Levněji už to nejde

08.07.2015 0:00

Trend levných jídel a jídelníčků se mezi veřejností objevuje stále častěji, cena je jedním z hlavních faktorů ovlivňující spotřebu potravin. Pokud se však budeme orientovat pouze na cenu, můžeme si ublížit.

Levněji už to nejde
Foto: thinkstock - playnet fotobanka
Popisek: ilustrační foto

Pokud se však budeme orientovat pouze na cenu, můžeme si ublížit. Zdravotní rizika spojená s byť levným, ale nevhodně složeným jídelníčkem, mohou být nemalá. Navíc, levný jídelníček nemá zcela jednoznačnou definici – nemusí pro každého znamenat totéž. Rádce pro zlevňování jídelníčku a seznam tipů, je spolu s podrobnými informacemi k této aktuální problematice, k dispozici na www.fzv.cz.

Nutriční složení jídelníčku a jeho další náležitosti jsou často opomíjeny právě díky „slepé“ orientaci na cenu. „Strava by měla nejprve splňovat náležitosti k pokrytí individuálních potřeb a teprve potom by nás měla zajímat cena“, uvádí Tamara Starnovská z Fóra zdravé výživy a dodává: „Pokud se lidé orientují pouze podle ceny, je jejich jídelníček velmi často nevhodně sestavený, což s sebou přináší riziko zdravotních komplikací“. Zdravotní problémy jako jsou zažívací potíže, únava, slabost, nevolnost atp. mohou být bezprostřední nebo tzv. pozdní, z nichž můžeme zdůraznit např. osteoporózu, častou nemocnost a špatné uzdravování se nebo až zhoršení soběstačnosti. Souvisí to s často preferovanou (a relativně nejlevnější) skladbou stravy, která je převážně sacharidová s obsahem méně hodnotných masných výrobků, nedostatkem ovoce a zeleniny a zdrojů kvalitních bílkovin.

Spotřeba jednotlivých potravin prochází svým vývojem. Trendem posledních desetiletí je snížení spotřeby živočišných produktů a naopak nárůst spotřeby těch rostlinných. „K nejvyššímu snížení došlo u hovězího masa, sádla, konzumního mléka, vajec, a pak také u chleba. Ke zvýšení spotřeby došlo především u nealkoholických nápojů, drůbeže, sýrů, jižního ovoce, luštěnin a pšeničného pečiva“, uvádí Ing. Olga Štiková, z Ústavu zemědělské ekonomiky a informací. Spotřeba potravin je ovlivňována celou řadou faktorů, jako je výše spotřebitelských cen konkrétních potravin i jejich alternativ, ceny ostatního zboží a služeb, dále pak úroveň příjmů, nabídka a dostupnost na trhu, vývoj podílu výdajů za potraviny nápoje a tabák na celkových výdajích, reklama či zdravotní osvěta. Kromě toho poptávku a spotřebu ovlivňují výrazně sociální faktory. „Naprostá většina potravin a výrobků je pro nás v současnosti cenově dostupnějších, než v minulosti, nabídka převyšuje poptávku. Díky tomu je možné vybírat potraviny a výrobky s ohledem na jejich finanční dostupnost. I z tohoto důvodu je však zásadní edukace důležitosti nutričního složení jídelníčků“, dodává ing. Štiková.

Orientace na cenu potravin a výrobků je přitom pouze jedním z možných pohledů, kde můžeme ušetřit. „Pro někoho může levnější jídelníček znamenat např. výběr levnějších jídel v podnicích veřejného stravování, pro jiného co nejnižší spotřeba vody, elektřiny, plynu při finální úpravě pokrmů nebo co nejméně vlastního času a energie vydaného na úpravu stravy“, uvádí Věra Boháčová, nutriční terapeutka z Fóra zdravé výživy a dodává: „Každý by si měl nejprve stanovit, co pro něj levné stravování či jídelníček vlastně znamená, ale také to, na jak dlouho potřebuje jídelníček zlevnit“. Čím dlouhodobější záměr zlevňování máme na mysli, tím více je žádoucí odborná konzultace, nejlépe s nutričním terapeutem. Ten pomůže stanovit, jak by měl jídelníček vypadat s přihlédnutím na individuální potřeby a aktuální zdravotní stav, zohlední i preferované chutě a dokáže vyhodnotit, zda levnější varianta neznamená mínusové body pro naše zdraví. Zdravý jídelníček nemusí být totiž drahý.

Fórum zdravé výživy zahájilo svou činnost před 20ti lety, v roce 1994. Cílem jeho aktivit od založení je vzdělávání a osvěta nejširší veřejnosti v oblasti zdravého životního stylu, poskytování poradenských služeb a usnadnění orientace v nabídce potravin a nápojů. Své aktivity směřuje jak  k široké veřejnosti, tak i  veřejnosti oborné. Na svých webových stránkách poskytuje on-line poradenství zdarma, aktuální informace jsou i na FB stránce. Členy občanského sdružení, resp. spolku, jsou významní odborníci z oblasti výživy, technologie potravin, nutričního poradenství, interní medicíny, kardiologie, gastroenterologie a pediatrie se zaměřením na obezitu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…