastější příčinou prázdninových průjmů bývají špinavé ruce, jiná než pitná voda, zkažené nebo nedostatečně tepelně zpracované maso, neumyté ovoce, ale také vysoké letní teploty a změna životního rytmu. Průjmy mohou provázet křeče v břiše, horečka, zvracení či únava.

Průjem je, když …

Akutní průjem, který způsobují hlavně viry nebo bakterie, přichází náhle. Vyznačuje se řídkou až vodnatou stolicí třikrát i mnohokrát denně, nezřídka i mnohokrát do hodiny, což způsobuje dehydrataci organismu a ztrátu pro tělo důležitých minerálů, jako je třeba draslík.

Především u dětí je nutné dbát při průjmu na dostatečný přísun tekutin i minerálů a je také vhodné podpořit u nich správné fungování střevní sliznice. Nejen na dovolené je proto ideální mít po ruce dětské kapky BioGaia ProTectis s probiotickou mléčnou bakterií Lactobacillus reuteri Protectis, která má na správné zažívání a normální fungování střev zásadní vliv. Klinická studie prokázala, že její podávání dětem dobu trvání akutního průjmu významně zkracuje. „Probiotické mléčné bakterie Lactobacillus reuteri Protectis se do střev dostávají živé a při osidlování střevní sliznice eliminují množení škodlivých mikroorganismů a naopak napomáhají růstu tělu prospěšných bakterií,“ vysvětluje dětský lékař Matulka.

Kdy s dítětem poprvé k moři?

Jednoznačná odpověď sice neexistuje, ale doporučení ano. Rodiče by měli při plánování první cesty s dítětem k moři vždy dobře zvážit jeho věk, zdravotní stav a přizpůsobivost změnám. „V obecné rovině se asi tak do dvou let věku dítěte nedoporučují cesty na větší vzdálenosti, obzvlášť pak hromadnými dopravními prostředky,“ konstatuje pediatr. A upozorňuje, že ačkoli je v zahraničí nejčastějším důvodem průjmů kontaminované jídlo a zejména voda, může být průjem nejen u dětí způsoben třeba i změnou klimatu. „Velká změna teploty, nadmořské výšky i časový posun představují velký nápor na dětský organismus,“ dodává.

Pokud s kojencem k moři vyrazíte, potraviny a nápoje nakupujte pouze v kamenném obchodě a pouze v originálních a neporušených obalech. „Malé děti, těhotné ženy a kojící maminky by se měly zcela vyhnout pití nápojů s ledem, o kterém nevíme, z jaké vody byl připraven,“ varuje dále lékař Matulka. Ovoce a zeleninu rovněž omývejte pouze originální balenou vodou, případně je raději oloupejte. Na riziko průjmu se navíc můžete už doma připravit tím, že u svých dětí podpoříte správný poměr mezi prospěšnými a škodlivými bakteriemi ve střevech.

Kapky BioGaia ProTectis je dobré podávat dětem nejméně týden před cestou, dále po celou dobu dovolené a ještě několik dní po návratu domů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…