Lidé na severu Čech se tajně vyzbrojují. Kupují i zbraně po Němcích

01.11.2011 16:46

REPORTÁŽ V reakci na poslední eskalaci násilí Romů vůči majoritní populaci, ke které došlo v uplynulých dnech, raketově roste mezi lidmi na Šluknovsku a Novoborsku zájem o pořízení jakékoliv zbraně pro obranu sebe nebo svých blízkých. Všichni šmahem tvrdí, že už policii a českému státu nevěří, že by je dokázal ochránit. Nad boomem zbrojení si sice mnou ruce obchodníci, policejním bafuňářům a politikům ale vstávají vlasy hrůzou.

Lidé na severu Čech se tajně vyzbrojují. Kupují i zbraně po Němcích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod proti Romům

Sever Čech tak připomíná doutnající sud se střelným prachem, opatřený navíc zatraceně krátkou zápalnou šňůrou. Bezpečnostní situace navíc hrozí explozí i v desítkách dalších lokalit po celé zemi.

„Tady bude už brzo Palermo. A štěstí přeje jen připraveným," řekl ParlamentnímListům.cz jeden z obyvatelů Nového Boru, který se s Romy už v minulosti kvůli své práci pro tamní radnici dostal do násilného kontaktu. „Vím, že jdou po mně. Včetně jednoho z těch mačetářů, kterého už půl roku naše totálně neschopná a z našich peněz placená policie nedokáže chytit," poukázal na zločin, který celou bezpečnostní a sociální krizi na severu Čech odstartoval. Kvůli tomu si pořídil extra výkonný pepřový sprej. „Říká se mu červená držka, protože na pokožce zůstane patrný díky své gelové konzistenci skoro dva dny a čím víc se ho člověk chce zbavit mytím ve vodě, tím více se tam drží a pálí. Navíc zůstává dlouho viditelný pod UV lampou, takže policajti mohou toho grázla snadno usvědčit. Teda pokud ho dopadnou," ušklíbl se muž. ¨

Čtěte také: Nové svědectví: Mačetář na útěku je velmi nebezpečný, mluvili jsme s obětí


A ve své zbrojní aktivitě není zdaleka sám. Z jeho okruhu známých si už pořídilo podobný sprej, elektrický paralyzér nebo dokonce střelnou zbraň hned osm lidí. Mezi těmi, kteří se v poslední době ozbrojili kvůli obavám z přepadení Romy, je dokonce i mluvčí rumburské radnice Gabriela Doušová.

Nedosti na tom: jeho soused na sídlišti se prý doslechl také o tom, že někteří lidé na Českolipsku a Ústecku začínají nabízet ilegální, lépe řečeno neregistrované zbraně, pistole a hlavně pušky. „Jsou to vesměs ještě zbraně z války, co tu zůstaly po Němcích, hlavně po teroristech wehrvolfu, kteří tu po válce byli velmi aktivní. Sehnat tady něco takového nebyl nikdy problém. Pušky se ale zrovna pro svou velikost pro sebeobranu nehodí. Kdo ví, k čemu je budou mít," pokrčil rameny Novoborčan.

Děčínská policie slovy svého mluvčího Vojtěcha Haňky ale o žádném nárůstu počtu jakýchkoliv zbraní mezi lidmi prý neví.


Kryjí
státní zástupci romské násilníky, ptají se lidé?

Novoborská oběť předchozího romského násilí se pozastavila také nad tím, že státní zastupitelství dozorující masakr v tamní herně, kde pětice Romů pobila dvojici bílých hostů mačetami za bílého dne, vytrvale odmítá neklasifikovat i podle znalců zcela jasný pokus o fyzickou likvidaci. Žalobci trvají na tom, že se jedná jen o ublížení na zdraví, za které je ovšem jen poloviční trest oproti vraždě. „Stát se cikánů bojí. Udělat to slušný Čech, bílý, budou ho chtít soudy i němečtí aktivisté, kteří se nám tady pletou do našich věcí jak za Protektorátu, odsoudit třeba na doživotí," zmínil nestandardní aktivity Markuse Pappeho a pozoruhodnou „měkkost" severočeských žalobců pro ParlamentníListy.cz muž z Nového Boru.

Nečinnost žalobců, vyvolaná ovšem podle některých expertů i strachem o své blízké v případě pomsty ze strany Romů, překvapuje už zdaleka nejen laiky, ale i odborníky na právo. „Jestliže někdo působí značnou silou takovýmto způsobem, takovouto zbraní na vitální části lidského těla, musí být schopen posoudit své jednání a vědět, že tím může zabít. I pokud by byl pod vlivem alkoholu nebo drog, je to stále zcela jasný pokus o vraždu. To ho totiž nijak neomlouvá," řekla ParlamentnímListům.cz soudkyně pražského městského soudu. Kvůli kolegialitě k českolipským soudcům si však nepřála být jmenována. „Soud může kvalifikaci trestného činu ještě změnit i v průběhu líčení," dodala soudkyně.


Kdy rupnou nervy policistům?

Drzost a agresivita Romů na severu Čech přitom roste v poslední době raketovým tempem. Nejenom, že už v Novém Boru proběhla další série přepadů „bílých" dětí a mládeže romskými nezletilci (tedy těmi, na které jsou české zákony krátké), ale troufli si už dokonce vztáhnout ruku na policejní hlídku v Liberci a lynčovat ji. „Co bude dál?," klade směrem k politikům vedle místních lidí řečnickou otázku bezpečnostní expert Jan Střelka.

Již několikaměsíční nasazení policejních posil z celé republiky na horké půdě severních Čech, nutných pro alespoň částečné udržení situace v normě, s sebou však nese kromě obrovských nákladů pro státní kasu také další nebezpečí. O něm se až dosud tolik nemluvilo. Je jím stres zasahujících policistů- těžkooděnců, kterým už začínají téct nervy z toho, jak jim tisíce lidí nadávají za to, že chrání lumpy před slušnými lidmi. Některým se navíc z dlouhotrvajícího odloučení od rodiny začínají doma hroutit jejich osobní vztahy a rodinná pouta. „Minimálně jeden z tam nasazených policistů si dokonce kvůli své žárlivosti nechal doma do počítače manželky tajně instalovat špióna, který mu pak ukázal, s kým si jeho žena po dobu jeho nepřítomnosti píše. Pak z toho doma udělal skandál a jeho manželství je teď v troskách," řekl ParlamentnímListům.cz zdroj z policie. To podle něj u psychicky vykolejeného policisty vyvolává logický stres, který se pak téměř jistě negativně projeví, až bude znovu odvelen na Šluknovsko nebo Novoborsko. A jsme zpátky u toho, že na severu Čech doutná sud se střelným prachem.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz čtěte ZDE


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …