Lidé mají strach se ozvat. Ne, jsou to sobci, proto sedí doma. Pře odborářů

23.11.2011 6:00

Předseda Odborového svazu Kovo Josef Středula tvrdí, že lidé v Česku jsou vystrašení. Bojí se, aby vůbec uživili sebe a své rodiny, a proto si netroufnou otevřeně vystoupit proti tomu, co se kolem nich děje. To předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek viní z malých účastí na protestních akcích pohodlnost a sobeckost lidí.

Lidé mají strach se ozvat. Ne, jsou to sobci, proto sedí doma. Pře odborářů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf ČMKOS Jaroslav Zavadil na protivládní demonstraci v Praze

Akce odborářů či občanských iniciativ proti vládním reformám jsou dopředu halasně oznamovány, ale účast na nich bývá obvykle tak nízká, že si jeden z ministrů může dovolit rýpnutí o zimě, kvůli které se demonstrantů sešlo tak málo. Nutně se tak vynořují otázky, zda nespokojenost a naštvanost vskutku ovládly zemi tak, jak to tvrdí nejen opoziční politici, ale i někteří politologové.

Související: Vládu jste nesvrhli, seděli jste doma. Kalousek: Holt byla zima


Předseda Odborového svazu Kovo Josef Středula je přesvědčen, že společnost hrozí výbuchem nespokojenosti, a ty malé počty protestujících si vysvětluje lidským strachem. „Hlavní obava se týká schopnosti uživit rodinu. Lidé se bojí ztráty zaměstnání a následné neschopnosti dostát svým povinnostem, jako je splácení hypoték a půjček. Proto má každý strach, aby mu ve firmě neřekl zaměstnavatel, když se ti to nelíbí, můžeš jít," uvádí pro ParlamentníListy.cz Středula.

Založíš odbory a skončíš

Jeho slova podporuje Jindřich Pojkar, který poskytuje právní pomoc v poradenských centrech pro zaměstnance v Praze i v Ústí nad Labem. „Pokud se jedná o soukromý sektor, tak tam určitě panují obavy účastnit se odborové činnosti. Buď jim to zaměstnavatel řekne naplno, že jak založí odbory, tak skončí, nebo jim to naznačí," tvrdí pro ParlamentníListy.cz Pojkar, že s takovými zkušenostmi se jim svěřuje devadesát procent těch, co si přicházejí pro radu.

„Častější jsou tyto manýry u zahraničních firem, které ve svých domovských centrálách odbory mají, ale tady u nás je management zakáže. A u lidí, co za námi chodí, nejde jen o plané obavy, ale mluví i o splněných hrozbách. Zaměstnavatele někdy nezajímá ani zákoník práce," konstatuje právní poradce zaměstnanců.

Lidé jsou krůček od toho řešit situaci a la Kalousek

Podle šéfa OS Kovo má ale všechno, tedy i strach, svou mez. A když se sáhne na důstojnost nebo osobnostní práva, tak trpělivost může přetéct. „Odpor k reformám je značný, lidé jsou pořádně rozezleni. Až tak, že by nebyli daleko od toho řešit situaci chováním a la Kalousek," připomíná Středula fackovací výstup ministra financí s tím, že členové vlády aby snad raději nechodili mezi lidi.

Související: Kalousek profackoval mladíka, který ho urážel. Rath: Měl opičku


Proto podle předsedy kováckých odborů nelze nízkou účast na demonstracích brát jako bernou minci o náladě ve společnosti. „Kdyby někdo v roce 1986 nebo i dříve třeba v roce 1977 řekl, že tady není nespokojenost, protože se to nikde neprojevuje, tak by to bylo stejné. Lidé jsou rozezleni i kvůli korupci, protože vidí, že kdo krade, je na tom líp," upozorňuje Středula.


Nálada ve společnosti je třaskavá směs

Zároveň připomíná, že protesty už neorganizují jen odbory, ale i různé občanské iniciativy a je jen otázkou, kdy začnou postupovat jednotně. „Ta nespokojenost čím dál víc bobtná a postačí, aby se objevil nějaký plamínek a exploduje to. Nechtěl bych, aby to byly revoluční změny, ale jsem pro evoluční. Ale nálada mezi obyvatelstvem je jako třaskavá směs," trvá na svém předseda OS Kovo.

Zcela jinak vidí nízkou účast při protestních akcích předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek. „Na prvním místě je podle mě pohodlnost. Třeba teď naposledy byly akce naplánovány na svátek 17. listopadu, a to po celé zemi. Přesto byla účast minimální. Jako druhé bych viděl sobectví. Lidé to nechávají na druhých, ať to vyřeší za ně," říká pro ParlamentníListy.cz Dufek.

Související:


Solidaritu zprofanoval minulý režim

„Za třetí jsou málo solidární. Tohle se moc nenosí, možná je to zprofanované ještě z minulého režimu. Proto bych nízkou účast na protestních akcích nehledal v nějakém strachu či obavách. Ještě by se to dalo pochopit, kdyby šlo o protest v rámci firmy zaměstnanci proti majiteli. Ale pokud je to všeobecný protest proti vládním reformám, tak nevím, z čeho by měli mít strach," diví se Dufek.


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…