Lidé nám nevěří, když u nás vidí cikána. Jediný Rom po hádce v DSSS končí

03.12.2011 19:31

Pnutí uvnitř Dělnické strany sociální spravedlnosti donutilo Petra Havránka, jediného Roma v této straně, vzdát se pozice předsedy místní organizace dělníků v Olomouci. I když strana tvrdí, že v jejich řadách může být kdokoliv, kdo souhlasí s programem, fakt, že je v čele krajského města někdo s jinou barvou pleti, rozdělilo zástupce partaje, kteří se dnes sešli v jedné z olomouckých restaurací, na dva tábory.

Lidé nám nevěří, když u nás vidí cikána. Jediný Rom po hádce v DSSS končí
Foto: Petr Kupka
Popisek: Petr Havránek z Dělnické strany sociální spravedlnosti

Sám předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáš Vandas, který v sobotu do Olomouce také dorazil, k tomu říká: „Nejsme žádná uzavřená sekta. Přihlásit se může kdokoliv, kdo souhlasí s naším programem. Dáváme tím jasně najevo, že nejsme žádní rasisté, jak se o nás říká," uvedl pro ParlamentníListy.cz Tomáš Vandas.

Podle něj ale není vyloučeno, že pana Petra Havránka v čele Místní organizace Dělnické strany sociální spravedlnosti v Olomouci někdo nahradí. „Bude záležet na členské základně, koho si zvolí za předsedu. Je tedy možné, že se vrátí do místní organizace v Bukovanech, kde začínal. Ale nechceme nikoho skrývat a nechceme nikoho uklízet do zapadlé obce, protože pro nás je skutečně prioritou, jak ten člověk jedná, jak vystupuje a jak působí aktivně pro naši stranu," doplnil Vandas.

Související: Jediný Rom v Dělnické straně: Nejsme rasisté. Cikáni jsou ale vyžírky


Havránek: Nechci dělat rozbroje

Po diskusi, která proběhla na dnešním olomouckém jednání k tomu, zdali je vhodné mít ve svých řadách Romy, se ale Havránek rozhodl, že místo předsedy v Olomouci přepustí někomu jinému a vrátí se do Bukovan. „Nechápu, proč se po mně šlape, když jdeme proti nepřizpůsobivým a já jsem ten přizpůsobivý. Chci ukázat, že jsou i cikáni, kteří nesouhlasí s tím, jak se většina cikánů chová. Pana Vandase i naší strany si ale moc vážím, a proto se opět stanu předsedou místní organizace v Bukovanech. Nechci totiž dělat rozbroje ve straně a chci, aby v Olomouci členská základna naší strany rostla a abychom přilákali zájem i dalších sympatizantů," uvedl Havránek ParlamentnímListům.cz s tím, že mu nejde o koryto. „Pouze mi jde o to, aby strana vzrůstala a já byl pro stranu užitečný. Nechci naší straně nijak škodit," doplnil Havránek.

K  rozhodnutí přenechat křeslo předsedy DSSS v Olomouci dospěl na základě kritiky dalších dvou členů přerovské partaje. „Vím, že v Přerově jsou cikáni velmi nepřizpůsobiví a ani se nedivím, že kolegové mají vůči všem cikánům averzi." pokračuje Havránek.

Předseda přerovské DSSS František Veverka pro ParlamanetníListy.cz uvedl: „Lidé, kteří se k nám hlásí, často nemají pozitivní zkušenosti s cikány. Proto, když se obrátí na dělnickou stranu a vidí, že je tu cikán, tak ztratí důvěru. A to je problém. Já osobně ale proti panu Havránkovi nic nemám," informoval Veverka.


Krajským lídrem DSSS v Olomouci bude Ovčačíková

Diskusi týkající se toho, zda je vhodné mít ve straně Roma, či ne, zastínil fakt, že DSSS dnes v Olomouci rozhodla o tom, že pro krajské volby se stane lídrem kandidátky v Olomouckém kraji Alena Ovčačíková, spisovatelka a prezidentka Českého národního kongresu. Podle ní bude usilovat především o podporu místních výrobců. „Chci, aby předost dostávali místní moravští výrobci čehokoliv. Nemá smysl, abychom sem vozili například potraviny z Čech, když tu máme velké podniky jako Olmu. Olomoucký kraj a Olomouc jsou také místa, která jsou specifická mimořádně vzácnými památkami, a myslím si, že tenhle kraj by se měl více hlásit ke své historické tradici a nestydět se za ni a být na ni pyšný," prozradila ParlamentnímListům.cz Ovčačíková.


Čtěte také:


Foto: autor


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…