Lidé drceni exekutory zahýbou volbami. Čtěte, koho budou volit

03.09.2012 16:59

Je to již několik měsíců, kdy ParlamentníListy.cz upozornily na to, že dlužníků a lidí, kteří jsou v exekuci, či jí prošli, je už tolik, že zahýbou příštími volbami. Současná doba potvrzuje, že tomu tak skutečně může být a také to, že zákon o exekucích změní zřejmě politickou mapu Česka.

Lidé drceni exekutory zahýbou volbami. Čtěte, koho budou volit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Takhle vypadají exekuční polepky

Jak uvádí CERD (Centrální registr dlužníků), například jen v minulém týdnu přibylo do seznamu dlužníků dalších 124 975 položek. Z toho bylo podáno pouhých 45 trestních oznámení pro podezření z úvěrového podvodu. I za tento rok tak opět zřejmě dosáhne počet exekucí milionu. Negativní zkušenost s exekutorem má (i z minulých let) v současné době již každý pátý Čech.

Na novém portálu s názvem www.exekuce-exekutor.cz se proto vede diskuse a hlasování o tom, do jaké míry budou dlužníci v rozhodování při volbách tímto faktem ovlivněni.

Okamura na Hrad

Například v prezidentských volbách dostává na tomto webu nejvíce hlasů Tomio Okamura. Vysloužil si je za to, že odsoudil „exekuční mafii“ a nebojí se odporovat vlivné státní moci. Obavy však i jeho fanoušci vyjadřují z toho, že by v budoucnu nemusel porozumět chudým.

Za Okamurou následuje možná poněkud překvapivě šéf extremistické Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáš Vandas. Jeho příznivci na něm oceňují agresivní odboj proti zkorumpované vládě, naopak znepokojení jsou z toho, že v některých otázkách nabízí extrémní řešení.

Do třetice si získává kvůli tomu, že si z politiky nepřinesl nijak výrazný majetek, srdce dlužníků jako kandidát na prezidenta Miloš Zeman (SPOZ). Vyčítáno mu je však to, že do své prezidentské kampaně nechává proudit velké investice z řad různých „sponzorů“.

Komunisté vedou

Na internetových stránkách, kde dlužníci, ale i pouzí nespokojenci s poměry, které v Česku ohledně exekucí panují, diskutují, lze najít i veřejné hodnocení a zkušenosti s jednotlivými exekutory. Vrátíme-li se však ještě k politice a k výhledům toho, do jaké míry ovlivní dlužníci i parlamentní a komunální volby, pak v tomto případě dostávají zelenou a nejvyšší počet hlasů komunisté.

„Většina totalitních komunistů po převratu přešla do ODS, ČSSD, TOP 09 a vysokého byznysu,“ zdůvodňují nejčastěji zde hlasující lidé svoji volbu s tím, že KSČM má velmi nízkou míru korupce ve srovnání s vládními stranami. Navíc požadují, aby exekutor prokázal, čí věci zabavuje. Pozitivně lidé hodnotí také propagaci sociální rovnosti.

Poměrně slušné hodnocení má pak opět DSSS, na třetím místě, ovšem s velkým bodovým odstupem, se umístila ČSSD. Pár bodů pak získali už pouze Zemanovci.

Politolog: Zoufalí lidé sázejí častěji na populisty

ParlamentníListy.cz se proto zajímaly o to, zda se dal skutečně tento trend odhadnout. A zda bude i nadále pokračovat.

"No, je důležité rozklíčovat to, kdo je jakým dlužníkem. Zda je někdo notorickým neplatičem, nebo upadl do dluhů ze zcela jiných tisíců možných důvodů. Ovšem vzhledem k tomu, že ty počty zadlužených lidí i lidí v exekucích opravdu stále rostou, dá se předpokládat, že si některá strana či politik skutečně může postavit na boji s dluhy svoji předvolební kampaň, což se už potvrzuje. Může nabídnout změnu v systému exekucí, může nabídnout finanční vzdělávání i různé sociální výhody a může mít, vzhledem k tomu, jak masově jsou Češi zadluženi, opravdu úspěch. Ovšem je třeba také počítat s tím, že na tuto strunu mohou vhodně také chtít brnkat různí demagogové a populisté, kterým to může jen pomoci se vyhoupnout do politických postů. A když se jim to podaří a budou chtít své sliby dodržet, ekonomice celé země nakonec moc nepomohou," reagoval na možný další vývoj pro ParlamentníListy.cz politolog Bohumil Doležal.

Příjem exekutora až miliarda korun? Nesmysl, říká jejich mluvčí

Ve zmiňovaném emailu CERDU (Centrálního registru dlužníků), který po registraci na těchto stránkách dostávají zřejmě stovky Čechů, jsou však i další informace, které nutí k zamyšlení, zda jde skutečně o email zasílaný touto institucí. Zvláště ten poslední se totiž hemží řadou pravopisných chyb, pochybnosti vyvolává i obsah informací.

Například ta, že Ministerstvo spravedlnosti a Ministerstvo financí tají příjmy soukromých exekutorů i přesto, že jim byla předána neomezená, státem garantovaná moc prolamující ústavní práva domovní svobody a práva vlastnického. Průzkumy totiž ukazují, že více než 70 procent majetku zabaveného v exekucích nepatřilo dlužníkům. To vše lze ještě za fakta pokládat.

Ovšem to, že soukromý exekutor díky státem uděleným pravomocem může dosahovat čistého zisku vyššího než 1 miliarda korun, už vyvolává přes všechna negativa, která kolem exekucí v Česku nesporně existují, pochybnosti. I proto se ParlamentníListy.cz dotázaly u tiskové mluvčí Exekutorské komory Petry Báčové.

„Taková částka je holý nesmysl, to snad ani nemohl ten, kdo to psal, myslet vážně. Na našich oficiálních stránkách Exekutorské komory si přitom lze spočítat, kolik exekutor na vymáhané pohledávce vydělá – dají se z toho odvodit i zisky exekutorů,“ sdělila ParlamentnímListům.cz Báčová.


 

Částky u nás vymáhané odcházejí do zahraničí?

Redakce se pokoušela spojit i s mluvčím CERDu, aby ověřila, zda jsou skutečně informace, jež odcházejí z emailové adresy s jejich jménem, za kterými si registr dlužníků stojí, ovšem dovolat se tam je možné pouze prostřednictvím hlasového automatu na infolince, který odkáže na tiskového mluvčího, jež odpovídá do 24 hodin prostřednictvím emailu. Získat odpověď rychleji je tedy zřejmě nemožné.

Nicméně další informace, která ve zmiňovaném aktuálním emailu zaujme, je ta, že pohledávky se vymáhají mnohdy přes neprůhledné zahraniční firmy, v nichž mohou mít podíl jak exekutoři, tak advokáti i samotní soudci – a toto tvrzení zcela vyvrátit nelze.

Taktéž připomínka toho, že k zastavení exekucí může dlužníkům pomoci pouze vyhlášení takzvaného osobního bankrotu. O něm rozhoduje soud, jejich počty narůstají. Ovšem ne každý dlužník se svojí žádostí uspěje, řešení to tedy není pro všechny.

Email registru dlužníků varuje před novou údajnou fintou

Za zmínku pak stojí ještě to, že podle emailu CERDu banky a exekutoři nalezli další novou fintu, jak více vydělat na dlužnících.

Financují prý poradny, kterým se dlužníci svěří o plánovaném vyhlášení osobního bankrotu. Finanční instituce včas uplatní smluvní pokuty a dluhy leckdy navýší o desítky procent a exekutoři u těchto dlužníků zahájí exekuci prodejem majetku. Dlužníci poté nesplní podmínky pro osobní bankrot z důvodu dluhu, nebo do bankrotu vstoupí s vyšším dluhem, který pak poměrově splácí.

Tímto nastíněným problémem se budou v nejbližší době ParlamentníListy.cz zabývat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …