Liberecký komunista vzpomíná. Havlovo úmrtí je pro mne velkou ztrátou, říká

19.12.2011 20:28

Na Václava Havla vzpomínají také politici ze severu Čech. Pro ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) exprezident Havel představuje morální autoritu, senátorka Alena Dernerová (Severočeši.cz) v něm vidí pokračovatele Masarykova odkazu. Přemysl Rabas ze Strany zelených pak Havla přirovnává k Ghándímu či Janu Pavlu II. Smutek nad exprezidentovým úmrtím vyjádřil i liberecký zastupitel Jaroslav Morávek (KSČM), jeho vyjádření se poměrně liší od slov vrcholných představitelů strany.

Liberecký komunista vzpomíná. Havlovo úmrtí je pro mne velkou ztrátou, říká
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Havel

Smutná událost, jež byla oznámena v neděli po poledni, zasáhla i politiky na severu Čech. Jeho skonu želí i Jaroslav Morávek (KSČM), známý zastupitel statutárního města Liberce. Serveru ParlamentníListy.cz napsal, že i pro něj je exprezidentův odchod z tohoto světa bolestnou ztrátou. Přestože s jeho názory ne vždy souhlasil, bude na Havla prý vzpomínat, ostatně stejně, jako celý český národ.

Vše k tématu skon Václava Havla

„Měl jsem štěstí, že s Václavem Havlem, jako presidentem Československé republiky, jsem se mohl setkat osobně při jeho návštěvě Sychrova, Jablonce, Jizerských hor a Liberce v květnu 1990. Vítal jsem jej na státním zámku v Sychrově a hned na mne působil jako otevřený a přímý politik, obklopený však velkou svitou dalších účastníků té doby. Vzpomínám na tehdejší plné náměstí před libereckou radnicí, které presidentu Havlovi vyjadřovalo svou podporu k proměně společnosti. Sledoval jsem i nadále jeho prezidentskou dráhu, jeho názory, jeho činnost státnickou i literární, i když jsem se ne vždy s nimi ztotožnil. I pro mne je však jeho úmrtí velkou ztrátou pro náš národ a budu na něj vzpomínat,“ míní Morávek.

Morávkův názor se poměrně odlišuje od postoje vrcholných představitelů KSČM, kteří na Václavu Havlovi neponechali suchou takřka ani nit.

Havel pro mne byl a je morální autoritou, zdůrazňuje Drábek

Havlův odchod zasáhl politiky ze severu Čech napříč politickým spektrem. Pro ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09), který žije v Jablonci nad Nisou, exprezident byl a je nezpochybnitelnou morální autoritou.

„Jeho aktivity jsem sledoval od počátku 80. let minulého století. V tu dobu byl jedním z lidí, kteří dodávali odvahu v situaci, kdy se zdálo, že komunistický režim bude v naší zemi na věčné časy. Jako československý i český prezident udělal pro naši zemi ve světě tolik jako žádný jiný politik,“ uzavírá ministr.

Senátorka Alena Dernerová (Severočeši.cz) serveru Parlamentní Listy.cz řekla, že Havel pro ni byl pokračovatelem Masarykova odkazu. Věří, že se najde někdo, kdo na Havlův politický odkaz naváže stejně, jako Havel navázal na odkaz prvního prezidenta republiky. Havel je pro ni symbolem demokracie, nezávislosti a nekorupčnosti.

 „Máme syna Adama, který se narodil 5.řijna a říkáme, že se narodil na Havla a jsme na to pyšní. Mé první a poslední osobní setkání s panem prezidentem bylo při oslavě jeho 75. narozenin v DOXU. Přestože vypadal velmi nemocně, vyzařovala z něj pozitivní energie. Věřím, že konečně pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí. Věřím, že sám Václav Havel by si přál, aby se konečně český národ probral z letargie,“ míní senátorka.

Ke smutné nedělní události se vyjádřil také expremiér Jiří Paroubek a také jeho blízký spolupracovník Petr Benda. Podle jeho názoru odešel člověk, který ovlivnil českou politiku dovnitř i navenek. Oceňuje především fakt, že setrval na svých morálních postojích i v době komunistického útlaku. „Čest jeho památce a upřímnou soustrast pozůstalým,“ uzavřel své vystoupení Benda.

Havel je pro mne jako Ghándí nebo Jan Pavel II.

První polistopadový prezident patřil mezi osobnosti, které vyjadřovali podporu Straně zelených.  Zajímavou vzpomínku, která dokazuje, že byl Havel znám i mezi obyvateli černé Afriky, popsal našemu serveru Přemysl Rabas (SZ).  

 „Pro mne patřil Václav Havel k velkým světovým osobnostem dvacátého století. Stejně jako  Ghándí, Albert Schweitzer, Dalajláma, Jan Pavel, nebo matka Tereza. O jeho světovosti hovoří jeden osobní zážitek. Jednou se mě v úplné divočině na jihozápadě Zimbabwe zeptal domorodec, z jaké jsem země.  Jeho reakce na mou odpověď byla: Á, Václav Havel", vzpomíná Rabas.  

 Vzpomínky na setkání s exprezidentem, nebo  s Dalajlámou pokládá chomutovský politik za své bohatství.  Má za to, že společnost potřebuje především vzory. Václav Havel zůstane tím vzorem navždy.

Jistě podnětnou glosu na Havlovu adresu sdělil našemu serveru také primář Jan Marušiak, který v posledních senátních volbách kandidoval v Liberci za TOP 09 do Senátu. Podle jeho názoru zesnulý prezident nastavoval české společnosti zrcadlo skrze své hry.

„Václav Havel byl přesným opakem toho vzoru politické kariery, který dnes opět ovládl stranické sekretariáty u nás a který on celý svůj život kritizoval. Pokud je řečeno slovy Shakespeara celý život divadlo a všichni lidé jeho herci na scéně, v tomto absurdním dramatu života zvládl svůj kus dokonale. Netroufám si zde hodnotit, po 22 letech po tom, co jsme se jako národ "odkopali ve vší nahotě" - do jaké míry byl tento náš prezident nositelem typických českých vlastností,“ uzavírá doktor Marušiak. Jisté je podle primáře jen to, Byl a zůstane symbolem svobody a života v pravdě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…