Léto, cestování a strava aneb na co si dát pozor a co s sebou na dovolenou?

27.06.2014 14:00

Léto, slunce, seno, jahody – čeho se vyvarovat, aby byla jen pohoda? V létě nikdo nechce sedět za pecí a většina z nás se asi rozhodne cestovat, což obnáší mnohé změny včetně stravování se „jinde“ – tedy mimo domov. To automaticky znamená poměrně zásadní změnu ve způsobu života. Jistěže jde o to, JAK daleko budete cestovat a čím, JAK se tam budete stravovat, totiž zda vlastními silami nebo se svěříte do rukou restauračního zařízení. Vážený odborník, expert a konzultant pro výživu RNDr. Petr Fořt, Csc., člen lékařské rady Světa zdraví, se vás pokusí upozornit na četné úskalí cestování a dovolených.

Léto, cestování a strava aneb na co si dát pozor a co s sebou na dovolenou?
Foto: archiv
Popisek: žena s kufrem, dovolená

Chystáte se na dovolenou odcestovat letadlem?

Pokud je zajištěna strava v letadle, nejezte zbytečně před nástupem do něj, pokud tedy nečekáte na letišti několik hodin. Pokud čekáte, jezte jen pokrmy, které „znáte“, ale rozhodně ne fast food. Nic, co by vám mohlo zkomplikovat trávení a vyvolat problémy s nadýmáním nebo nutkáním na stolici. Salát z čerstvé zeleniny s cibulí a fazolemi rozhodně není to pravé…pokud tedy nechcete letět sami... V letadle se totiž nadýmání může ještě zhoršit. Nepijte pivo ani jiné sycené nápoje, dětem nedávejte limonády nebo džusy. Snad není ani nutné popisovat, co znamená doporučení „lehkého pokrmu“. Každý z nás to má jinak, ale každý ví, co by mu asi udělalo problém i doma. V letadle nejezte nic, co „neznáte“ ať už je to jakkoliv „atraktivní“ na pohled i na chuť. Mohli byste první dny dovolené strávit v oné malé místnůstce nebo v nemocnici na alergologii.

Rozhodně ale nezapomeňte pít, a pokud letíte hodně daleko, tak se čas od času projděte po chodbičce. Důležitá poznámka – v letadle je opravdu hodně výkonná klimatizace. Nezapomeňte proto s sebou pro sebe i své děti vzít alespoň mikinu a snažte se do letadla nenastupovat zpocení!

Jedete na dovolenou autem? 

 Nejprve upozornění na klimatizaci – doufejme, že ji máte vyčištěnou a nastavenou jen o několik stupňů méně než je okolní teplota! V autě musíte mít při ruce dostatek tekutin, abyste nemuseli často zastavovat. V autě velmi „vysycháte“, tím spíše budete-li si prozpěvovat nebo se hádat s partnerem či dětmi. Nenalévejte se kávou, budete MUSET zastavovat často. Kromě toho po několika litrech kávy vám sice srdce bude rychle bušit, ale oči se budou stejně zavírat. A také se po něm budete víc potit. Nevozte s sebou v autě „cestovní svačinky“ nemáte-li cestovní chladničku! Na pumpách nekupujte obložené bagety ani si nedávejte guláš a podobné dobrůtky (jako doma). V motorestech lze vybrat ono pověstné „lehké jídlo“ – rozhodně ale ne u nás tradiční „dětské jídlo“, totiž „smažák“ s hranolky.  Když dítě nebude chtít jíst, nechte ho, ale hlavně ho neuplácejte zmrzlinami! Totéž platí pro ty, kdo pojedou autobusem. Mimochodem, za každé dvě hodiny cesty musíte vypít minimálně 0,5 litru lehké neperlivé nebo jemně perlivé minerálky (stolní vody). Tak si to spočítejte – když pojedete 10 hodin a budete 3 osoby, kolik je to pití! Inu, v nejhorším ho dokoupíte na benzínce. Jen ne limonády a džusy prosím. A co si dáte ke svačince z vlastních zásob? Vaši vlastnoručně připravenou obloženou bagetu například. S malými dětmi bude trochu problém, ony většinou chtějí to, co s sebou nemáte. Jen je prosím necpěte čokoládou, bonbóny, sušenkami a koláči. Dobře, domácí štrůdl, pokud jsou na něj zvyklé, je dobrá volba. Jen ne nic, co nejedí ani doma. Prostě a jednoduše, připravte na cestu „krabičky“. V nich pokrm, který lze konzumovat „za studena“. Hlavně ne žádné smažené řízky v chlebu, paštiky, salámy a taveňáky. Nezapomeňte také vzít dětem přehrávač DVD. Jak jinak než každému jeho vlastní, že? Možná se tak vyvarujete poznámkám typu: „Mami, a když už tam budem? Mami, mně se chce čůrat! Mami, mně už se nechce….“

Jste „tam“

Většina asi pojede za teplem, takže pitný režim je základ.

Nepijte nikdy přímo z kohoutku, tím spíše rovnou z dlaně. Pijte jen balené nápoje a rozhodně víc než pijete doma. Alkohol, hlavně pivo, se nepočítá. Nepijte neznámé, i když balené nápoje. Když je nejhůř, můžete si dát např. Colu zředěnou na dvojnásobek balenou pitnou vodou. Pokud se hodně potíte, nebojte se přisolit jídlo.

Jezte ovoce – i exotické – pokud ale trávíte dovolenou v exotických zemích, kde hygiena není podobna té evropské, nejezte ovoce, které se nedá oloupat! Zuby si čistěte a pusu vyplachujte pouze balenou vodou! Do nápojů si nenechávejte dát led! Na mojito a podobné míchané nápoje, plné drceného ledu si nechte zajít chuť. Dospěláci někdy udělají dobře, když si párkrát (podle nátury) za den dopřejí malého panáka nějakého tvrdého alkoholu – je to opravdu dobrá „desinfekce“ střev. Ne, nepropaguji alkoholismus, ale hygienu. Myslím, že je lepší být lehce pod parou než trávit čas na záchodě (ne-li v nemocnici). S dětmi je to mnohem horší, na ty musíte dát velký pozor. To není jako doma….

Na co dále dát pozor! Nepijte vodu z bazénu! Pít vodu z moře můžete „v omezeném“ množství, přinejmenším  nebude hygienicky závadná. Když jí bude víc, vyčistí vám to nejdřív žaludek….

Jak s pokrmy „tam u vody“? Zmrzlina? V Evropě snad žádný problém. Tepelně nezpracovaná jídla v Evropě? Hlavně prosím dávejte pozor na mořské plody! Nikdy nevíte, co vám za těžce vydělané peníze číšník donesl. Čím levnější, tím víc podezřelé. Ryby „čerstvé“ jak jinak než tepelně upravené – určitě ano, ale pozor na „testování“ neznámých příšerek s.r.o. Aby nebyla příšerka z vás. Abych nezapomněl, rozhodně uděláte dobře, když si s každým byť jen trochu „podezřelým“, protože exotickým či velmi obtížně stravitelným pokrmem současně dáte produkt EnzyMineral.

A co s sebou?

Vezměte s sebou v každém případě Smectu, aktivní uhlí, Endiform. Pro řídké případy. A pro děti Hylak. Preventivně pojídejte doplňky – vaše děti nechť chroupou InClever, vy dospělí si denně dejte inGel Activ. Doporučuji se vyvarovat předražených, dle mého názoru chemických opalovacích prostředků. Jednak se neopálíte, jednak možná v lepším případě dostanete ekzém. Raději si kupte betakaroten nebo ještě lépe Sunfresh a zobejte jej už před odjezdem, na místě si případně dávejte také Lutevit. S sebou rozhodně přibalte i Panthenol ve spreji, kdybyste se přece jen připálili. Místo chemických vynálezů používejte například konopný olej. Nebo mandlový, ten hezky voní, a večer se natřete kokosovým tukem (olejem). Budete dokonce i stylově vonět. Nezapomeňte plavky! 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…