Liberecký primátor: Trestní oznámení za pletichy při zakázkách

12.04.2011 16:20

Nevýhodnost pro město vedly libereckého primátora Jana Korytáře k tomu, aby odmítl podepsat dvě smlouvy a naopak podal trestní oznámení protikorupční policii. Důvodem jsou údajné pletichy při zadávání veřejných zakázek, ale také podezření z porušení povinností při správě cizího majetku či porušení pravidel hospodářské soutěže.

Liberecký primátor: Trestní oznámení za pletichy při zakázkách

Liberecký primátor Jan Korytář a jeho ekonomický náměstek Jaromír Baxa (oba Změna pro Liberec) podávají trestní oznámení protikorupční policii. Důvodem jsou údajné pletichy při zadávání veřejných zakázek a veřejné soutěži na revitalizaci městských lázní a dostavbu bazénu, ale také podezření z porušení povinností při správě cizího majetku či porušení pravidel hospodářské soutěže.

„Mimo jiné nás k tomu vedou nedůvodně nastavená kvalifikační kritéria v zadání veřejné soutěže, která měla umožnit účast pouze úzkému okruhu stavebních společností, jejichž ekonomické ukazatele je splňují," řekl primátor. Je podle něj neodůvodnitelné vyžadovat konkrétní výši finanční zadluženosti či likvidity.

Nevýhodnost smlouvy pro město dokládá i zpráva TI

Veřejnou soutěž na dvě sporné zakázky spolufinancované z evropských fondů vypsala ještě minulá radnice vedená ODS. Nová reprezentace v čele se Změnou pro Liberec pak vybrala vítěze. Přestavbu lázní na galerii za bezmála 300 milionů korun měla postavit pardubická firma Chládek a Tintěra, dostavbu bazénu za 116 milionů získala liberecká stavební firma Syner.

Korytář však odmítl smlouvy podepsat. Argumentuje dvěma právními posudky a zprávou Transparency International, podle nichž jsou smlouvy pro město nevýhodné. Liberci podle nich hrozí, že bude muset vrátit evropské dotace nebo zaplatit miliony korun navíc.

Zrušení soutěže vedlo i k rozpadu koalice

Právě rozhodnutí nepodepsat smlouvy, zrušit soutěž a vyhlásit novou, bylo podle Korytáře hlavním důvodem, proč se na konci března v Liberci rozpadla Koalice Změny pro Liberec s ČSSD, Liberec občanům a Unií pro sport a zdraví. Bývalí partneři se pak primátora a další dva radní Změny pro Liberec pokusili odvolat.

K věci:

Liberec vyléčí jen Korytář, věří část zastupitelů 

Na rozkrádání se musím zeptat ODS, vzkazuje primátor Liberce 

Korytář lže, řekla nám zastupitelka, jíž demonstranti nazvali nánou 

Foto: Liberec.cz

reklama

autor: jih

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…