Liberec bude platit za chyby svého bývalého primátora Korytáře

30.08.2011 11:11

Téměř tři čtvrtě roku poté, co bývalý primátor Liberce Jan Korytář rozhodl o zrušení revitalizace Soukenného náměstí a nechal si jej potvrdit tehdejšími radními, přišlo rozhodnutí Úřadu na ochranu hospodářské soutěže – pokuta ve výši 100 tisíc korun a poplatky za řízení ve výši 30 tisíc korun.

Liberec bude platit za chyby svého bývalého primátora Korytáře
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Zrušení bylo podle Úřadu bezdůvodné a město navíc musí pokračovat v zakázce tak, jak byla vysoutěžena ve výběrovém řízení dříve. Z protokolu ÚOHS je zajímavé také to, že město se na počátku ani nebránilo, když nevyřídilo námitky společnosti Syner, která zakázku vyhrála. Tím se, podle ÚOHS, město pod vedením Jana Korytáře dopustilo dalšího správního deliktu. „Potvrdilo se naše tvrzení, že předchozí vedení Města Liberec v čele s Janem Korytářem jednalo v rozporu s platnými zákony. Zdravý rozum zvítězil a existuje naděje, že se snad Liberečané bez dalších tirád dočkají zrekonstruovaného náměstí," komentovala rozhodnutí ÚOHS v tiskové zprávě  společnost Syner.

Tehdejší vedení liberecké radnice v čele s Janem Korytářem tvrdilo, že na rekonstrukci Soukenného náměstí nemá peníze, a že jej chce řešit později v rámci koncepční změny všech náměstí dle návrhu hlavního architekta. Hlavní architekt ale dosud není a město již v květnu 2011 oznámilo, že bude v rekonstrukci Soukenného náměstí pokračovat, ale s přepracovaným projektem a na základě nového výběrového řízení.

Na reálné nebezpečí, že ÚOHS za zrušení zakázky město potrestá, upozorňovala již od samého počátku opozice. „Za tímto rozhodnutím musela stát osobní motivace pana primátora. Jiný argument nelze ani brát vážně. Ta revitalizace totiž fakticky začala, v rámci přípravných prací byla v roce 2010 odstraněna zeleň uprostřed náměstí a před obchodním domem Dunaj.

Obchodní centrum se na revitalizaci chtělo spolupodílet částkou 3 milióny korun. Korytář ale toto všechno zahodil, a já jsem přesvědčen, že to bylo z osobních důvodů. Vítěz výběrového řízení na úpravu náměstí podal proti bezdůvodnému odmítnutí stížnost k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a městu teď hrozí nemalá pokuta," řekl tehdy k oznámení o zrušení revitalizace opoziční zastupitel za ODS Tomáš Hampl.

Související:

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…