Lidé chtěli do sněmovny lékaře, ne politiky, smutní Severa

02.06.2010 22:18

Voliči ho vykroužkovali z pozice lídra kandidátky TOP 09 v Pardubickém kraji. Nebyl zdaleka jediným krajským lídrem, který se do sněmovny nedostal. "Voliči si svátek demokracie užili a oslavovali fest," komentuje to Pavel Severa.

Lidé chtěli do sněmovny lékaře, ne politiky, smutní Severa

Pavel Severa po 17 letech nedobrovolně pověsil poslaneckou kariéru na hřebík. Poslancem byl od roku 1992 s výjimkou mezidobí v letech 2002 až 2003 nepřetržitě. Teď ho však voliči vykroužkovali z pozice lídra kandidátky TOP 09 v Pardubickém kraji.

Na životní změnu si prý zvykl ihned. "Zvykl jsem si za pět minut. V tuto chvíli už dělám řadu jiných věcí, vyřizuji hlavně rodinnou agendu. Od manželky mám několik úkolů," řekl serveru ParlamentníListy.cz.

Představu, čemu by se chtěl po poslanecké dráze věnovat, zatím nemá. "Předpokládám, že si nechám měsíc dva na odpočinek s rodinou, a pak si rozmyslet, co by mě bavilo."

Z politiky ale zřejmě zcela nezmizí. "Nevím, co bude zítra, ale politicky činný stále jsem. Jsem členem krajského výboru, budeme chtít udělat kandidátku v mém domovském městě, nevylučuji podporu některých šikovných lidí, kteří budou kandidovat do zastupitelstva a rady. Všechno další je otazník."

Voliči si to užili

Severa tvrdí, že ho vykroužkování z pozice lídra kandidátky nakonec tolik nepřekvapilo. Sobotní sledování volebních výsledků totiž postupně ukazovalo, že hned v několika krajích lidé svého práva udělit až čtyři preferenční hlasy využijí plně.

"Když jsem sledoval volební výsledky, kolegové za mnou nejdřív přišli, že to vypadá, že lidé vykroužkují Ivana Langera, a že se možná schyluje i k nějakým dalším překvapením. I v našem kraji se najednou ukazovalo, že kandidátka bude přeházená, ODS bude přeházená, u KSČM to bylo dlouho nejasné, nakonec lídr prošel těsně o osm hlasů, lidé k našemu překvapení vykroužkovali i lídra Věcí veřejných, zřejmě to byl nějaký skrytý dinosaurus, takže postupně jsme zjišťovali, že to je jev celkem běžný," popisoval Severa.

Voliči podle něho zjevně chtěli mít ve sněmovně jiné lidi, než jsou stávající politici. "Zejména v malých krajích, kde je to něco podobného jako komunální volby. Rozhodnout může málo hlasů a pokud se na kandidátce objevují známí lidé typu lékařů, tak mají asi větší podporu než stávající politici. Proto mě to nakonec tolik nepřekvapilo."

"Myslím, že voliči si opravdu svátek demokracie užili a oslavovali fest," glosoval Severa.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ:
Hitem se stalo kroužkování: Marek Benda ano, Petr Benda ne
Budu mazat panty, říká vykroužkovaný Severa
Langer ve sněmovně končí. Bude z něho učitel
Vykroužkovaný z 36. místa: Dělal asistenta, teď bude poslancem 

Foto: top09.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ol

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …